Ευθ. Λέκκας: Ομαλή μετασεισμική ακολουθία. «Είναι ομαλή η μετασεισμική ακολουθία, έχουμε να κάνουμε με αρκετούς μετασεισμούς οι οποίοι έχουν εκδηλωθεί και εκτόνωσαν ουσιστικά την κατάστασ…. Ευθ. Λέκκας: Ομαλή μετασεισμική ακολουθία. «Είναι ομαλή η μετασεισμική ακολουθία, έχουμε να κάνουμε με αρκετούς μετασεισμούς οι οποίοι έχουν εκδηλωθεί και εκτόνωσαν ουσιστικά την κατάστασ…. ροη
«Είναι ομαλή η μετασεισμική ακολουθία, έχουμε να κάνουμε με αρκετούς μετασεισμούς οι οποίοι έχουν εκδηλωθεί και εκτόνωσαν ουσιστικά την κατάσταση, βεβαίως είναι ανοιχτό το θέμα για ένα μετασεισμό της τάξεως των 4,3 βαθμών, αυτό το λέμε για να μπορέσουν και οι κάτοικοι να ειναι πληροφορημένοι (…) και να μην τους αιφνιδιάσει, μετασεισμός ο οποίος θα είναι πολύ μικρός και δεν θα γίνει αισθητός, ενδεχομένως και σε πάρα πολλούς» επισήμανε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” αναφερόμενος στο πώς εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία επειτα από τη σεισμική δόνηση που έγινε στις 19 Ιουλίου.
Ερωτηθείς μέχρι πότε αναμένεται να εκδηλώνονται μετασεισμοί, ο κ. Λέκκας τόνισε «χρονικά μέσα σε μια εβδομάδα περίπου από την εκδήλωση του φαινομένου» , προσθέτοντας ότι «από εκεί και πέρα η κατάσταση εκτονώνεται δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας».
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το ρήγμα το οποίο “έδωσε” τη σεισμική δόνηση δεν μπορεί να δώσει στο άμεσο μέλλον σεισμούς και αυτό διότι, όπως είπε, «εκτονώθηκαν οι δυνάμεις οι οποίες υπήρχαν. Θεωρώ ότι το να ξαναγεμίσει πάλι το ρήγμα θα το κάνει, αλλά θα το κάνει σε πιο μακρύ χρονικό διάστημα. Συνεπώς θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος πια».
Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι η αισθητότητα του σεισμού της περασμένης Παρασκευής ήταν πολύ μεγάλη και σημείωσε ότι οι πολίτες στο σύνολό τους είναι πληροφορημένοι. Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού – τόνισε ο καθηγητής – συμπεριφέρθηκε θετικά και «βεβαίως βοήθησε το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή δείξαμε ότι είμαστε μια συντονισμένη κοινωνία και ο μηχανισμός κινήθηκε ακαριαία και αυτό οφείλεται στην ετοιμότητα των φορέων και στον ίδιο τον επιστημονικό κόσμο και στους επιχειρησιακούς φορείς και τους κατοίκους που αντέδρασαν σωστά».
*Τη συνέντευξη πήρε η Σοφία Παπαδοπούλου