Κεντρική στρατηγική προτεραιότητα επένδυση στην. «Η επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία αποτελεί κεντρική στρατηγική προτεραιότητα για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο κοινωνικά, οικονομικά και…. Κεντρική στρατηγική προτεραιότητα επένδυση στην. «Η επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία αποτελεί κεντρική στρατηγική προτεραιότητα για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο κοινωνικά, οικονομικά και…. ροη
«Η επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία αποτελεί κεντρική στρατηγική προτεραιότητα για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο, στηριζόμενο στη γνώση και την αξιοποίησή της, μέσα από την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών», υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.
Όπως είπε ο κ. Δήμας «στην Ελλάδα η έρευνα και η τεχνολογία αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια, όπως η περιορισμένη δικτύωση των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, η έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών και επιστημόνων λόγω του brain drain, η μικρή πρόσβαση σε κεφάλαια (…). Υπάρχουν διαρθρωτικές δυσκολίες που αποθαρρύνουν τις επενδύσεις και γενικότερα ένα μη φιλικό επιχιερηματικό περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση, η παραγόμενη γνώση και εμπειρία στον χώρο της έρευνας παραμένει σε ένα μεγάλο βαθμό εσωστρεφής (…). Και ο λόγος για τον οποίο ενσωματώσαμε τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σηματοδοτεί την πρόθεσή μας να συνδέσουμε αποτελεσματικότερα την επιστημονική έρευνα και την τεχνολογία με την επιχειρηματική καινοτομία».
Θεωρούμε – τόνισε ο κ. Δήμας – «ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος έρευνας τεχνολογίας και καινοτομίας τα επόμενα χρόνια. Για να γίνει αυτό όμως απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων για την έρευνα, όχι μόνο από τον δημόσιο τομέα, αλλά κυρίως από το ιδιωτικό τομέα».
«Για εμάς είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα επιτρέψουν σε περισσότερες εταιρείες και σε περισσότερους φορείς να εμπιστευθούν τη χώρα μας και τους επιστήμονές μας να πραγματοποιούν καινοτόμα έρευνα στην Ελλάδα και να δημιουργηθούν νέες και καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας. Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός αξιοκρατικού συστήματος έρευνας και τεχνολογίας που θα στηρίζει την καινοτομία και θα δημιουργεί υπεραξία για ερευνητές και επιχειρήσεις και θα πείσει τους Έλληνες που έχουν φύγει στο εξωτερικό ότι έχουν την επιλογή του επαναπατρισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση – είπε ο κ. Δήμας – «επειδή διαθέτουμε το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να το οργανώσουμε ακόμα καλύτερα και θεωρούμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις μπορούν να παίξουν ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι από αυτό που διαδραματίζουν σήμερα, πάντοτε σε συνεργασία με τα ερευνητικά κέντρα και τους ερευνητές».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Δήμας είπε πως οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να παίξουν έναν κομβικό ρόλο στην εξωστρέφεια και στην ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας αλλά και την ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. «Συνεπώς ναι, στοχεύουμε πρώτα στην αύξηση των κονδυλίων και από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Προτεραιότητα της κυβέρνησής μας είναι η δημιουργία ενός φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος απ’ ό,τι σήμερα και έχουμε σχέδιο το οποίο επεξεργαζόμαστε για το πώς μπορούν να αποκτήσουν ακόμα σημαντικότερο ρόλο να οργανώσουμε ακόμα καλύτερα το οικοσύστημα των νεοφυών» τόνισε.
Ήδη – πρόσθεσε – έχουν αναζητηθεί καλές πρακτικές από το εξωτερικό. «Υπάρχουν χώρες και στην Ευρώπη και εκτός Ευρώπης που έχουν παράδοση πλέον στο συγκεκριμένο κομμάτι είτε αυτή είναι το Ισραήλ, είτε είναι η Ολλανδία (…) έχουμε ξεκινήσει τις επαφές και σε διμερές επίπεδο» υπογράμμισε ο κ. Δήμας
*Τη συνέντευξη πήρε η Σοφία Παπαδοπούλου