Θ. Πανταλέων: Δυναμώνουμε τη Μακεδονία

Γράφει ο Θ. Πανταλέων *
Είμαι ο Θόδωρος Πανταλέων και σε αυτές τις εκλογές είμαι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης στην Κεντρική Μακεδονία με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη», με επικεφαλής τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα.

propoli

Γεννήθηκα το 1970 στο Ελευθέριο-Κορδελιό. Σε αυτόν τον τόπο γεννήθηκε και η μητέρα μου, ενώ ο πατέρας μου στον Εύοσμο. Μεγάλωσα σε αυτές τις περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης και από μικρός έμαθα από την οικογένειά μου την αξία της σκληρής δουλειάς, της υπομονής και της επιμονής.

Συμμετέχω στις εκλογές γιατί θέλω να εργαστώ συστηματικά σε τομείς που γνωρίζω καλά και πιστεύω πως έχω τη γνώση και την εμπειρία να το κάνω. Βασικές αρχές μου είναι η εργατικότητα, η επιμονή, η προσήλωση στο στόχο και η συνεργασία.

Στόχος μας στην «Αλληλεγγύη» είναι να δυναμώσουμε τη Μακεδονία και να την καταστήσουμε μία Περιφέρεια πρότυπο. Μία Περιφέρεια κοντά και γιατί όχι πιο πάνω από το μέσο όρο των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα χρόνια της κρίσης αύξησαν το χάσμα της Ελλάδας και των υπόλοιπων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως αυτό δεν είναι νομοτέλεια, δεν είναι η αμετάβλητη μοίρα μας.

Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Υπάρχουν, όμως, εμπνευσμένες και εργατικές ηγεσίες που σε κάθε τομέα αφήνουν θετικό αποτύπωμα.

Βρισκόμαστε στην ευτυχή συγκυρία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να μην ξεκινάμε από το μηδέν, καθώς όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και όσα έχουν ήδη προγραμματιστεί για το μέλλον αποτελούν μία πολύ ισχυρή μαγιά. Υπάρχουν άνθρωποι με γνώση, επαγγελματική εμπειρία, ένσημα στην πραγματική ζωή και οικονομία, υπάρχουν άνθρωποι που πρωτοπορούν, σχεδιάζουν, αναλαμβάνουν ρίσκο, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και παράγουν νέο πλούτο για όλους.

Ο τόπος μας έχει πολλές δυνατότητες. Έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί σε μία περιφέρεια που θα συγκρίνεται με τις ανάλογες ευρωπαϊκές, που θα συγκλίνει με την Ευρώπη και θα προσφέρει ευκαιρίες στους κατοίκους της και ποιότητα ζωής.

Ήδη στην Κεντρική Μακεδονία έχουν γίνει πολλά και σημαντικά έργα. Είναι δεδομένο πως τα επόμενα χρόνια η ολοκλήρωση κάποιων μεγάλων έργων υποδομής, όπως το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, το μετρό, οι οδικοί άξονες, οι αναπλάσεις, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικού καθαρισμού έχουν δημιουργήσει ένα εύφορο έδαφος για την επόμενη ημέρα. Αυτό δε σημαίνει ότι τα μεγάλα έργα σταματούν. Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχει ήδη δρομολογηθεί μία σειρά άλλων.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για εμάς στη Μακεδονία, που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου, είναι η αντιμετώπιση της γης. Αυτό που λέγανε οι γονείς και οι παππούδες μας, ότι δηλαδή από τη γη φτιάχτηκε η Ελλάδα, μπορούμε να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Πως θα γίνει αυτό; Με το να  προσδώσουμε υπεραξία στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Έχουμε τις δυνατότητες να παράγουμε προϊόντα, να τα συσκευάζουμε, να τα προωθούμε σε μεγάλες αγορές, να κατακτήσουμε σημαντικά αγοραστικά μερίδια. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τις χώρες που το έχουν καταφέρει.

Αν συνεχίσουμε σε μία πετυχημένη πορεία που έχουμε προδιαγράψει, μπορούμε τα επόμενα χρόνια να πούμε βάσιμα ότι θα είναι τα χρόνια της Μακεδονίας. Μια δημιουργική έκρηξη ανάπτυξης που θα αξιοποιήσει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής και θα απομειώσει το παραγωγικό χάσμα.

Για να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε τη Μακεδονία πρέπει να επενδύσουμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα:

  • Στον πρωτογενή τομέα με ανάπτυξη αγροτοδιατροφικών προϊόντων υψηλής αξίας, εξαγωγικού προσανατολισμού και στη διαμόρφωση ενός μεσογειακού διαιτολογίου που θα ενισχύσει το brand των μακεδονικών προϊόντων.
  • Στην αξιοποίηση όλου του επιστημονικού και ανθρώπινου δυναμικού, με προεκτάσεις στην έρευνα και την καινοτομία με την αξιοποίηση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και τη διασύνδεσή τους με τις ανάγκες της αγοράς.
  • Στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που είναι ο βασικός κορμός της παραγωγικής δυνατότητας της χώρας με αρωγή προς αυτές για να καταφέρουν να στραφούν προς το εξωτερικό ή να καλύψουν εγχώριες ανάγκες.
  • Στην αύξηση του τουρισμού που θα συμπαρασύρει μία σειρά άλλων παραμέτρων στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού.

Ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου, των Μακεδόνων, για να αγωνιστούμε μαζί και να πετύχουμε τους στόχους μας. Ζητώ στις εκλογές αυτές να επιλέξουμε ανθρώπους που γνωρίζουν, ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το μέλλον αυτού του τόπου.

  • Ο Θεόδωρος Πανταλέων είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Loading