Γ. Χριστοφορίδης: Τρεις διαψεύσεις και μια…κηδεία

Γράφει ο Γιώργος Χριστοφορίδης *
Σήμερα ζούμε την απόλυτη διάψευση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για την ακρίβεια, ποτέ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ένας πολιτικός δεν υπέστη τόσες πολλές διαψεύσεις

propoli

Στην αρχή, το βασικό αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η ύφεση. Ότι «οι Ιδεοληψίες των αριστερών θα καταστρέψουν την οικονομία» και πως η λογική Τσίπρα θα αποβεί μοιραία για τη χώρα. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ προέβλεψε πάνω από 50 (μετρημένες) φορές σε δημόσιες ομιλίες του ότι η χώρα «θα βυθιστεί στην ύφεση» με το τρίτο πρόγραμμα που διαπραγματεύθηκε ο Τσίπρας. Το έλεγε γιατί το πίστευε; Κανείς δεν ξέρει. Το δεδομένο, πάντως, είναι ότι διαψεύσθηκε παταγωδώς:

  • Σήμερα, μετράμε 7 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης σε ετήσια βάση (y-o-y) ή 9 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης σε 3μηνιαία (q-o-q).
  • Η τελευταία έκθεση της Κομισιόν προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχύνεται την επόμενη 2ετία στην Ελλάδα (από 2% το 2018 σε 2,2% το 2019 και 2,3% το 2020), ενώ στην υπόλοιπη ευρωζώνη θα επιβραδύνεται (από 1,9% το 2018 σε 1,3% το 2019 και 1,6% το 2020).

Με απλά λόγια, ζούμε την απόλυτη διάψευση τόσο της βασικής πρόβλεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ύφεσης, όσο και της δευτερογενούς διασκευής της -που εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα- ότι, μπορεί να έχουμε ανάπτυξη, αλλά αυτή είναι «αναιμική» μπροστά στις οικονομίες των άλλων χωρών. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Αποτυχία 100%.

Το δεύτερο κεντρικό αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ότι με αυτή την κυβέρνηση η χώρα δεν θα βγει από τα μνημόνια. Το έλεγε, γιατί όντως το πίστευε; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει ούτε σε αυτό. Το δεδομένο, πάντως, είναι ότι αυτή τη στιγμή η χώρα έχει ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα, με «καθαρή έξοδο» (χωρίς νέα μέτρα λιτότητας και χωρίς καμία υπογραφή άμεσου ή έμμεσου νέου μνημονίου -όπως πρότεινε ο πρώην υπουργός του Αντώνη Σαμαρά και νυν κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, για παράδειγμα…).

Το τρίτο βασικό «γαλάζιο» αφήγημα είχε τίτλο «τέταρτο μνημόνιο» και βασιζόταν ασφαλώς στην περικοπή των συντάξεων, που είχε ψηφιστεί για το 2019. Ο Τσίπρας ακύρωσε και αυτό το μέτρο. Όπως, άλλωστε, θα ακυρωθεί και η μείωση του αφορολογήτου για το 2020.

Συνοψίζοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβλεπε ότι η κυβέρνηση θα βυθίσει τη χώρα στην ύφεση, θα υπογράψει νέο μνημόνιο και θα επιβάλει νέα μέτρα λιτότητας το 2019. Αν επιβεβαιωνόταν, στις επόμενες εκλογές θα έκανε περίπατο απέναντι στον Τσίπρα. Τότε, όμως, γιατί έκανε τα πάντα ώστε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, πριν συμβούν όλα αυτά; Αν τα πίστευε αυτά, γιατί δεν περίμενε να επιβεβαιωθεί, προκειμένου να είναι σίγουρος νέος Πρωθυπουργός;

Μήπως γιατί καλά ήξερε πως τίποτα από αυτά δεν θα επιβεβαιωθεί και, απλά, ήλπιζε να ανατρέψει την κυβέρνηση, πριν ζήσει την απόλυτη διάψευση; Αυτή την απάντηση, ας τη δώσουν οι πολίτες. Η συνέχεια στην κάλπη. Εκεί θα έχουμε την… κηδεία.

  • Ο Γιώργος Χριστοφορίδης είναι δημοσιογράφος-οικονομολόγος

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Loading