Αρχεία δικογραφιών από ιστορικές δίκες της Θεσσαλονίκης, όπως αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων της πόλης που εκδόθηκαν λίγους μήνες μετά την απελευθέρωσή της και είναι γραμμένες σε καλλιγραφική μορφή, αλλά και απόσπασμα τού παραπεμπτικού βουλεύματος για την υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγορίου Λαμπράκη, θα εκτίθενται στο περίπτερο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) στην 84η ΔΕΘ, όπου κάθε επισκέπτης θα μπορεί να αντλεί χρήσιμες πληροφορίες για επίκαιρα νομικά ζητήματα, σε μία προσπάθεια να αναδειχθεί ο ρόλος των δικηγόρων στην παραγωγική διαδικασία.
Πρόκειται για την «παρθενική» παρουσία του ΔΣΘ, με δικό του περίπτερο, στην Έκθεση, από ιδρύσεώς του πριν από 105 χρόνια. Η ιδέα να …εκτεθούν οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης στο μεγαλύτερο οικονομικό και επιχειρηματικό γεγονός της χώρας ανήκει στον πρόεδρό τους Στάθη Κουτσοχήνα, ο οποίος εισηγήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου τη σχετική πρόταση, η οποία κι έγινε αποδεκτή.
«Ήταν μία σκέψη στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει ο Σύλλογός μας να αποκτήσει εξωστρέφεια. Θέλουμε να δείξουμε ότι ο ρόλος των δικηγόρων δεν περιορίζεται μόνο στα ακροατήρια των δικαστηρίων, αλλά είμαστε κομμάτι της κοινωνίας και δεν θα μπορούσαμε να απουσιάσουμε από το μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό γεγονός της πόλης και της χώρας» σχολιάζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουτσοχήνας.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΔΣΘ, ένας από τους στόχους της συμμετοχής στη ΔΕΘ είναι να αναδειχθεί ο ρόλος των δικηγόρων στην παραγωγική διαδικασία. «Η σύγχρονη αντίληψη θέλει τον δικηγόρο συμπαραστάτη του επιχειρηματία σε κάθε του βήμα, κατ’ εφαρμογήν του ρητού “το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν”», επισημαίνει και εξηγεί τι ακριβώς εννοεί: «Θέλουμε να περάσει η νοοτροπία ότι όπως υπάρχει ο οικογενειακός γιατρός έτσι θα πρέπει να υπάρχει κι ο οικογενειακός δικηγόρος. Θέλουμε να δείξουμε ότι μία έγκυρη και υπεύθυνη νομική συμβουλή μπορεί -μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα- να επιφέρει πολλαπλά οφέλη, για παράδειγμα σε έναν επιχειρηματία, απαλλάσσοντάς τον από τυχόν έξοδα, ταλαιπωρία και δικαστικούς αγώνες στο μέλλον».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΘ, η σημασία της υπεύθυνης νομικής συμβουλής αναδείχθηκε πρόσφατα, ειδικά για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Μακεδονίας, με αφορμή τη «Συμφωνία των Πρεσπών» και την τυχόν επίδρασή της στα δικαιώματα επί εμπορικών σημάτων και άλλων διακριτικών γνωρισμάτων (π.χ. επωνυμιών επιχειρήσεων), που περιλαμβάνουν το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγά του.
Το περίπτερο του ΔΣΘ στην 84η ΔΕΘ
Στο περίπτερο της 84ης ΔΕΘ (περίπτερο 15 stand 19) ο επισκέπτης θα ενημερώνεται για τις δραστηριότητες του Συλλόγου από το προσωπικό του που θα βρίσκεται εκεί. Θα διανέμεται επίσης φυλλάδιο για επίκαιρα νομικά ζητήματα, όπως ο νέος Κανονισμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το Κτηματολόγιο, τα εμπορικά σήματα, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τους θεσμούς της Διαμεσολάβησης και της Διαιτησίας, τη νομική βοήθεια κ.ά.
Εκτός από τα αρχεία των ιστορικών δικογραφιών της πόλης που για τις ανάγκες της ΔΕΘ θα βγουν από το αρχείο των Δικαστηρίων όπου φυλάσσονται, στο περίπτερο θα εκτίθεται και το εισαγωγικό σημείωμα από το πρώτο τεύχος του νομικού περιοδικού «Αρμενόπουλος» (εκδόθηκε πρώτη φορά το 1946). Αναδεικνύοντας δε τη διαχρονική του παρέμβαση σε νομικά, πολιτικά και κοινωνικά θέματα του τόπου, ο Σύλλογος σκοπεύει να στήσει έναν προτζέκτορα, μέσω του οποίου θα προβάλλει οπτικοακουστικό υλικό από εκδηλώσεις που διοργάνωσε στο ρου των τελευταίων 30 ετών.
Ο Σύλλογος
Ο ΔΣΘ είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) σωματειακού χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 1914 και η έδρα του είναι εντός του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου 5. Σήμερα, αριθμεί 6.153 ενεργά μέλη, ενώ στους σκοπούς του περιλαμβάνεται η υπεράσπιση των αρχών και κανόνων του κράτους διακαίου σε μια δημοκρατική πολιτεία, η προάσπιση λειτουργίας της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης αλλά και η διατύπωση κρίσεων και προτάσεων σχετικές πάντα με τη βελτίωση της νομοθεσίας και την καλύτερη δυνατή λειτουργία και απονομή της δικαιοσύνης.
Στ. Τ.