Δεν πιστεύει στην ήττα ο Αλέξης Τσίπρας

Του Θόδωρου Παπαδόπουλου
Αν και οι συζητήσεις για τον χρόνο τέλεσης των εκλογών δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα με τα δύο βασικά σενάρια να έχουν το καθένα τις πιθανότητές του, ο Αλέξης Τσίπρας δεν πιστεύει στην ήττα.

propoli

Άλλωστε αυτή η απόφαση είναι στα χέρια του και αυτός είναι που θα αποφασίσει για το αν θα ολοκληρώσει την τετραετία και θα πάει σε εθνικές κάλπες το φθινόπωρο ή θα προτιμήσει την πρόωρη προσφυγή τον Μάιο μαζί με ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές.

Όσοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα προτάσσουν ως κυρίαρχο στοιχείο τη δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και κρίνουν ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα λάβει την απόφασή του ο πρωθυπουργός. Άλλοι θεωρούν ότι δεν μπορεί να αντέξει μια πολύ βαριά ήττα στις ευρωεκλογές και θα αναγκαστεί να κάνει εθνικές εκλογές λίγο πριν ή στη χειρότερη την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση αυτό που κανένας δεν μπορεί να μετρήσει είναι η πεποίθηση του Αλέξη Τσίπρα ότι μπορεί να «γυρίσει» το παιχνίδι, η πίστη του ότι με τον χρόνο σύμμαχό του μπορεί να δημιουργήσει ένα ντέρμπι πάνω από την κάλπη των εθνικών εκλογών.

Οι κινήσεις άλλωστε του ίδιου πολλές φορές το φανερώνουν και δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει κατά βάση στον εαυτό του και με άξονα το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο κάνει κινήσεις διεύρυνσης και προχωρά στον δρόμο για τις εκλογές.

Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ενδεχομένως διαφορετική γνώμη και πιστεύουν ότι η ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ προήλθε από τις συνθήκες ακραίας οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα και όχι απαραίτητα από την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος. Αυτή η συζήτηση περί του κινηματικού χαρακτήρα του κόμματος ή τη μετατροπή του σε αρχηγικό κόμμα με προσωποπαγή χαρακτηριστικά μπορεί να υπάρχει στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι έχουν συρρεύσει κυρίως λόγω της ρητορικής και της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα.

Αυτό είναι κάτι που φυσικά γνωρίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και είναι ακριβώς αυτό το στοιχείο στο οποίο πιστεύει ότι μπορεί να «παιχτούν» οι εκλογές. Άλλωστε ο Τσίπρας θέλει να παραμείνει ακόμα και αν χάσει –που δεν το πιστεύει– στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία. Όμως για να γίνει αυτό πρέπει να δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα να μην «αναστηθεί» το ΠΑΣΟΚ και να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο άλλος πολιτικός πόλος ο οποίος θα έχει την πιθανότητα να κυβερνήσει ξανά.

Και ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ό,τι μπορεί για αυτό…

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 08 Μαρτίου 2019

Loading