Ευ. Κρητικός: Τι συμβαίνει με την πρώτη κατοικία

Γράφει ο Ευάγγελος Κρητικός *
Κατόπιν μιας παρατεταμένης περιόδου προστασίας της πρώτης κατοικίας, που άρχεται από το 2010 και ουσιαστικά λήγει στις 28/02/2019, εισερχόμεθα κυριολεκτικά σε μία εποχή που η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι δραματικά ανύπαρκτη.

propoli

Μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2019 και με την κατάργηση του άρθρου 9 παράγραφος 2 του Νόμου Κατσέλη και της δυνατότητας που έδινε η παραπάνω παράγραφος στον αρμόδιο δικαστή να αποφασίσει την προστασία της πρώτης και κύριας κατοικίας εφόσον επληρούντο  τα σχετικά κριτήρια, η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι νομοθετικά ανύπαρκτη.

Δια να γίνει αντιληπτό το  μέγεθος του επερχόμενου προβλήματος τονίζουμε το γεγονός ότι περίπου ένα εκατομμύριο νοικοκυριά εμπλέκονται με ληξιπρόθεσμες  τραπεζικές οφειλές.

Με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2015 και την ουσιαστική κατάργηση του έως τότε Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που είναι εναρμονισμένος με το Δίκαιο της Κεντρικής Ευρώπης και δη με το γαλλογερμανικό δίκαιο και την εισαγωγή του Αγγλοσαξονικού Δικαίου, δηλαδή του δικαίου του δανειστή οδηγούμαστε πλέον σε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση διενέργειας χιλιάδων πλειστηριασμών.

Ο καινούριος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας προβλέπει συνοπτικές διαδικασίες για τη διενέργεια των πλειστηριασμών και ελάσσονα δικαιώματα για τους δανειολήπτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η παράλληλη πρακτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από το Σεπτέμβριο του 2018 ουσιαστικά διευκολύνει τη διενέργεια των πλειστηριασμών, γιατί παρακάμπτει πολλά πρακτικά προβλήματα, όπως τις όποιες αντιδράσεις γιατί πλέον μπορεί ένα σπίτι να εκπλειστηριάζεται στην Αθήνα αλλά ο πιστοποιημένος συμβολαιογράφος που διενεργεί τον πλειστηριασμό να βρίσκεται στην Ξάνθη.

Διαμέσου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των συμμετεχόντων υπερθεματιστών, δηλαδή όσων παίρνουν μέρος στους πλειστηριασμούς, διότι χάρη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που διενεργούνται οι πλειστηριασμοί μπορεί ένα ακίνητο να εκπλειστηριάζεται στην Πάτρα και οι συμμετέχοντες στον πλειστηριασμό να βρίσκονται στο Λονδίνο.

Μηνιαίως διενεργούνται 3.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και επίσημα έχει ανακοινωθεί ότι το χρονικό διάστημα 2019-2021 θα διενεργηθούν 120.000 πλειστηριασμοί, οι οποίοι μετά βεβαιότητας θα φτάσουν τους 150.000 πλειστηριασμούς.

Οι εναπομένουσες τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν μετατραπεί σε εισπρακτικά κέντρα και σημεία χορήγησης βοηθημάτων αλληλεγγύης δανείων και επιδομάτων και  όχι σε μοχλούς ανάπτυξης, όπως κανονικά θα έπρεπε να είναι.

Προτεινόμενες λύσεις

Η μόνη ρεαλιστική λύση που θα βοηθήσει και τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή και τις τράπεζες και τους δανειολήπτες είναι τα πάσης μορφής δάνεια να αποπληρωθούν σε τιμές και συνθήκες του σήμερα, το υπερβάλλον ποσό να διαγράφεται και το εναπομείναν που αντιστοιχεί στην εμπορική  να αποπληρώνεται σε βάθος εικοσαετίας με επιτόκιο συνδεδεμένο με το παρεμβατικό της ΕΚΤ και περιθώριο κέρδους spread 1%.

Στα καταναλωτικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες να αποπληρωθεί το 20% της σημερινής οφειλής λόγω του γεγονότος ότι οι παραπάνω δανειακές συμβάσεις επιβαρύνονταν με ληστρικούς– τοκογλυφικούς τόκους.

  • Ο Ευάγγελος Κρητικός είναι πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Δανειοληπτών

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

 

Loading