Όλα όσα θα δούμε τη σεζόν 2019-20 στο θέατρο του Νέου Κόσμου

Όλα όσα θα δούμε τη σεζόν 2019-20 στο θέατρο του Νέου Κόσμου

Από την Τώνια Καράογλου

Η έναρξη της παρουσίασης του ρεπερτορίου του Θεάτρου του Νέου Κόσμου για τη σεζόν 2019-2020 ήταν εκρηκτική, καθώς υπό τους ήχους του saoundtrack του «Πολέμου των άστρων» ένα βίντεο μας βομβάρδιζε με αριθμούς: 9 σκηνές, 28 έργα, 215 συντελεστές, 1012 προγραμματισμένες παραστάσεις.

Αυτός είναι ο πλουραλιστικότατος προγραμματισμός που παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Μίλτος Σωτηριάδης, τονίζοντας πάντως πως η επιθυμία της διεύθυνσης δεν είναι να υπακούσει σε μια λογική μαζικού θεατρικού προγραμματισμού. «Όμως είναι τόσες πολλές οι υπέροχες προτάσεις που έρχονται κάθε χρόνο, που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες», πρόσθεσε.

Φέτος, το θέατρο ακολουθώντας σαφή αναπτυξιακή πολιτική, μετράει 24 παραστάσεις για τους ενήλικες και ακόμη 4 που απευθύνονται σε παιδιά ή εφήβους. Επιπλέον, έχοντας εξαπλωθεί ήδη από πέρυσι εκτός της γειτονιάς του, συνεχίζει την παρουσία του στο Άνεσις και στο Τζένη Καρέζη αλλά και εγκαινιάζει τη συνεργασία του με δύο χώρους της εναλλακτικής σκηνής, το Bios και το Tempus Verum. Συνεχίζει επίσης τη συνεργασία του με το Θέατρο Τέχνης, την οποία εμπλουτίζει με νέες συνεργασίες με θέατρα της περιφέρειας. Ποντάρει ιδιαίτερα στις επαναλήψεις, όχι μόνο δικών του παραγωγών αλλά και άλλων που ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν, βάζοντας τες κάτω από την ομπρέλα του, ενώ στους παλιούς, δεκάδες συνεργάτες του έρχονται να προστεθούν νέοι: Γιάννης Μόσχος Θέμις Μπαζάκα, Ανθή Ευστρατιάδου, Μαίρη Μηνά κ.ά.

Ο πρώτος λόγος στα μεγάλα έργα

Σε πανελλήνια πρώτη θα δούμε το έργο «Ο γιος» του Φλοριάν Ζελλέρ, του σαραντάχρονου Γάλλου συγγραφέα που έχει χαρακτηρισθεί «φαινόμενο» από τον γαλλικό τύπο. Γραμμένο μόλις το 2018, μιλάει με ευαίσθητο, άμεσο τρόπο για την εφηβική κατάθλιψη, θέμα που προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που συνεχίζει την ενασχόλησή του με έργα που αφορούν την εφηβεία και τις ιδιαιτερότητές της. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα τον Δεκέμβρη, έχοντας στη διάθεσή της ένα ωραίο καστ: Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Δέσποινα Κούρτη, Άννα Καλαϊτζίδου, Δημήτρης Κίτσος (από 5/12).

Επίσης, συνεχίζεται η περσινή παράσταση που σκηνοθέτησε ο ίδιος, «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα», το συγκλονιστικό έργο του Σάιμον Στίβενς για τον αυτισμό, με κάποιες αλλαγές στη διανομή αλλά με τον Γιάννη Νιάρρο να παραμένει στον κεντρικό ρόλο. Η αναφορά του ηθοποιού στη γνωριμία του όχι μόνο με τον ρόλο του Κρίστοφερ αλλά και με έναν νεαρό αυτιστικό της πραγματικής ζωής έβαλε ξανά την παράσταση ψηλά στην ατζέντα μας (Τζένη Καρέζη, από 2/10).

Στο εμβληματικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» θα δοκιμαστεί ο Γιώργος Παπαγεωργίου, αναλαμβάνοντας για πρώτη φορά έργο και παράσταση μεγάλης κλίμακας. Στην πολλά υποσχόμενη διανομή βρίσκουμε επικεφαλής τη Θέμιδα Μπαζάκα στην πρώτη της συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου (από 24/1). Ο Γιώργος Παπαγεωργίου φέτος έχει την τιμητική του, καθώς συνεχίζονται ο πολυαγαπημένος «Αρίστος», με αναδιαρθρωμένη διανομή κατά τα δύο τρίτα: Μιχάλης Οικονόμου, Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιάννης Λεάκος (Άνεσις, από 21/10), και ο «Επιθεωρητής», που παίχτηκε πέρυσι στο Skrow και φέτος μπαίνει στο δυναμικό του θεάτρου (Τempus Verum, από 7/10).

Η συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης φέρνει στη σκηνή ένα σπουδαίο έργο: «Ρίττερ, Ντένε, Φος». Η Μαρία Πρωτόπαππα δοκιμάζεται σκηνοθετικά στα βαθιά νερά του Τόμας Μπέρνχαρντ, που αντικατοπτρίζει σε μια οικογενειακή ιστορία την κόλαση μιας ολόκληρης χώρας, και τελικά ολόκληρης της Ευρώπης. Στην παράσταση θα δούμε ένα αξιοζήλευτο καστ: Στεφανία Γουλιώτη, Αργύρης Ξάφης, Λουκία Μιχαλοπούλου (Υπόγειο, από 18/10).

Η συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης φέρνει και μια ωραία επιστροφή: Η «Μέθοδος Γκρόνχολμ», που είχε πρωτοπαρουσιάσει ο Διαγόρας Χρονόπουλος, ανεβαίνει στη μνήμη του με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Γιάννη Μόσχου και τους περισσότερους ηθοποιούς της πρώτης διανομής: Πέτρος Λαγούτης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Χρήστος Σαπουντζής, Ορφέας Αυγουστίδης (Άνεσις, από 16/10). Στα παραπάνω, προσθέστε και τον τσεχωφικό «Γλάρο» που σκηνοθετεί ο Γιάννης Παρασκευόπουλος με τη Γιώτα Φέστα στο ρόλο της Αρκάντινα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Θεάτρου του Νέου Κόσμου με το Θέατρο Τέχνης και με τα ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και Λάρισας (Φρυνίχου, από 16/10).

Η Ιώ Βουλγαράκη θα σκηνοθετήσει ένα έργο που αργήσαμε να ανακαλύψουμε στην Ελλάδα (έχει παρουσιαστεί μονάχα μία φορά), παρόλο που μετράει σχεδόν έναν αιώνα από τη συγγραφή του. Πρόκειται για το «Μάκιναλ» της Σόφι Τρέντγουελ, ένα κλειστοφοβικό πανόραμα της αμερικάνικης κοινωνίας, που είναι εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία της Ρουθ Σνάιντερ, της πρώτης γυναίκας που εκτελέστηκε με θανατική ποινή στις ΗΠΑ. Πρωταγωνιστούν οι Δέσποινα Κούρτη, Αμαλία Καβάλη, Αργύρης Ξάφης κ.ά. (από 27/4).

Οι τάσεις

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ρισκάρει και δίνει το βήμα σε devised, χειροποίητες παραστάσεις που έχουν έντονη προσωπική σφραγίδα. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το «Mute», το βουβό one man show του Γιώργου Χρυσοστόμου -ένα γλαφυρό δείγμα του είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε live στην παρουσίαση- σε συνεργασία με την ταλαντούχα Σοφία Πάσχου, που έχει εντρυφήσει όσο λίγοι στο σωματικό θέατρο (από 17/10). Η Θεοδώρα Καπράλου, γνωστή από τις δραματουργικές της δουλειές, φέτος γράφει και σκηνοθετεί η ίδια ένα ιδιότυπο πείραμα για δύο πάνω στη φύση των ερωτικών σχέσεων: «Love not». Η σύντομη παρουσίαση από τους δύο ηθοποιούς της παράστασης, Θύμιο Κούκιο και Μαίρη Κωνσταντάκη, ήταν πολλά υποσχόμενη (από 7/10). Επίσης, η νικήτρια τριάδα του περσινού Bob Festival, η νεοσύστατη ομάδα Fem Tettix (Κατερίνα Αγγελίτσα, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Ίρις Κατσούλα), θα παρουσιάσει την «Αφρική ή πώς να φυτέψετε τον νεκρό αδερφό σας», μια παρωδία του μύθου της Αντιγόνης (από 3/2).

Η λογοτεχνία έχει επίσης την τιμητική της, τόσο από τους «μετρ» 4Frontal, που ετοιμάζουν νέα παραγωγή βασισμένη στα «Φτερά μπεκάτσας» του Θανάση Βαλτινού (από 17/1) αλλά και επαναλαμβάνουν τον εξαιρετικό «Μύρτο» (από 21/10), ενώ οι Bijoux de Kant με την ιδιαίτερη σφραγίδα και της εικαστικής μοναδικότητας παραστάσεις εμπνέονται από τον μαγευτικό ερωτικό έπος του Κορνάρου και δημιουργούν το «Ερωτόκριτος travel / Στη γη της ομοιοκαταληξίας» (από 10/2 ).

Η ελληνική και παγκόσμια ιστορία, η μνήμη, ο φασισμός έρχονται στο επίκεντρο με παραστάσεις που επιχειρούν να αναστοχαστούν πάνω στο παρελθόν. Η Ελεάνα Γεωργούλη με τα «Κόκκινα τετράδια» φέρνει στο φως το ημερολόγιο και τις επιστολές της αντιστασιακής γιαγιάς της Βάσως Γεωργούλη (από 7/2), ενώ η Μαίρη Αιγινίτου σκηνοθετεί τον Ερρίκο Λίτση στην «Απόσταση αναπνοής» του Τάσου Γουδέλη, που διατρέχει μια διαδρομή εξήντα χρόνων ελληνικής ιστορίας (από 10/2). Επίσης, το θέατρο φέρνει στους κόλπους του την παράσταση «Himmelweg», που πρωτοπαρουσιάστηκε στο φετινό φεστιβάλ Αθηνών. Το έργο του Χουάν Μαγιόρκα, σε σκηνοθεσία της Έλενας Καρακούλη, δραματοποιεί ένα από τα φριχτότερα επεισόδια του β΄ παγκοσμίου πολέμου (Τζένη Καρέζη, από 7/10).

Τέλος, οι επαναλήψεις κρατούν μεγάλο μερίδιο της φετινής πίτας, παρατείνοντας τη ζωή σημαντικών παραστάσεων. Δύο από αυτές σηματοδοτούν την έναρξη της σεζόν, έχοντας την ευκαιρία να αναπνεύσουν καλύτερα, καθώς πέρυσι παίχτηκαν για λίγες παραστάσεις στην εκπνοή της. Ο λόγος για δύο προσωπικές εκδοχές σε δύο κλασικά έργα: «Η τραγική ιστορία του Άμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία του Έκτορα Λυγίζου (από 5/10), και «Το ξύπνημα της άνοιξης» του Βέντεκιντ, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά (από 7/10). Επίσης, εκτός από αυτές που ήδη αναφέρθηκαν, θα συνεχιστεί ο «Αγνός εραστής» που σκηνοθέτησε ο Άρης Λάσκος (από 11/10) και το «Γελώντας άγρια» από τους Νάνσυ Μπούκλη και Πάνο Παπαδόπουλο (από 27/4).

Ο εξαιρετικός «Θείος Βάνιας» που σκηνοθέτησε πέρυσι η Μαρία Μαγκανάρη μπαίνει στη βεντάλια του ρεπερτορίου του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, μετακομίζοντας από το ΚΕΤ στο Bios με μερικές αλλαγές στη διανομή, αλλά την ίδια εξαιρετική ερμηνευτική τετράδα στους βασικούς ρόλους: Σύρμω Κεκέ, Ανθή Ευστρατιάδου, Κώστας Κουτσολέλος, Γιωργής Τσαμπουράκης (από 2/10)· αντιστοίχως, στο δυναμικό του θεάτρου εντάσσεται ακόμη μία παράσταση που αγαπήθηκε πολύ, το «Δαχτυλίδι της μάνας» από τους C for Circus, που θα παρουσιαστεί και αυτή στο Bios (από 14/10).

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου δίνει τη δυνατότητα στο θεατρόφιλο κοινό να προμηθευτεί εισιτήρια για όλες τις παραστάσεις του στην τιμή των 7 € . Η προσφορά ισχύει για αγορές εισιτηρίων που θα γίνουν στο διάστημα 9-16 Σεπτεμβρίου και αφορά όλες τις παραγωγές που εντάσσονται στο φετινό του ρεπερτόριο.

ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading