Ν. Ταχιάος / Κανένα «ταμπού» στη μάχη για μια καθαρή Θεσσαλονίκη

Γράφει ο Νίκος Ταχιάος *
«Κόφτο με τους ιδιώτες» μου συνιστούν πολλοί, «ο κόσμος δεν είναι συνηθισμένος να ακούει τέτοια, θα ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα»
.

propoli

Κι όμως επιμένω στην πρότασή μου και  δεν είμαι αφελής ώστε να μην περιμένω αντιδράσεις κι επίσης δεν είμαι ανυποψίαστος για να μην τις κατανοώ. Παραβλέπω το ιδεοληπτικό μέρος της υπόθεσης που αφορίζει την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία και μένω στην ουσία.

Το δημόσιο και οι δήμοι έχουν αποδειχθεί κακοί πάροχοι υπηρεσιών στους πολίτες, αλλά και πολύ κακοί εργοδότες. Η αδυναμία τους να διασφαλίσουν την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, παρέχοντας τους τα επιβαλλόμενα μέτρα ατομικής προστασίας, μεταφέρεται στην πόλη ως ανορθογραφία στην αισθητική της και κυρίως ως απειλή για τη δημόσια υγεία. Δεν είναι δυνατόν μια περιπέτεια όπως αυτή που ζούμε αυτές τις ημέρες, να επαναλαμβάνεται κάθε τόσο στη Θεσσαλονίκη.

Υποστηρίζω ότι επιμέρους υπηρεσίες της καθαριότητας μπορούν σταδιακά, σε βάθος χρόνου να υποστηριχθούν από ιδιωτικές εταιρίες. Τους κανόνες του παιχνιδιού θα τους βάλει ο δήμος σύμφωνα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές, την πραγματικότητα της πόλης και τη νομοθεσία, ειδικά αυτήν που αφορά τις υποχρεώσεις του εργοδότη έναντι του εργαζομένου.

Και φυσικά, ο δήμος θα συνεχίσει να διαθέτει υπηρεσία καθαριότητας, που εκτός από το σχεδιασμό και την εποπτεία των εταιριών που θα αναμειχθούν, θα διαθέτει και δική της επιχειρησιακή ετοιμότητα ώστε η πόλη να μην καταρρεύσει εφόσον κάποια από αυτές αποδειχθεί αναποτελεσματική ή αφερέγγυα. Οι εργαζόμενοι σήμερα στην καθαριότητα θα αξιοποιηθούν σε ρόλο επιτελικό και εποπτικό. Καμία απόλυση δεν πρόκειται να γίνει, δεσμεύομαι γι’ αυτό. Η σχετική φιλολογία είναι περισσότερο από κακόβουλη, βλακώδης. Με υποτιμά όποιος νομίζει ότι είμαι τρελός για να τινάξω στον αέρα μία δομή που με την κατάργησή της το ρίσκο για την πόλη θα χτυπήσει κόκκινο.

Σκεφθείτε κάτι απλό: Μία ή περισσότερες ιδιωτικές εταιρίες μπορούν πολύ πιο εύκολα και γρήγορα να αντιδράσουν σε οποιοδήποτε πρόβλημα, αλλά και να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες και να ανταποκριθούν στα απολύτως βασικά, αυτά που ο δήμος σήμερα αδυνατεί να προσφέρει στους δημότες και τους εργαζομένους σε αυτόν. Και η υπηρεσία θα έχει πλέον την δυνατότητα, απαλλαγμένη από την καθημερινή διαχείριση, να τις επιβλέπει με απόλυτα τυποποιημένες και διαφανείς διαδικασίες. Το αποτέλεσμα στην καθαριότητα δεν μπορεί να κρυφτεί, σκοντάφτουμε καθημερινά πάνω του.

Δεν είναι κάτι καινοφανές η συνεργασία του δήμου με τον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει σε όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων του. Και στις υπηρεσίες και στα έργα και φυσικά στις προμήθειες. Μπορεί, με πρόγραμμα, προσήλωση στη νομιμότητα και σεβασμό στους εργαζομένους του δήμου να εισαχθεί και στην καθαριότητα. Στο σχέδιο που έχω στο μυαλό μου για μια Θεσσαλονίκη προπάντων καθαρή, δεν υπάρχει κανένα ταμπού. Δήμαρχος, εργαζόμενοι και πολίτες θα βρεθούμε στη ίδια πλευρά της μάχης για την ευταξία της πόλης.

*Ο Νίκος Ταχιάος είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη υπεύθυνα»

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Loading