Άρθρο Χρ.Δήμα: Η ΔΕΘ ως βήμα εξωστρέφειας 

Άρθρο Χρ.Δήμα: Η ΔΕΘ ως βήμα εξωστρέφειας 

Άρθρο του Υφυπουργού Ανάπτυξης, αρμόδιου για την Έρευνα και την Τεχνολογία, κ. Χρίστου Δήμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δείκτη Καινοτομίας, η Ελλάδα σήμερα είναι τελευταία (28η) ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για την Καινοτομία. Χρειάζεται πολύ δουλειά για να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε τη σημερινή κατάσταση και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης μπορεί να έχει ουσιαστικό ρόλο.

Αν επισκεφθεί κανείς την ιστοσελίδα της 84ης ΔΕΘ, θα συναντήσει ένα καλωσόρισμα «σε μια γιορτή επιχειρηματικότητας και καινοτομίας». Η πραγματικότητα όμως είναι πως η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στις επιδόσεις Έρευνας και Τεχνολογίας. Σήμερα, η παραγόμενη γνώση και εμπειρία στον χώρο της Έρευνας παραμένει σε μεγάλο βαθμό εσωστρεφής, χωρίς να δημιουργούνται πολλές δευτερογενείς επωφελείς επιδράσεις στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Τη στιγμή που στην Ελλάδα η δαπάνη για Έρευνα και Ανάπτυξη 1,14 δισ. € , οι επιδόσεις της χώρας την κατατάσσουν 18η στο Δείκτη Έντασης Δαπανών για Ε&Τ και 20η μεταξύ 28 χωρών στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Καινοτομίας. Και επιπλέον, δανειζόμαστε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε τη λειτουργία του ΕΛΙΔΕΚ ή βασικές υποδομές κάποιων από τα 13 Ερευνητικά Κέντρα και τους Τεχνολογικούς Φορείς που εποπτεύει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Με τη δεδομένη δημοσιονομική κατάσταση, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το πόσο σημαντικό είναι η επένδυση στην Έρευνα να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

Παρά τα δεδομένα αυτά όμως, υπάρχει μια ενθαρρυντική αντίφαση. Πέντε από τους 50 κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το πολύ ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020 προέρχονται από τη χώρα μας, ενώ το 9% των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων κατατάσσεται μεταξύ αυτών με τις περισσότερες αναφορές διεθνώς.

Το συμπέρασμα που προκύπτει, είναι πως παρά τη σημαντική επιστημονική ικανότητα, η εξέλιξη των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε εμπορεύσιμα προϊόντα ή υπηρεσίες με οικονομικό ενδιαφέρον είναι χαμηλή. Κι’ όλα αυτά, σε μια εποχή που μόνο η επένδυση στην Τεχνητή Νοημοσύνη και η ενσωμάτωση τεχνολογιών της, θα μπορούσε σωρευτικά να αποφέρει στη χώρα -σύμφωνα με μελέτη της Accenture- 195 δισ. δολάρια στα επόμενα 15 έτη.

Προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στο χώρο της επιστήμης και της καινοτομίας. Επένδυση στην Έρευνα σημαίνει επένδυση στο μέλλον της χώρας. Μέσα από την αναγκαία αναδιάρθρωση και ενδυνάμωση του υφιστάμενου ιστού, μπορεί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια να γίνει κόμβος έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή.

Τι χρειαζόμαστε; Ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον που να ευνοεί την καινοτομία και παράλληλα περισσότερη εξωστρέφεια με στόχο η έρευνα να εξελιχθεί σε τεχνολογική καινοτομία. Για το πρώτο κάνουμε ήδη σημαντικά νομοθετικά βήματα και έπονται και περισσότερα. Για το δεύτερο έχουμε ένα φιλόδοξο σχεδιασμό.

Στόχος μας είναι να εξελίξουμε την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε ένα μεγάλο Research and Innovation Roadshow, όπου το σύνολο των ερευνητικών κέντρων και των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας και όχι μόνο, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο επιχειρηματικό οικοσύστημα. Δουλεύουμε ήδη για να διοργανώσουμε ένα μεγάλο εθνικό γεγονός για τη νεοφυή και καινοτόμα επιχειρηματικότητα, με στόχο να συνεισφέρουμε ακόμα περισσότερο στην ανάσχεση του brain drain και να ενισχύσουμε το προφίλ της χώρας στο εξωτερικό.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play