«Η μελέτη του φαινομένου του ελεύθερου χρόνου με επιστημονικό τρόπο στη σύγχρονη κοινωνία είναι σημαντική. Στον ελεύθερο χρόνο εμπεριέχονται οι έννοιες της αναψυχής, της ψυχαγωγίας, της διασκέδασης, του παιγνιδιού».
Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής και διευθυντής του νέου εργαστηρίου «Εφαρμοσμένες Επιστήμες Ελεύθερου Χρόνου: Φύση, Σπορ, Τέχνες» του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαρίλαος Κουθούρης.
«Πιστεύουμε ότι με παροχή προγραμμάτων ανάλογης φιλοσοφίας και πρακτικές, θα αναπτυχθεί στους πολίτες διάθεση κι ευκαιρία για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους, καλλιεργώντας σώμα, νου και πνεύμα μέσα από συνδυαστικά μοντέλα τέχνης, πολιτισμού, αθλητισμού. Γιατί φαίνεται πως οι δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου αποτελούν ευκαιρία και μέσο για την ατομική ανάπτυξη, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής», προσθέτει ο καθηγητής.
Το νέο εργαστήριο εξυπηρετεί ερευνητικές, εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές ανάγκες σχετικά με τις «Επιστήμες και Θεωρίες του Ενεργού Ελεύθερου Χρόνου».
Αποσκοπεί στην ανάπτυξη αλλά και τη σύνδεση της κίνησης, της άσκησης, της φύσης με την τέχνη και τον πολιτισμό (μουσική, χορός, κίνηση, Pilates, Yoga, εικαστικά, δραματοποίηση ρόλων, θεατρικό παιγνίδι, υπαίθριες δραστηριότητες κ.λπ.) για την προώθηση της φυσικής δραστηριότητας και του ευ ζην, μέσω φεστιβάλ, διοργανώσεων, δρώμενων τέχνης, αθλητισμού, πολιτισμού, υπαίθριων κινητικών δράσεων, αγωγής υπαίθρου, περιπέτειας.
Αναλυτικά, αποστολή του εργαστηρίου αποτελεί η διενέργεια έρευνας διά μέσου επιστημών που μελετούν τον ελεύθερο χρόνο στο σύγχρονο περιβάλλον, δημιουργώντας εξιδεικευμένα μοντέλα αρμονικής ανάπτυξης της ανθρώπινης φύσης.
Στους στόχους είναι η σύνδεση της κίνησης, της φυσικής δραστηριότητας με κάθε μορφή τέχνης, έχοντας μέριμνα τον άνθρωπο, το φυσικό περιβάλλον, την παράδοση, τον πολιτισμό. Επίσης, η ερευνητική και εκπαιδευτική συνεργασία με συναφή κέντρα ερευνών και ακαδημαϊκά ιδρύματα της ημεδαπής και αλλοδαπής. Τέλος, η διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συνεδρίων και η πρόσκληση Ελλήνων και διεθνούς αναγνωρισμένου κύρους επιστημόνων, καλλιτεχνών και επαγγελματιών.
«Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας ο άνθρωπος είναι πολλές περισσότερες ώρες απασχολημένος με την επαγγελματική του εργασία, τις οικογενειακές-κοινωνικές υποχρεώσεις, οπότε ο ελεύθερος χρόνος που του απομένει είναι είτε ελάχιστος είτε μηδενικός», σημειώνει ο κ. Κουθούρης για να συμπληρώσει:
«Σήμερα, οι επικρατέστερες δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου αφορούν τον χώρο της κατοικίας (μικροκατασκευές, φροντίδα κατοικίδιων, χειροτεχνίες, χόμπι, διάβασμα περιοδικών-βιβλίων, μουσική, παιχνίδια και μουσικά όργανα, ραδιόφωνο, τηλεόραση, μαγείρεμα, κάλεσμα φίλων, ενασχόληση με τον κήπο), την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, τον χώρο της άσκησης, της κινητικής αναψυχής (mindbody), την κοινωνική ζωή, τις τέχνες, τα γράμματα, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, ενώ τελευταία ένα μεγάλο μερίδιο του ελεύθερου χρόνου υφαρπάζει η ηλεκτρονική ενασχόληση- διασκέδαση και η ψηφιακή επικοινωνία».