Όταν ο ρεαλισμός συναντά την πολιτική! Ή αλλιώς όταν μια γυναίκα διεκδικεί τη δημαρχία

Οι λέξεις ρεαλισμός και πολιτική μοιάζουν να μην διασταυρώνονται ποτέ και πουθενά. Έτσι, τουλάχιστον, μας συνήθισε το πολιτικό προσωπικό της χώρας,  με όσα υπόσχονται αλλά δεν εφαρμόζουν ποτέ. Εξαίρεση στον κανόνα δεν αποτελεί η τοπική αυτοδιοίκηση, όπου ως επί το πλείστον τα “παχιά λόγια” ουδέποτε συνοδεύονται από αποτελεσματικές πράξεις.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι φωτεινές περιπτώσεις που κάποιος ή κάποια που ασχολείται με τα κοινά επιχειρεί να ανατρέψει πεποιθήσεις δεκαετιών. Να φέρει το καινούργιο, διότι ο ίδιος ως προσωπικότητα πρεσβεύει κάτι διαφορετικό. Είναι, λοιπόν, άκρως θετικό το γεγονός ότι στην περίπτωση της Μαρίας Μανούκα, της υποψήφιας δημάρχου Κορδελιού-Ευόσμου, ο ρεαλισμός συναντά την πολιτική. Ή αλλιώς, τι σημαίνει όταν μια γυναίκα διεκδικεί τη δημαρχία.

Η περίπτωση της επικεφαλής του συνδυασμού “Μαζί στην ανάπτυξη του Ελευθερίου Κορδελιού-Ευόσμου” είναι από εκείνες που σε κάνει να αναρωτηθείς: “Μα καλά, μια επαγγελματίας, που έχει κολλήσει ένσημα στη ζωή της, γιατί αποφάσισε να στρέψει το βλέμμα της στα του δήμου της και να σπαταλήσει ενέργεια και δυνάμεις από την καθημερινότητά της;

Η απάντηση είναι απλή… 

Γιατί όσο δεν βγαίνουν μπροστά οι ικανοί, θα κυβερνούν οι μετριότητες. Και από τους τελευταίους γέμισε ο τόπος. Όχι μόνο στις τοπικές κοινωνίες και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, αλλά συνολικά στην πολιτική σκηνή. Όσοι γράφουν καλά στο γυαλί, όσοι έχουν followers στα social media, όσοι πιστεύουν ότι είναι ο ομφαλός της γης, όσους τους γνωρίζουν οι γείτονές τους, αποφάσισαν να παραστήσουν τους σωτήρες, δοκιμάζοντας και εφαρμόζοντας κάθε λογής πιθανές και απίθανες ιδέες εις βάρος των πολιτών. 

Και χθες το βράδυ, στα εγκαίνια του εκλογικού της κέντρου στον Εύοσμο, η Μαρία Μανούκα απέδειξε γιατί δικαιούται να εκλεγεί δήμαρχος στον δεύτερο μεγαλύτερο σε πληθυσμό δήμο της Βόρειας Ελλάδας. Γιατί πολύ απλά έχει όραμα να δει τον τόπο της να μεταβαίνει με ασφάλεια σε μια εποχή πιο ανθρώπινη, πιο υπεύθυνη, πιο ρεαλιστική. Με ανάπτυξη, με ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους με κοινωνική ευαισθησία. 

Με τη χθεσινή της εμφάνιση απέδειξε σε όσους εξέφραζαν αμφιβολίες ότι και μπορεί και θα το καταφέρει. Διότι ως πολιτικός μηχανικός έχει “τετράγωνο” μυαλό. Υπολογίζει, συνυπολογίζει και οικοδομεί πάνω σε στέρεα θεμέλια, κομίζοντας πάντα κάτι νέο. 

Όταν άλλοι αρκούνται σε παλαιολιθικού τύπου και παλαιοκομματικές φιέστες, εκείνη βλέπει το μέλλον, με ένα πρόγραμμα και προτάσεις που είναι ταυτόχρονα και δεσμεύσεις για εκείνη και τους συνεργάτες της. 

Το αποδεικνύει στην πράξη, δείχνοντας ότι δεν φοβάται να βγει μπροστά. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην ανάπλαση όλων των πάρκων του δήμου, στην αντικατάσταση του συνόλου του φωτισμού στις οδούς και στις πλατείες του δήμου με λαμπτήρες τεχνολογίας LED, στη μείωση των δημοτικών τελών, στην ολοκλήρωση του νέου Τοπικού Χωρικού Σχεδίου,  στην εκπόνηση νέας κυκλοφοριακής μελέτης, στη σύσταση αντιδημαρχίας Ασφάλειας, στην ενίσχυση και την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας, στην ανάπλαση και την αναβάθμιση όλων των γηπεδικών εγκαταστάσεων του δήμου, στην ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου και του γηπέδου ποδοσφαίρου και στίβου πάνω από τον περιφερειακό, που είναι εγκαταλειμμένα εδώ και 15 χρόνια.

Κατέθεσε, επίσης, προτάσεις για την καθαριότητα και το περιβάλλον. Μεταξύ αυτών, την αναδιοργάνωση του συστήματος ανακύκλωσης, την περιβαλλοντική ενημέρωση στα σχολεία του δήμου, την αντικατάσταση των δημοτικών οχημάτων με ηλεκτροκίνητα, την εγκατάσταση Φορτιστών Ηλεκτρικών Οχημάτων, την εφαρμογή καινοτόμου προγράμματος ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης για όλη την έκταση του δήμου,  την υπογειοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου και την απομάκρυνση των πυλώνων της ΔΕΗ με στόχο την ασφάλεια των δημοτών και την αισθητική βελτίωση των δημόσιων χώρων.

Πρόκειται για μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις που αν και θεωρούνται αυτονόητες, εν τούτοις δεν είναι γιατί κανένας δεν τις έκανε πράξεις.   

Και, όμως, η Μαρία Μανούκα βγήκε μπροστά, πρωτοστατώντας στην εξεύρεση λύσεων για ζητήματα που η σημερινή διοίκηση δεν μπόρεσε να βρει λύσεις. Γιατί δεν τα διεκδίκησε, γιατί δεν ήθελε, γιατί δεν γνώριζε το πως… 

Συναντήθηκε με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης και ζήτησε την αύξηση της αστυνόμευσης. Έστειλε επιστολή στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και διεκδίκησε τη στελέχωση του Αστυνομικού Τμήματος Κορδελιού – Ευόσμου με επιπλέον αστυνομικούς με τις φετινές μεταθέσεις. 

Από την Διευθύντρια της Τροχαίας ζήτησε συνδρομή για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος και την αύξηση των ελέγχων για την παράνομη στάθμευση, ιδιαίτερα στις ράμπες για τα ΑμεΑ και στα πεζοδρόμια. 

Επίσης, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, διεκδικώντας τη λειτουργία πυροσβεστικού κλιμακίου στο Δήμο μας. Συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΘ ζητώντας καλύτερη αστική συγκοινωνία για το δήμο της και διεκδίκησε οι λεωφορειακές «γραμμές» να συνδέουν απευθείας τον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και με το Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Σίνδο. 

Γι’ αυτά ζητά να κριθεί από τους συνδημότες της και αυτές τις προτάσεις θέτει στο δημόσιο διάλογο. Όχι για να εντυπωσιάσει με βίντεο στα social media, ούτε για να υφαρπάξει ψήφους. Αλλά για να προσφέρει! 

Λέξη που σπανίζει στις ημέρες μας και δεν την συναντάς εύκολα στα κοινά. 

Στο πλαίσιο αυτό προσκάλεσε τους άλλους υποψήφιους δημάρχους Κορδελιού-Ευόσμου να συμμετέχουν σε ένα debate. Να συζητήσουν προγραμματικά, παρουσιάζοντας θέσεις και προτάσεις. Ώστε οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. 

Όσο για τις επιθέσεις που δέχεται επειδή μια γυναίκα “τολμά” να βγει μπροστά και να διεκδικήσει το δημαρχιακό αξίωμα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, την απάντηση την δίνουν οι συνδημότισσες της που συντάσσονται μαζικά και δυναμικά στο πλευρό της.  

Εκείνη απαντά ότι δίνει έναν ωραίο αγώνα προκειμένου να λειτουργήσει ως δύναμη ανατροπής της στασιμότητας. 

Σε αυτές τις εκλογές, λοιπόν, όλες και όλοι καλούμαστε να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις για την επόμενη πενταετία. Η ψήφος μας καθορίζει το μέλλον μας. Και μετά την απομάκρυνση από την… κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Δείτε επίσης: Μεγάλο «ΝΑΙ» στην Μαρία Μανούκα από τον Εύοσμο

Loading

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com