Η δικηγόρος της αντιπολίτευσης Λιουμπόφ Σόμπολ αρνήθηκε να καταθέσει εναντίον του εαυτού της

ροη

propoli
Ο αποκλεισμός από τις τοπικές εκλογές της Μόσχας, υποψηφίων της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες των οπαδών της που συνεχίζονται εδώ και δύο εβδομάδες.

Την νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή αστυνομικοί έβγαλαν από το κτίριο της Κεντρικής Εκλογικής επιτροπής της Μόσχας, μαζί με τον καναπέ στον οποίο καθόταν, την δικηγόρο του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς (το οποίο ίδρυσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι) Λιουμπόφ Σόμπολ η οποία είχε θέσει υποψηφιότητα για τις τοπικές εκλογές, αλλά η υποψηφιότητα της απορρίφθηκε από την εκλογική επιτροπή. Ωστόσο, μετά το συμβάν αυτό, το μέλος της εκλογικής επιτροπής της Μόσχας Ντμίτρι Ρεούτ, δήλωσε στο Ria Novosti ότι «οι άνδρες της ασφαλείας μας δεν έβγαλαν έξω την Σόμπολ, αλλά τον καναπέ για να τον τινάξουν και να φύγουν τα παράσιτα, οι κοριοί και διάφορα άλλα».

Δώδεκα μέρες απεργία πείνας έκανε η Σόμπολ

Η ίδια η Σόμπολ μέχρι την Πέμπτη πραγματοποιούσε επί δώδεκα ημέρες απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενη για τον αποκλεισμό της ως υποψήφια για τις εκλογές.

Η Σόμπολ η οποία κλήθηκε στην Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας, αρνήθηκε να καταθέσει κατά του εαυτού της, επικαλούμενη το άρθρο 51 του συντάγματος, που της δίνει αυτό το δικαίωμα, όπως η ίδια ανέφερε στο twitter. Ο δικηγόρος της, Ιβάν Σουστίν δήλωσε στο TASS ότι η Σόμπολ αρνήθηκε να καταθέσει δείγματα της φωνής της στους ανακριτές και να υπογράψει για τον απόρρητο της κατάθεσης καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα της στερούσε το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό της. Προς το παρόν η Σόμπολ κατέθεσε ως μάρτυρας στην υπόθεση που αφορά την παρεμπόδιση του έργου των εκλογικών επιτροπών στην Μόσχα.

Δεν ακύρωσε την απόφαση της τοπικής επιτροπής η Εκλογική Επιτροπή της Μόσχας

Η Εκλογική Επιτροπή της Μόσχας, δεν ακύρωσε την απόφαση την τοπικής εκλογικής επιτροπής η οποία απέρριψε την υποψηφιότητα της Σόμπολ για τις τοπικές εκλογές. Η Σόμπολ μετά την απόφαση αυτή δήλωσε ότι θα περάσει την νύχτα της στο κτίριο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Μόσχας περιμένοντας την επικεφαλής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Έλλα Πανφίλοβα για να της παραδώσει στοιχεία που πιστοποιούν ότι έχει συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές για την υποψηφιότητα της. Περίπου τα μεσάνυχτα οι άνδρες ασφαλείας του κτιρίου έβγαλαν από το κτίριο τους δημοσιογράφους και την Λιουμπόφ Σόμπολ μαζί με τον καναπέ στον οποίο καθόταν.

Θα θέσει θέμα παρεμπόδισης του έργου των εκλογικών επιτροπών η Κεντρική Επιτροπή της Μόσχας

Το μέλος της εκλογικής επιτροπής της Μόσχας Ντμίτρι Ρεούτ, εκτός από την εξήγηση που έδωσε για τον καναπέ στον οποίο καθόταν η Σόμπολ, δήλωσε ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Μόσχας θα απευθυνθεί στην Ανακριτική Επιτροπή θέτοντας θέμα παρεμπόδισης του έργου των εκλογικών επιτροπών εκ μέρους της.

Στη συνέχεια κοντά στο κτίριο της Κεντρικής εκλογικής Επιτροπής, αστυνομικοί συνέλαβαν την Σόμπολ την οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, της κοινοποίησαν ότι πρέπει να παρουσιασθεί στην Ανακριτική Επιτροπή και εν συνεχεία την άφησαν μετά από μερικές ώρες. Η Σόμπολ έγραψε στο twitter ότι δεν της επέτρεψαν να την δει ο δικηγόρος της, γεγονός που συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων της.

Η Ανακριτική Επιτροπή στις 24 Ιουλίου άσκησε ποινική δίωξη με αφορμή την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχαν πραγματοποιήσει στις 14 Ιουλίου υποστηρικτές των ανεξάρτητων υποψηφίων της αντιπολίτευσης, τους οποίους κατηγόρησε για παρεμπόδιση του έργου της εκλογικής επιτροπής. Στις 27 Ιουλίου η αντιπολίτευση ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο της Μόσχας, ωστόσο οι αρχές δεν έχουν δώσει άδεια για μια τέτοια συγκέντρωση.

Πηγές: TASS, Ria Novosti, Vedomosti

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading