Στις 26 Ιουλίου φέτος ο «πατέρας» της θεωρίας της Γαίας, ο διάσημος Βρετανός επιστήμονας Τζέημς Λάβλοκ, έκλεισε τα 100 χρόνια του. Αντί να χουχουλιάζει δίπλα σε κάποια σόμπα, όχι μόνο γράφει νέα βιβλία, αλλά και προτείνει νέες θεωρίες και ορολογίες.
Στο νέο βιβλίο του “Novacene: The Coming Age of Hyperintelligence”, που μόλις εκδόθηκε στη Βρετανία (Allen Lane) και στις ΗΠΑ (MIT Press), ο ακατάβλητος Λάβλοκ αναλαμβάνει ξανά τον ρόλο του προφήτη για το μέλλον. Η κεντρική ιδέα του είναι ότι δεν πρέπει να μιλάμε πια για την «Ανθρωπόκαινο», όπως υποστηρίζουν αρκετοί επιστήμονες, δηλαδή για μια γεωλογική εποχή στην οποία η ανθρώπινη τεχνολογική δραστηριότητα για πρώτη φορά έχει αφήσει τα διακριτά ίχνη της.
Διαβλέποντας την καθοριστική πλέον επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης, προχωρά κατά κάποιο τρόπο σε ένα «πάντρεμα» με τη Γαία και προβλέπει μια επερχόμενη εποχή υπερ-νοημοσύνης, για την οποία προτείνει τον όρο Novacene (θα μπορούσε να μεταφραστεί «Καινόκαινος»).
Η θεωρία της Γαίας (πήρε το όνομα της θεάς της ελληνικής μυθολογίας) -που αποτέλεσε μεγάλο επιστημονικό στήριγμα για το περιβαλλοντικό-οικολογικό κίνημα των τελευταίων δεκαετιών- υποστηρίζει ότι ο πλανήτης Γη αποτελεί ένα μοναδικό, ενιαίο και αυτορυθμιζόμενο σύστημα. Αρχικά η ιδέα απορρίφθηκε από την επιστημονική κοινότητα, αλλά σήμερα χαίρει ευρείας (αν και όχι καθολικής) αποδοχής.
Ο Λάβλοκ θέλει τώρα να βάλει τη σφραγίδα του ξανά στον επιστημονικό διάλογο, υποστηρίζοντας στο νέο βιβλίο του -που γράφτηκε με τη βοήθεια του δημοσιογράφου Μπράιαν ‘Απλγιαρντ- ότι η Γη ήδη αφήνει πίσω της την αρκετά σύντομη Ανθρωπόκαινο και εισέρχεται στην «Καινόκαινο», στην οποία όχι οι άνθρωποι πια, αλλά οι κυβερνο-οργανισμοί (cyborgs) με την τεχνητή νοημοσύνη τους θα έχουν τον κυρίαρχο ρόλο πάνω στον πλανήτη μας, αφήνοντας το δικό τους αποτύπωμα.