“Η μελέτη του φαινομένου του ελεύθερου χρόνου με επιστημονικό τρόπο”

“Η μελέτη του φαινομένου του ελεύθερου χρόνου με επιστημονικό τρόπο”

«Η μελέτη του φαινομένου του ελεύθερου χρόνου με επιστημονικό τρόπο στη σύγχρονη κοινωνία είναι σημαντική. Στον ελεύθερο χρόνο εμπεριέχονται οι έννοιες της αναψυχής, της ψυχαγωγίας, της διασκέδασης, του παιγνιδιού». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής και διευθυντής του νέου εργαστηρίου «Εφαρμοσμένες Επιστήμες Ελεύθερου Χρόνου: Φύση, Σπορ, Τέχνες» του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαρίλαος Κουθούρης.

«Πιστεύουμε ότι με παροχή προγραμμάτων ανάλογης φιλοσοφίας και πρακτικές, θα αναπτυχθεί στους πολίτες διάθεση κι ευκαιρία για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους, καλλιεργώντας σώμα, νου και πνεύμα μέσα από συνδυαστικά μοντέλα τέχνης, πολιτισμού, αθλητισμού. Γιατί φαίνεται πως οι δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου αποτελούν ευκαιρία και μέσο για την ατομική ανάπτυξη, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής», προσθέτει ο καθηγητής.

Το νέο εργαστήριο εξυπηρετεί ερευνητικές, εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές ανάγκες σχετικά με τις «Επιστήμες και Θεωρίες του Ενεργού Ελεύθερου Χρόνου». Αποσκοπεί στην ανάπτυξη αλλά και τη σύνδεση της κίνησης, της άσκησης, της φύσης με την τέχνη και τον πολιτισμό (μουσική, χορός, κίνηση, Pilates, Yoga, εικαστικά, δραματοποίηση ρόλων, θεατρικό παιγνίδι, υπαίθριες δραστηριότητες κ.λπ.) για την προώθηση της φυσικής δραστηριότητας και του ευ ζην, μέσω φεστιβάλ, διοργανώσεων, δρώμενων τέχνης, αθλητισμού, πολιτισμού, υπαίθριων κινητικών δράσεων, αγωγής υπαίθρου, περιπέτειας.

Αναλυτικά, αποστολή του εργαστηρίου αποτελεί η διενέργεια έρευνας διά μέσου επιστημών που μελετούν τον ελεύθερο χρόνο στο σύγχρονο περιβάλλον, δημιουργώντας εξιδεικευμένα μοντέλα αρμονικής ανάπτυξης της ανθρώπινης φύσης. Στους στόχους είναι η σύνδεση της κίνησης, της φυσικής δραστηριότητας με κάθε μορφή τέχνης, έχοντας μέριμνα τον άνθρωπο, το φυσικό περιβάλλον, την παράδοση, τον πολιτισμό. Επίσης, η ερευνητική και εκπαιδευτική συνεργασία με συναφή κέντρα ερευνών και ακαδημαϊκά ιδρύματα της ημεδαπής και αλλοδαπής. Τέλος, η διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συνεδρίων και η πρόσκληση Ελλήνων και διεθνούς αναγνωρισμένου κύρους επιστημόνων, καλλιτεχνών και επαγγελματιών.

«Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας ο άνθρωπος είναι πολλές περισσότερες ώρες απασχολημένος με την επαγγελματική του εργασία, τις οικογενειακές-κοινωνικές υποχρεώσεις, οπότε ο ελεύθερος χρόνος που του απομένει είναι είτε ελάχιστος είτε μηδενικός», σημειώνει ο κ. Κουθούρης για να συμπληρώσει: «Σήμερα, οι επικρατέστερες δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου αφορούν τον χώρο της κατοικίας (μικροκατασκευές, φροντίδα κατοικίδιων, χειροτεχνίες, χόμπι, διάβασμα περιοδικών-βιβλίων, μουσική, παιχνίδια και μουσικά όργανα, ραδιόφωνο, τηλεόραση, μαγείρεμα, κάλεσμα φίλων, ενασχόληση με τον κήπο), την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, τον χώρο της άσκησης, της κινητικής αναψυχής (mindbody), την κοινωνική ζωή, τις τέχνες, τα γράμματα, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, ενώ τελευταία ένα μεγάλο μερίδιο του ελεύθερου χρόνου υφαρπάζει η ηλεκτρονική ενασχόληση- διασκέδαση και η ψηφιακή επικοινωνία».

Στη συνέχεια, ο καθηγητής τονίζει: «Ο σύγχρονος άνθρωπος επιβάλλεται να ενδιαφερθεί από μόνος του και να οργανώσει σωστά τον όποιο ελεύθερο χρόνο τού έχει απομείνει. Οι δράσεις που θα επιλέξει να ποικίλουν και να τον καλλιεργούν πολύπλευρα σωματικά, νοητικά, ψυχικά, συναισθηματικά και πνευματικά με απώτερο σκοπό την αίσθηση της ελευθερίας, της ευτυχίας, της ευδαιμονίας, της αναψυχής. Η διαδικασία προς την αναψυχή, την ελευθερία, την ευτυχία των πολιτών περιλαμβάνει δράσεις που συνδράμουν στην εκπλήρωση βασικών ατομικών αναγκών των πολιτών, όπως το γέλιο, η ανάπτυξη ταυτότητας, η δημιουργία κάτι νέου, η κοινωνικοποίηση, η αποδοχή του διπλανού, η ευχαρίστηση, η χαλάρωση, η πληρότητα. Στη φιλοσοφία του εργαστηρίου δεν αποτελεί πρωτογενή επιδίωξη η “μεγιστοποίηση της απόδοσης”, η “διάκριση” μέσα από τον ανταγωνισμό, αλλά αντίθετα επιδίωξη αποτελεί “η συμμετοχή”, η επίτευξη προσωπικού στόχου, η εσωτερική και εξωτερική καλλιέργεια του ανθρώπου».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του νέου εργαστηρίου, «ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύτιμο αγαθό, που υπάρχει πάντοτε εν δυνάμει σε κάθε ελεύθερο άτομο, ο δε τρόπος διάθεσής του συνδέεται και αφορά την “κουλτούρα ζωής” κάθε πολίτη». «Για να χαρακτηριστεί ωφέλιμος ο τρόπος διάθεσης του ελεύθερου χρόνου του θα πρέπει να προσβλέπει ταυτόχρονα σε σωματική βελτίωση, συναισθηματική ηρεμία, πνευματική ενεργοποίηση και ψυχική ισορροπία», εξηγεί ο ίδιος.

«Σε δράσεις ψυχαγωγίας, διασκέδασης και αναψυχής κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι πολίτες, κάθε κοινωνίας, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, την κοινωνική τους θέση, τη θρησκεία την οποία ασπάζονται, το επάγγελμά τους, το επίπεδο μόρφωσης, την ηλικία ή το φύλο τους, εάν έχουν ανικανότητες σωματικής, ψυχικής, πνευματικής φύσης, εάν είναι άνεργοι ή εάν βρίσκονται σε περιορισμό λόγω πρότερης παραπτωματικής συμπεριφοράς», επισημαίνει ο κ. Κουθούρης.

Με βάση τα παραπάνω σχεδιάστηκε και ξεκίνησε το πρώτο πρότζεκτ του εργαστηρίου με τίτλο «AERIALDANCEPROJECT: SPORT, ARTS & CULTURE» με δημόσιες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Ιουλίου στη γέφυρα της Παλαιοκαρυάς στην Πύλη Τρικάλων και στις 31 Ιουλίου στην κεντρική γέφυρα της πόλης των Τρικάλων. Το πρότζεκτ συνδέει την κίνηση, την άσκηση, τη φύση με την τέχνη και τον πολιτισμό, αναδεικνύοντας ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία και αξιοθέατα του νομού Τρικάλων αλλά και της Ελλάδας. Το παρόν πρότζεκτ αποτελεί συνεργασία εσωτερικών και εξωτερικών επιστημόνων και καλλιτεχνών: Η performer δρ. Αγλαΐα Ζαφειρούδη, υπεύθυνη για τη σύλληψη, την ιδέα, τη χορογραφία και την καλλιτεχνική επιμέλεια, ο κ. Πασχάλης Ζαφειριάδης στην ασφάλεια της performer, οι κ.κ. Θάνος Φλούλης και Γιάννης Φλούλης στο βίντεο / φωτογραφία και η Σχολή χορού Επί Σκηνής.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play