Φ. Ουγγρίνης: «Δημοτικές εκλογές και καθημερινότητα»

Φ. Ουγγρίνης: Περιμένω πολλά από τον διάδοχο του ΜπουτάρηΓράφει ο Φάνης Ουγγρίνης *
Γκρίνια, γκρίνια, γκρίνια τις πρώτες ημέρες του 2019. Κύριος αποδέκτης της δυσαρέσκειας είναι οι δήμαρχοι, και συγκεκριμένα οι αρμόδιοι για όσες περιοχές ταλαιπωρήθηκαν από τη «Σοφία» και τον «Τηλέμαχο».

propoli

Τα πρώτα παράπονα εστίαζαν στην αντιμετώπιση του χιονιού και του πάγου, δηλαδή κακούς συντονισμούς, ελλείψεις μέσων και υλικών, ανεπαρκή μέριμνα για άστεγους και αδέσποτα, κι άλλα παρόμοια. Δε πρόλαβε όμως να καταλαγιάσει η φασαρία, και να’σου νέες διαμαρτυρίες, αυτή τη φορά σχετικές με το πρόγραμμα των μαθητών. Άλλοι γονείς ενοχλήθηκαν επειδή δεν άνοιξαν τα σχολεία, άλλοι επειδή άνοιξαν κι άλλοι επειδή απλά κανείς δεν έπαιρνε μια απόφαση μέχρι την τελευταία στιγμή.

Υπήρξαν οπωσδήποτε δικαιολογημένες διαμαρτυρίες. Τα δύο κύματα χιονιά ήταν αναμενόμενα, οι κρατικές υπηρεσίες δε μπορούσαν να ισχυριστούν ότι αιφνιδιάστηκαν. Τα σκηνικά με την αυθαίρετη ακινητοποίηση του ΟΑΣΘ ή με τα διπλωμένα φορτηγά χωρίς αλυσίδες στους αυτοκινητόδρομους ήταν απαράδεκτα. Όμως είναι τουλάχιστον άδικο το να κατηγορούμε τους ΟΤΑ επειδή έκλεισαν κάποια στενάκια και επαρχιακές οδοί χαμηλής κυκλοφορίας. Η Ελλάδα είναι μια ζεστή -μα και φτωχή πλέον-  χώρα, δε διαθέτει την πολυτέλεια να συντηρεί παντού μηχανισμούς αποχιονισμού βορειοευρωπαϊκού κράτους. Σε τόσο έκτακτα καιρικά φαινόμενα κάποια ταλαιπωρία είναι αναπόφευκτη, χωρίς φυσικά αυτή να συγκρίνεται με την εγκληματική ολιγωρία που επιδείχθηκε στη Μάνδρα και στο Μάτι, όπως και με το προπέρσινο…ανέκδοτο για τις παγωμένες “αλατιέρες” του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η ουσία πάντως είναι ότι έχουμε μεγάλες απαιτήσεις από τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους, πράγμα που έρχεται σε αντίφαση με τα κριτήρια βάσει των οποίων συχνά τους επιλέγουμε. Πριν την ώρα της κάλπης συζητάμε για το πόσο εμφανίσιμοι είναι οι υποψήφιοι, πόσο ευγενικοί, εύγλωττοι και οικείοι, ακόμη και πόσο εναλλακτικοί, τί ομάδα είναι, μα σπάνια εξετάζουμε αν έχουν εγνωσμένες διοικητικές ικανότητες και υλοποιήσιμο όραμα για το μέλλον. Ακόμη χειρότερα, οι μισοί απ’όσους αγανακτούν για τις ανεπάρκειες των τοπικών αρχών δε κάνουν καν τον κόπο να πάνε να ψηφίσουν. Αφήστε κι ότι μονίμως τα περιμένουμε όλα από το κράτος-πατερούλη. Με δυό λόγια, ζητάμε πολλά δίχως να είμαστε συνεπείς στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις μας ως δημότες.

Εφόσον λοιπόν πιστεύετε ότι οι δήμοι οφείλουν να προσφέρουν σαφώς περισσότερο και ποιοτικότερο έργο, τον Μάιο μην σταυρώσετε πάλι σελέμπριτις, όμορφες φατσούλες και παλιά ονόματα, μα πρόσωπα που σας πείθουν ότι θέλουν και μπορούν να τρέξουν καλά την πόλη σήμερα, και να της εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο και ανθρώπινο αύριο. Και να θυμάστε ότι με την απλή αναλογική, η σταυροδοσία της πρώτης Κυριακής είναι μάλλον σημαντικότερη από‘κείνη της δεύτερης!

*Ο Φάνης Ουγγρίνης είναι επιχειρηματίας

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Loading