Η Νότιος Αφρική γιορτάζει και στην Αθήνα

Η Νότιος Αφρική γιορτάζει και στην Αθήνα

Της Ελένης-Βασιλικής Μπαμπαλιούτα

propoli

Με μία λαμπρή δεξίωση την περασμένη Παρασκευή στις 27 Απριλίου, η πρεσβεία της Νοτίου Αφρικής στην Αθήνα γιόρτασε την  25η επέτειος της Ημέρας της Ελευθερίας της Νότιας Αφρικής. Η νέα πρέσβυρα,  Μπέρολ Σίσουλου (Beryl Sisulu), υποδέχθηκε το απόγευμα τους καλεσμένους της στον κήπο της πρεσβευτικής οικίας. Με την εορτή της εθνικής επετείου, συν εορτάστηκε και η επέτειος διεξαγωγής των πρώτων δημοκρατικών εκλογών στη χώρα, που ανέδειξαν πρόεδρο της Νότιας Αφρικής τον Νέλσον Μαντέλα.

Η δεξίωση ξεκίνησε με τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και της Νότιας Αφρικής -που τραγούδησε η χορωδία νέων του Κέιπ Τάουν- και τον χαιρετισμό της νέας πρεσβευτή της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα.. Η ίδια ανέφερε τα εξής: «Ο Νέλσον Μαντέλα συχνά μιλούσε για την έμπνευση που η αρχαία Ελλάδα του προσέφερε τις σκοτεινές του ώρες, και ήμασταν βαθιά συγκινημένοι όταν τιμήθηκε με τον τίτλο του πολίτη στον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας το 1983, ενώ ήταν φυλακισμένος στο νησί Ρόμπεν».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους Έλληνες της Νότιας Αφρικής λέγοντας ότι είναι πολύτιμη η συνεισφορά της μεγάλης ελληνικής Διασποράς στη Νότια Αφρική και  έφερε ως παράδειγμα τον δικηγόρο Γιώργο Μπίζο, ο οποίος υπερασπίστηκε πολλούς ακτιβιστές ενάντια στο Απαρχάιντ, συμπεριλαμβανομένου του Νέλσον Μαντέλα και των γονιών της.

Τέλος, δήλωσε την ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία της Ελλάδας να αρχίσει ένα 10ετές πλάνο με σκοπό να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τις χώρες της Αφρικής, ενώ εξέφρασε τη βούληση της χώρας της να εμβαθύνει τους διμερείς δεσμούς με την Ελλάδα.

 Η δεξίωση τελείωση με ένα μεγάλο πάρτι που, οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αφρικάνικους χορούς και τραγούδια  από χορευτές με παραδοσιακές φορεσιές.

 

Loading