Θ.Καράογλου / Φορολογούν πιο γρήγορα από τη σκιά τους οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

του Θεόδωρου Καράογλου*

propoli

Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τον προϋπολογισμό του 2019, αντιλαμβάνεται αμέσως ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φορολογούν πιο γρήγορα από τη σκιά τους…

Με την καταστροφική τους πολιτική μετατρέπουν τους φτωχούς σε φτωχότερους, επιχειρώντας ένα κοινωνικό και οικονομικό ολοκαύτωμα.

Στην τετραετία της διακυβέρνησής τους:

  • Σχεδόν ένας στους δυο Έλληνες (4,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι) χρωστά στην εφορία, με το 60% αυτών να οφείλουν ποσά έως 500 ευρώ,
  • η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων, οι οποίοι το 2017 αντιστοιχούσαν στο 39,4% του ΑΕΠ,
  • η άμεση φορολογία αφαιρεί από τις τσέπες των εργαζομένων το 55% του δηλωμένου εισοδήματος,
  • ενώ τα ανεπίδεκτα προς είσπραξη χρέη ξεπερνούν τα 25,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Απέναντι στην ασκούμενη πολιτική που οδηγεί στον οικονομικό «μαρασμό» νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εμείς στη ΝΔ μιλούμε ανοιχτά για μείωση της φορολογίας.

Έχοντας ως προτεραιότητα τη βιώσιμη και δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, το δικό μας κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι:

  • ο συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα χαμηλά και μικρά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα μειωθεί στο 9% από 22% που είναι σήμερα,
  • ο φόρος επιχειρήσεων θα μειωθεί στο 20% από 29% που είναι σήμερα, σε διάστημα δυο ετών,
  • ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 30% σε δυο χρόνια,
  • ο ΦΠΑ θα μειωθεί κατά δυο μονάδες: ο ανώτατος συντελεστής θα οριστεί στο 22% από 24% που είναι σήμερα και ο κατώτατος στο 11% από 13%,
  • ενώ, μεταξύ άλλων, θα καταργηθούν σταδιακά η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.

Ο λόγος είναι προφανής. Η μείωση των φόρων είναι βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας, διότι η πρόσφατη εμπειρία μάς έχει διδάξει ότι ο φόρος «σκοτώνει» το φόρο και αδειάζει τα κρατικά ταμεία.

Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που η ΝΔ καταψήφισε τον προϋπολογισμό του 2019, αρνούμενη να συναινέσει στην οικονομική αφαίμαξη ενός ολόκληρου λαού.

Διότι αυτό ακριβώς πράττει το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα χρονιά. Πολλαπλασιάζει τα φορολογικά βάρη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφαιρεί τις όποιες προσδοκίες υπήρχαν για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προσθέτει νέα άγχη στους φορολογούμενους και τέλος διαιρεί όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι ο τελευταίος προϋπολογισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα προλάβει να εφαρμοστεί, διότι πολύ σύντομα οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος θα είναι παρελθόν από τη διακυβέρνηση της χώρας.

*Ο Θεόδωρος Γ. Καράογλου είναι βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Μακεδονίας και Θράκης.

Loading