Νίκος Καραγιαννακίδης: Πρωθυπουργός χωρίς να τάζει «λαγούς με πετραχήλια»!

Γράφει ο Νίκος Καραγιαννακίδης *
Η πολιτική αλλαγή ενόψει εθνικών εκλογών, όταν θα ολοκληρωθεί στις 7 Ιουλίου, δεν θα αφορά μόνο στη Νέα Δημοκρατία ή στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

propoli

Η μετάβαση που ξεκίνησε ήδη με τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 26ηςΜαίου, θα έχει ένα… ιστορικό χαρακτήρα. Θα καταγραφεί ως το σπάνιο εκείνο φαινόμενο ανάδειξης πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δεν θα έχει τάξει προεκλογικά… «λαγούς με πετραχήλια».

Η νίκη στις εθνικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας θα σηματοδοτήσει το τέλος του πολιτικού τυχοδιωκτισμού και λαϊκισμού. Η διαδοχική επιδοκιμασία της πολιτικής του κόμματος από την κοινωνία, με μια «καθαρή» ακόμη μεγαλύτερη διαφορά, θα εγκαινιάσει την απαρχή μιας νέας εποχής, πολύ περισσότερο αξιόπιστης για την αντίληψη που έχουν μέχρι σήμερα, πολιτικοί και πολίτες για τα κοινά και τη διαχείριση τους.

Οι φρούδες ελπίδες, τα κούφια συνθήματα, οι μεγαλοστομίες, τα ψέματα και οι εξαγγελίες δεν θα χωρούν πλέον στο δημόσιο διάλογο. Θα απομονώνονται, θα «διαγράφονται» και θα αποδοκιμάζονται σχεδόν αυτομάτως από το σύνολο της κοινωνίας. Έτσι δεν θα αναδεικνύονται δυνάμεις καιροσκοπισμού και ιδιοτέλειας. Θα απαιτείται σαφής και ουσιαστικός λόγος και διάλογος, τόσο στα θεσμικά όργανα της πολιτείας, όσο και στα ΜΜΕ για την πλήρη διαφάνεια και ενημέρωση των πολιτών.

Nαι, οι προσεχείς εκλογές έχουν κομβική σημασία για την ποιότητα της δημοκρατίας και την ποιότητα της ζωής μας. Δεν θα επιλέξουμε μόνο παράταξη για να κυβερνήσει τον τόπο. Δεν θα επιλέξουμε μόνο αρχηγό για να μας πάει στην επόμενη μέρα, ώστε να ξανακτίσουμε ύστερα από τόσα συντρίμμια. Κυρίως θα αποφασίσουμε τι θέλουμε από την πολιτική και τους πολιτικούς. Η δε επανεμφάνιση υπερφίαλων αρχηγίσκων, χυδαίων και μοιραίων, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε ίδιες ή χειρότερες περιπέτειες τη χώρα… Ας μην το ζήσουμε ξανά!

  • Ο κ. Νίκος Καραγιαννακίδης είναι δικηγόρος της Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

 

Loading