Γ. Κύρτσος: Η χώρα επωφελείται από τον συνδυασμό ποσοτικής χαλάρωσης και της αισιοδοξίας για τη νέα κυβέρνηση

Γ. Κύρτσος: Η χώρα επωφελείται από τον συνδυασμό ποσοτικής χαλάρωσης και της αισιοδοξίας για τη νέα κυβέρνηση

Κύρτσος: χώρα επωφελείται από τον. «Η Ελλάδα επωφελείται πάρα πολύ σε αυτή τη φάση από το συνδυασμό της ποσοτικής χαλάρωσης και της αισιοδοξίας που συνδέεται με το σχηματισμό της …. Κύρτσος: χώρα επωφελείται από τον. «Η Ελλάδα επωφελείται πάρα πολύ σε αυτή τη φάση από το συνδυασμό της ποσοτικής χαλάρωσης και της αισιοδοξίας που συνδέεται με το σχηματισμό της …. ροη

«Η Ελλάδα επωφελείται πάρα πολύ σε αυτή τη φάση από το συνδυασμό της ποσοτικής χαλάρωσης και της αισιοδοξίας που συνδέεται με το σχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τη διαμόρφωση του δεκαετούς ομολόγου στο επίπεδο του 2%.

«Βλέπουμε να πέφτει κάθετα το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου», είπε ο κ. Κύρτσος, εξηγώντας ότι «και μόνο από αυτή την ευνοϊκή συγκυρία και τη θετική δυναμική στα επιτόκια, δηλαδή την πτωτική τάση, μπορούμε να διευκολυνθούμε πάρα πολύ στη βιωσιμότητα του χρέους και στα δημοσιονομικά μας».

Σημείωσε, πάντως, ότι η πραγματική εικόνα για την κατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας θα αποτυπωθεί τον Σεπτέμβριο, «γιατί υπάρχει ο προεκλογικός Ιούνιος, ο μετεκλογικός Ιούλιος- Αύγουστος, θα φανεί δηλαδή αν εισπράττονται οι φόροι, πού είναι οι δαπάνες, αν υπάρχει χαλάρωση».

«Άρα», συνέχισε ο ευρωβουλευτής, «η πρώτη δοκιμασία είναι τα δημοσιονομικά του καλοκαιριού», ενώ «η δεύτερη δοκιμασία είναι η συνεννόηση με τους εταίρους». «Πήρανε οι εταίροι μια πρόγευση, δημοσιεύσαν τον Ιούνιο την έκθεση της ενισχυμένης επιτροπείας. Τη διάβασα χθες αναλυτικά, είναι 74 σελίδες, όπου περιγράφονται με κάπως αυστηρό τρόπο κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα και ιδιαίτερα τα μέτρα που πήρε τον Μάιο και αφήνεται να εννοηθεί ότι τον Σεπτέμβριο θα μετρηθούν όλα για να δούμε αν είμαστε εντάξει, άρα είναι κρίσιμο το ραντεβού με τους θεσμούς τον Σεπτέμβριο. Τον Σεπτέμβριο θα έχουμε και ραντεβού με την κοινωνία και την αντιπολίτευση, να δούμε πώς θα το χειριστεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν θα είναι ευρωπαϊκού τύπου αντιπολίτευση ή αντιπολίτευση ριζοσπαστικής Αριστεράς με τάσεις υπερβολής», διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή ο κ. Κύρτσος επισήμανε: «Η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι πολύ θετικό μέτρο, θα διευκολύνει όσους έχουν μικρές και μεσαίες περιουσίες, την οικοδομή αν όλα πάνε καλά, είναι θετικό μέτρο και δεν είναι και μεγάλου κόστους, γιατί είχε προετοιμάσει μία μείωση 10% ο ΣΥΡΙΖΑ με κόστος 280 εκατ. ευρώ κι έρχεται ο Μητσοτάκης και προσθέτει ένα 10%, για να κάνει το μέτρο πιο ουσιαστικό, άρα η δημοσιονομική διαφορά είναι 280 εκατ. ευρω -όχι εξαιρετικά σημαντική από δημοσιονομική άποψη, μπορεί να αποδειχθεί όμως πολύ θετικό το μέτρο από οικονομική και επενδυτική άποψη».

Σχετικά με τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% παρατήρησε ότι «κι αυτό είναι πάρα πολύ καλό μέτρο κόστους 250 εκατ. ευρώ, που θα φανεί όμως στον προϋπολογισμό του 2020», άρα «δημιουργείται μία δυναμική θετική, οικονομική, αναπτυξιακή, αλλά δεν παίρνει ρίσκα δημοσιονομικά η κυβέρνηση -και καλά κάνει, πηγαίνει βήμα-βήμα […] είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους εταίρους, δεν θέλει δυσάρεστες εξελίξεις, θέλει να το πάει σιγά σιγά και προσεκτικά».

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Κύρτσος ανέφερε:

«Η βασική αρχή είναι ότι ήταν λάθος η συμφωνία και ότι θα έχει αρνητικές εθνικές επιπτώσεις, καθώς και ότι θα διαχειριστούμε το λάθος -γιατί από τη στιγμή που μπήκε η υπογραφή δεν βγαίνει, το είχε πει και προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης κι έτσι είναι. Θα διαχειριστούμε λοιπόν το λάθος του κ. Τσίπρα για να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες, αυτή είναι η γραμμή Μητσοτάκη. Είναι απόλυτα σταθερός (ο κ. Μητσοτάκης) στις απόψεις του, τον έχω παρακολουθήσει και σε διεθνείς συναντήσεις, όπως στο Μόναχο με τη Μέρκελ, επομένως ήταν σαφής και προς τα έξω και προς τα μέσα. Δεν έπρεπε να μπει αυτή η υπογραφή, δεν έπρεπε να εγκριθεί από τη Βουλή, όμως, από τη στιγμή που έγιναν όλα αυτά, είναι δεσμευτικά, το είχε πει πριν από τις εκλογές και θα αγωνιστούμε με διάφορους τρόπους να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες».

Ερωτηθείς για το θέμα της άρσης της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, ο κ. Κύρτσος επισήμανε: «Θεωρώ ότι η άρση ασυλίας ενός βουλευτή είναι κάτι το αυτονόητο. Άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλει τη θωράκιση που έχουν από τον νόμο οι υπουργοί και οι βουλευτές, θέλει όλοι να είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο και να πηγαίνουμε όλοι στη δικαιοσύνη.

Κι εγώ έχω τρεις άρσεις ασυλίας για θέματα οικονομικά, διότι χρεοκόπησα σαν εκδότης το 2013 κι αυτό δημιουργεί κάποια θέματα, όμως, ποτέ δεν διανοήθηκα, για παράδειγμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να πω ότι δεν πάω στην ελληνική δικαιοσύνη, διότι είμαι ευρωβουλευτής και να ψάχνω να βρίσκω πλειοψηφίες κ.λπ. Αυτά τα θεωρώ ξεπερασμένα, επομένως ας προσαρμοστεί ο κ. Πολάκης στο πνεύμα της εποχής, με διαφάνεια παντού, ισονομία κι ας προσέξει τις εκφράσεις του, γιατί μπορεί να πει τα ίδια πράγματα σε πολιτικό επίπεδο χωρίς να θίγει κανέναν και χωρίς να τρέχει στα δικαστήρια. Τώρα αν επιμείνει βέβαια να λέει τους πολιτικούς του αντιπάλους ή αυτούς με τους οποίου συγκρούεται “λαμόγια” κ.λπ. θα πρέπει να το αποδείξει και στο δικαστήριο».

*Τη συνέντευξη πήρε η Σοφία Παπαδοπούλου

**Επιμέλεια: Σμαρώ Αβραμίδου

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play