Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη…

Γράφει ο Θόδωρος Παπαδόπουλος
Το ρητό είναι γνωστό και λέει ότι «μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Στη σημερινή συγκυρία λίγο πριν από τις εκλογές ταιριάζει τέλεια η παράφρασή του «μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται» καθώς θα πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε ότι μπορεί να επιλέγουμε κάποιον μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ίσως, αλλά η επιλογή μας μας συντροφεύει τα επόμενα χρόνια.

propoli

Για το λόγο αυτό –και καθώς όλοι έχουμε φίλους, σκύλους, συγγενείς και άλλους– πρέπει να επιλέξουμε τα κριτήριά μας.

Επίσης να κάνω την εξής επισήμανση για όσους με την ψήφο τους ελπίζουν σε κάτι άλλο «πιο μεγάλο»: αδέρφια, δεν γίνεται να διοριστούμε όλοι στο δημόσιο. Συνήθως οι πολλοί ρίχνουν νερό στο μύλο και οι λίγοι πίνουν νερό. Ας γίνει και αυτό κατανοητό, και ας κάνουμε τις «σοφές» επιλογές μας όλοι.

Υπάρχει μια άποψη –με την οποία πολλές φορές δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω– η οποία λέει ότι ο Έλληνας θα βρει στο τέλος τη χειρότερη επιλογή και θα την ψηφίσει, όσο και αν προσπαθήσεις να τον μπερδέψεις με καλύτερες. Μάλιστα, μιας και αυτή την εποχή πολλοί από εμάς γνωρίζουμε και λίγο ή πολύ ασχολούμαστε με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πρέπει να προσθέσω άλλο ένα κριτήριο «επιπέδου» το οποίο χρησιμοποιεί ο κλασσικός Έλληνας ψηφοφόρος, το οποίο είναι το κριτήριο του «νέος είναι» ή –αν είναι μεγάλος σε ηλικία αλλά κατεβαίνει για πρώτη φορά– «καινούριος είναι αυτός».

Λοιπόν, για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, θα πρέπει να πούμε ότι επειδή κάποιος κατέρχεται στον στίβο της πολιτικής για πρώτη φορά δεν σημαίνει ότι είναι και αξιόλογος. Δεν υπάρχει δηλαδή ντε φάκτο καταλληλότητα η οποία προκύπτει από το γεγονός ότι κάποιος βάζει υποψηφιότητα για πρώτη φορά.  Ο ανίκανος και την πρώτη φορά ανίκανος θα είναι, όπως και τη δέκατη, στην οποία ίσως να είναι και καλύτερος λόγω μεγαλύτερης εμπειρίας.

Η λύση είναι μία και έχει να κάνει με τη σωστή επιλογή. Διαβάστε, ενημερωθείτε, ψάξτε πριν επιλέξετε αυτόν ή αυτήν που θέλετε να σας εκπροσωπεί. Στο φινάλε αυτός εκπροσωπεί εσάς τους ίδιους, οπότε αν αυτός είναι χάλια, τα ίδια χάλια είναι και οι ψηφοφόροι του…

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Loading