Νέες τροφές και τρόφιμα, επαναστατικές διαδικασίες παραγωγής, οι “υπολογιστές” που συναντούν το χωράφι, τα μειωμένα εντομοκτόνα και ο εκτοπισμός των χημικών, όπως και το πολύ ηπιότερο ενεργειακό αποτύπωμα, με την ελαχιστοποίηση των ρύπων από την παραγωγή όσων βάζουμε στο πιάτο μας, είναι η μια εκδοχή της εικόνας που σχηματίζεται μέσα από το Global Agripreneurs Summit, το παγκόσμιο συνέδριο, που συνέδεσε φέτος το φαγητό μας με την ψηφιακή Ελλάδα και την 84η ΔΕΘ.
Η άλλη εκδοχή σχηματίζεται στα περίπτερο 12 και 6 της φετινής ΔΕΘ, όπου η επιχειρηματικότητα συναντάται και συνδέεται με την επιστήμη. “Είμαστε ξέρετε όλοι λίγο… τρελοί, όσοι βρισκόμαστε στη Περίπτερο αυτό!” θα μας πει ο Θεόδωρος Ποτήρης, ο νεαρός Έλληνας δημιουργός μιας νεοφυούς επιχείρισης με συστήματα που συνδυάζουν την επίγεια και την εναέρια ρομποτική με τους δορυφόρους, προκειμένου να κρατούν ένα αμπέλι, ένα χωράφι στην καλύτερη τους κατάσταση. Δίπλα από το σταντ της εταιρίας, που έχει έδρα την Αθήνα, ένας οργασμός από δεκάδες άλλες ελληνικές και διεθνείς εταιρίες που βρίσκονται μέσα στον τομέα της καλλιέργειας και της διατροφής.
Παραδοσιακά προϊόντα με άλλη μορφή πώλησης, ρομποτικές εφαρμογές από την Αυστραλία, τεράστια εξέλιξη στην καλλιέργεια εντόμων για τροφή σε μονάδες παραγωγής της ζωοτροφίας ή για τροφή ημών, των κοινών καταναλωτών.
Το αναβαθμισμένο “Digital Greece”, που συναντά τη γεωργία, ήταν σημαντικός στόχος για την φετινή ΔΕΘ θα πει στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο Μιχάλης Στάγκος, διευθύνων σύμβουλος της MSCOMM και συνιδρυτής του ID-DG. “Το σημαντικό στη φετινή ΔΕΘ είναι ότι η Ψηφιακή Ελλάδα, το Digital Greece, συνεχίζεται. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος είναι πολύ ενισχυμένο. Είναι στο Περίπτερο 12 και θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους να δουν τι σημαίνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τι σημαίνουν όλες αυτές οι τεχνολογικές λύσεις και πώς επηρεάζουν τη ζωή μας” εξηγεί ο κ.Στάγκος που μας περνά και στο άλλο φορτωμένο με δραστηριότητα περίπτερο της 84ης ΔΕΘ. «Επίσης, υπάρχουν σημαντικοί φορείς στήριξης της επιχειρηματικότητας, που παράλληλα θα “ τρέχουν” μια σειρά από εργαστήρια και ομιλίες για να δώσουν επιπλέον επεξηγήσεις σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν» τονίζει ο κ.Στάγκος που δίνει έμφαση στα όσα έλαβαν χώρα στο άρτι ολοκληρωθέν Συνέδριο Global Agripreneurs Summit που όπως φαίνεται από την προσέλευση του κοινού και την ποικιλία των νεοφυών επιχειρηματικών κινήσεων, «έχει κερδίσει το ενδιαφέρον».
Από το χωράφι στο ράφι, αλλά αλλιώς…
“Παράλληλα αποφασίσαμε να φέρουμε (στη Θεσσαλονίκη) μια πρωτοβουλία που τρέχουμε διεθνώς, το Global Agripreneurs Summit, για να ενισχύσουμε την Έκθεση, η οποία φέτος έχει ακόμη περισσότερους εκθέτες, έχει 1600 εκθέτες. Και για να αναδείξουμε ένα σημαντικό πλεονέκτημα της χώρας. Φέραμε λοιπόν 100 εταιρείες αγροδιατροφικής τεχνολογίας, στο Περίπτερο 6 και για τέσσερις μέρες διεθνείς ομιλητές και επιχειρηματίες από 50 χώρες αναφέρθηκαν στο πως αλλάζει όλη η διαδικασία από το χωράφι στο ράφι, στο πως αλλάζει και πως εξελίσσεται το τί τρώμε”, τόνισε ο κ.Στάγκος, περιγράφοντας τα όσα έλαβαν χώρα για τέσσερις ημέρες στην 84η ΔΕΘ.
Τι αλλαγές όμως θα πρέπει να περιμένουμε όλοι, αλλά και ο καλλιεργητής, μετά από όσα είδε και άκουσε το κοινό και τα όσα γνώρισε ο -όχι κλασικός πλέον- αγρότης και κτηνοτρόφος; “Με το Blockchain, που αυτή τη στιγμή το συζητάμε μόνο στο κομμάτι των κρυπτονομισμάτων, όπως είναι το bitcoin, πια αλλάζει το κομμάτι της ιχνηλασιμότητας. Δηλαδή, όταν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ και έχει μια ετικέτα που λέει τι περιέχει το κάθε προϊόν, μαθαίνουμε και ποιος είναι ο παραγωγός και το ταξίδι του προϊόντος για να φτάσει στο ράφι. Αυτά πια αυτοματοποιούνται με ένα νέο τρόπο και δεν μπορεί κανείς, καμία εταιρεία, να παίξει με τη δική μας υγεία” εξηγεί ο συνιδρυτής του ID-DG.
H θέση των κρατικών δομών αλλά και της Θεσσαλονίκης μέσα στη νέα αυτή εποχή
“Συζητάμε ακόμη με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Σκρέκα, γύρω από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), ποιες είναι οι ευκαιρίες χρηματοδότησης, αλλά ταυτόχρονα και πώς η νέα ΚΑΠ παίρνει υπόψη την κλιματική αλλαγή και πλέον θα δίνονται κίνητρα και θα είναι συνδεδεμένη με το πώς κάποιος επιχειρεί πράσινα, με παραγωγή πιο φιλική προς το περιβάλλον, εξοικονόμηση νερού, καλύτερη διαχείριση των πόρων και παρακολούθηση των καλλιεργειών μέσω drones. Σε όλα αυτά έρχεται να βοηθήσει η τεχνολογία”, τονίζει ο κ.Στάγκος.
“Αυτό που ευελπιστούμε είναι να καταφέρουμε να κρατήσουμε αυτό το συνέδριο στην Ελλάδα και στην πόλη, γιατί θεωρούμε ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα έχουν ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ως κόμβος στα Βαλκάνια, ένα σταυροδρόμι, και με πρόσβαση σε αρκετές αγορές, αλλά και επειδή εδώ παράγονται σημαντικά αγροδιατροφικα προϊόντα”, σημειώνει ο κ.Στάγκος που απαντά και στο ερώτημα του αν μιλάμε πλέον για “έξυπνη ή “προηγμένη” γεωργία εν έτει 2019. “Και τα δύο. Η έξυπνη γεωργία είναι η εφαρμογή αυτών των τεχνολογικών λύσεων, από εκεί και πέρα δεν μιλάμε μόνο για τη γεωργία, μιλάμε και για το κομμάτι του φαγητού, της διατροφής, το τι τρώμε”, εξηγεί.
Το τεράστιο παγκόσμιο ζήτημα της ποιοτικής διατροφής για ένα πλανήτη των 9 δισ. ανθρώπων
“Βλέπουμε πολλές μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες να στρέφονται σε προϊόντα που αναδεικνύουν ότι δεν περιέχουν ζάχαρη ή άλλα συστατικά βλαβερά για τον οργανισμό. Όλο το ζήτημα της διατροφής και πώς επηρεάζει τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας και την υγεία μας, έχει τεθεί πια πολύ ψηλά στην ατζέντα όλων των μεγάλων εταιρειών”, εξηγεί ο κ.Στάγκος όταν θα ερωτηθεί για το όλον της εικόνας και το πώς μπορεί ένα συνέδριο όπως το Global Agripreneurs Summit να απαντήσει σε προβλήματα που ξεπερνούν όχι απλά τα σύνορα μιας χώρας αλλά και τα σύνορα μιας ηπείρου.
Επί του θέματος, σε ανοιχτή συζήτηση για την εφαρμογή των τεχνολογιών, που εκμεταλεύονται τα δεδομένα που συνδέονται με την πρωτογενή παραγωγή αλλά και τη δημιουργική εισβολή των τεχνολογιών Big Data στην αγροτική παραγωγή, ο Αντρέ Λαπεριέρ (Andre Laperriere), εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Ανοιχτών Δεδομένων για τη Γεωργία και τη Διατροφή (Global Open Data Ιnitiative for Agriculture and Nutrition -GODAN) και εις εκ των υποστηρικτών του συγκεκριμένου Summit που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, είχε εξηγήσει πως σειρά εξελίξεων, που τώρα βρίσκονται σε διαδικασία θερμοκοίτισης ή στα πρώτα στάδια εφαρμογής, δεν είναι απλά καινοτόμες ιδέες και προσπάθειες, που θα αντικαταστήσουν για λόγους αποδοτικότητας τις παλαιότερες παραδοσιακές τεχνικές της αγροτικής παραγωγής, αλλά αποτελούν επιλογή ανάγκης για το ανθρώπινο είδος: “σε μερικά χρόνια ο πληθυσμός της Γης θα είναι 9 δισεκατομμύρια, έχουμε περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την ανυπαρξία τροφής για ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, αλλά πρέπει και να θρέψουμε τον πληθυσμό που θα έρθει και να δώσουμε μάχη όχι για τη διατροφή, αλλά για την αντiμετώπιση του προβλήματος της κακής διατροφής των συναθρώπων μας”, είχε τονίσει μπροστά στο ακροατήριο του Global Agripreneur Summit της 84ης ΔΕΘ ο ειδικός σε θέματα σύνδεσης Δεδομένων, Αγροτικής Παραγωγής και Διατροφής.
Σωτήρης Κυριακίδης