οικονομία διαθέτει δυναμικό ανάπτυξης σημαντικά. «Η μεγάλη πρόκληση της επόμενης περιόδου είναι η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης. Ρυθμοί ανάπτυξης του 1,5-2%, που επιτεύχθηκα…. οικονομία διαθέτει δυναμικό ανάπτυξης σημαντικά. «Η μεγάλη πρόκληση της επόμενης περιόδου είναι η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης. Ρυθμοί ανάπτυξης του 1,5-2%, που επιτεύχθηκα…. ροη
«Η μεγάλη πρόκληση της επόμενης περιόδου είναι η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης. Ρυθμοί ανάπτυξης του 1,5-2%, που επιτεύχθηκαν πρόσφατα, μερικώς μόνον ανταποκρίνονται στο παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται μπροστά μας μεσοπρόθεσμα και το οποίο έχει να κάνει με κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει αυτή τη στιγμή η χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες, κυρίως της Ευρωζώνης. Τα πλεονεκτήματα αυτά έχουν να κάνουν τόσο με τις μεγάλες ευκαιρίες που δημιούργησε η κρίση στη χώρα μας σε όρους αποτίμησης κάποιων επενδυτικών σχεδίων όσο και με το αναπτυξιακό απόθεμα που έχουν δημιουργήσει οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της κρίσης και στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσαρμογής», επισήμανε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας.
«Συνθήκες ισχυρής ανάπτυξης θα βοηθήσουν σημαντικά και το τραπεζικό σύστημα να ολοκληρώσει τη διαχείριση των προβλημάτων που κληροδότησε η κρίση, και κυρίως το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Οι συστημικές τράπεζες έχουν κάνει σημαντική πρόοδο και το 2018 επέστρεψαν όλες σε λειτουργική κερδοφορία – κάτι που η Eurobank βέβαια είχε επιτύχει από το 2017. Οι στόχοι που είχαν τεθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) επιτεύχθηκαν στο σύνολό τους και η στοχοθεσία αναθεωρήθηκε με πιο φιλόδοξους στόχους. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΚΤ, ο δείκτης ΜΕΑ είναι σήμερα 41,4%, και η μείωση που έχει προδιαγραφεί, στο 20% στο τέλος του 2021, οδηγεί και πάλι σε μέσο ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωζώνης», ανέφερε ο κ.Ζανιάς.
«Όσον αφορά την ρευστότητα του συστήματος, έχει υπάρξει σταδιακή αλλά σημαντική αύξηση των εγχώριων καταθέσεων, κατά 5,6% μέσα σε ένα χρόνο στα 135,3 δις. ευρώ τον Μάιο 2019, από 128,1 δισ. ευρώ τον Μάιο 2018. Το βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον, η βελτιωμένη πρόσβαση του τραπεζικού συστήματος στην διατραπεζική αγορά και η επιστροφή των καταθέσεων συνέβαλλαν μεταξύ άλλων και στον μηδενισμό του δανεισμού από τον μηχανισμό ELA της Τραπέζης της Ελλάδος, ήδη από το τέλος του 2018», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Eurobank βρίσκεται σε άριστη θέση να πρωταγωνιστήσει στο νέο κύκλο της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Η Τράπεζα, ύστερα και από την πρόσφατη συγχώνευση με τη Grivalia, έχει θωρακίσει την κεφαλαιακή της βάση, διαθέτοντας τον ισχυρότερο δείκτη συνολικών κεφαλαίων στον κλάδο, 18,2%, σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο του κλάδου στην Ελλάδα (15,51%) αλλά υψηλότερο και από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (17,99%)», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Κλείνοντας, την ομιλία του τόνισε ότι η Ελληνική Οικονομία διαθέτει δυναμικό ανάπτυξης σημαντικά ταχύτερης από τη σημερινή. Η Eurobank, από την άλλη πλευρά, διαθέτει τον κατάλληλο στρατηγικό σχεδιασμό, ικανή Διοίκηση και ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ευκαιρίες που δημιουργούνται καθώς η Ελλάδα αφήνει πίσω της την περίοδο της κρίσης.