Ν. Καραγιαννακίδης: «Ούτε μια αλήθεια…»

Γράφει ο Νίκος Καραγιαννακίδης *
Όσοι ασχολούνται με δάνεια, θυμούνται ότι για την περίπτωση των δανειοληπτών που είχαν δανεισθεί σε ελβετικό φράγκο, το καλάθι των δεσμεύσεων του πολιτικού… μαυραγορίτη δεν προέβλεπε σεισάχθεια αλλά ουσιαστική νομοθετική ρύθμιση.

propoli

«Με όλους αυτούς τους ταλαίπωρους που δανείστηκαν σε ξένο νόμισμα και είναι εγκλωβισμένοι σε κερδοσκοπικές τραπεζικές πρακτικές, κάτι πρέπει να γίνει. Πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση της πολιτείας», έλεγε το 2014 και το 2015. Κι όμως, και εδώ έλεγε… ψέματα. Κι εδώ, μολονότι κλονίζεται συθέμελα η στεγαστική πίστη στη χώρα μας, έλεγε ψέματα. Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο αφορούν 70.000 περιπτώσεις στεγαστικών δανείων. Πρόκειται για συμπολίτες μας που δανείσθηκαν από τις τράπεζες σύμφωνα με την ισοτιμία ευρώ – ελβετικού φράγκου, πιστεύοντας τις… διαβεβαιώσεις των τραπεζοϋπαλλήλων ότι το φράγκο θα υποτιμηθεί περαιτέρω -έναντι του ευρώ- κι έτσι έλαβαν δάνεια συνδεδεμένα με το ελβετικό φράγκο. Πλην, όμως, το ελβετικό φράγκο ανατιμήθηκε σε σχέση με το ευρώ, κι έτσι, ένας που πήρε ένα δάνειο 100.000 ευρώ τώρα καλείται να αποπληρώσει 160.000 ευρώ!

Παράλληλα, ενώ η οφειλή του αυξήθηκε κατά 60% από την αλλαγή στην ισοτιμία φράγκου – ευρώ (τόσο περίπου ανατιμήθηκε το φράγκο έναντι του ευρώ τα τελευταία 8 έτη), η αξία του σπιτιού που αγόρασε το 2007 ή το 2008, υποτιμήθηκε. Έτσι, ένας που αγόρασε ένα σπίτι αξίας 200.000 ευρώ το 2007 παίρνοντας αντίστοιχα ένα δάνειο αξίας 200.000 ευρώ υπολογιζόμενο στην ισοτιμία με το ελβετικό φράγκο, τώρα βρίσκεται να έχει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ (στην καλύτερη) και να χρωστάει 320.000 ευρώ (χωρίς τόκους οφειλή) και συνολικά με τους τόκους, θα πρέπει να αποπληρώσει 540.000 ευρώ για να ξεπληρώσει το σπίτι του.

Ο δανειολήπτης αυτός δεν είναι κάποιος… μπαταχτσής, αλλά είναι αυτός που συνέχιζε όλα αυτά τα έτη να πληρώνει, είναι αυτός που πλήρωσε τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και είναι αυτός που πλήρωσε και πληρώνει τους φόρους και τις εισφορές του, καλούμενος πλέον από την τράπεζα να πληρώσει πέντε φορές την αξία του σπιτιού του για να μην το χάσει. Κι, όμως, για αυτόν τον δανειολήπτη ο πολιτικός «μαυραγορίτης» επί πέντε έτη δεν έκανε καμία απολύτως ρύθμιση, αλλά τον άφησε να καταρρεύσει.

Γιατί; Μα γιατί δεν ανήκει στο εκλογικό του κοινό. Είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο ανήκει στην μεσαία τάξη. Συνεπώς, «εδώ δεν μας ψηφίζουν και δεν ασχολούμαστε». «Το έργο μας άλλωστε έχει ταξικό πρόσημο που μας δένει με την κοινωνία», όπως είπε πρόσφατα νεαρή πολιτική «στάρλετ» του κυβερνητικού «θιάσου»…

  • Ο Νίκος Καραγιαννακίδης είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Loading