Η συμφωνική όψη των Queen στο Ηρώδειο

Από τον Γιώργο Χαρωνίτη

propoli
Το μιούζικαλ «We will rock you» κοντεύει να κλείσει εικοσαετία στο West End του Λονδίνου αλλά και σε διάφορα ανεβάσματά του ανά τον κόσμο, με όλες τις ευλογίες του Brian May, κιθαρίστα των Queen.

Οι νυν πρωταγωνιστές του, οι τραγουδιστές Rachael Wooding, Jon Boydon, Peter Eldridge και Julie Stark, εντάσσονται στην παραγωγή «Queen Symphonic: A rock and orchestra experience», την οποία θα απολαύσουμε σε δύο μαγικές βραδιές στο Ηρώδειο (στις 7/9 και ένα μήνα μετά, στις 8/10), ένα χώρο ιδανικό για ένα τόσο special event όσο η συμφωνική απόδοση της μουσικής των Queen.

Το χάσμα ανάμεσα στο ροκ και στην κλασική μουσική έχει γεφυρωθεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις – τις περισσότερες φορές δε με τρόπο επιτυχή ή έστω γοητευτικό. Τώρα ήρθε η σειρά των Queen να «κλασικοποιηθούν», γεγονός που λέγεται πως ήταν δια­καής πόθος του Freddie Mercury προτού αφήσει αυτόν τον κόσμο. Προφανώς, σε αυτήν την περίπτωση θα απολαύσουμε ένα πασίγνωστο και λίαν επιτυχημένο υλικό εμπλουτισμένο με νέα μουσικά χρώματα, όπως αυτά που μας δίνει μια συμφωνική ορχήστρα.

Είναι ξεκάθαρο πως οι μουσικές παράμετροι ενός από τα πιο επιτυχημένα ροκ γκρουπ της ιστορίας υπερβαίνουν τα όρια του ροκ (όποια κι αν είναι αυτά), έχοντας πλέον ένα υπερβατικό στάτους σε σχέση με τα είδη της μουσικής, καθώς τραγούδια όπως τα «We will rock you», «We are the champions», «The show must go on» ακούγονται σε αθλητικά events, στην τηλεόραση, στο σούπερ μάρκετ, ενώ οι μελωδίες τους έχουν εισχωρήσει για τα καλά στο βασίλειο της παγκόσμιας ποπ κουλτούρας.

Σε περιπτώσεις ροκ και κλασικής/συμφωνικής σύμπραξης, βέβαια, είναι ζητούμενο να διατηρούν τα κομμάτια την επιθυμητή rock ’n’ roll ένταση που έχουμε συνηθίσει στα ανάλογα live, προσθέτοντας όλο το συγκινησιακό εύρος και άπλωμα που μπορεί να προσφέρει μια ορχηστρική παλέτα. Με μια ηχητική γκάμα που μπλέκει ήχους από τα πιο ευέλικτα ξύλινα στα πιο βαθύφωνα χάλκινα πνευστά και όγκους εγχόρδων να μπαίνουν στη σφιχτή και πλούσια αρμονική δόμηση της μουσικής των Queen, το όνειρο του Freddie Mercury μπορεί και να γίνει πραγματικότητα. Ή μάλλον έχει γίνει!

Η ιστορία και το καλλιτεχνικό output των Queen μάς λένε ότι έχουμε ένα γκρουπ προσωπικοτήτων (δεν ήταν μόνο ο Freddie Mercury που τραβούσε τα βλέμματα) που διέγραψε μια πολύ δημιουργική πορεία μέσα από το progressive και τη hard rock ψυχεδέλεια στα ’70s και τα ’80s, με τα άλμπουμ «Queen II», «Sheer heart attack» και «A night at the opera» να τους πηγαίνουν πολύ ψηλά και με κομμάτια όπως το «Bohemian rhapsody» να διευρύνουν τη δημοτικότητα και το impact μιας ροκ πράξης μέσα από το ανερχόμενο μέσο του βίντεο (στα 1977). Τα hits έρχονται το ένα μετά το άλλο – κι έρχονται από όλους, όχι μόνο από τον Freddie. Είναι όμως αυτός που δίνει την τέλεια ενσάρκωση σε ύμνους όπως τα «We will rock you», «We are the champions» και «Another one bites the dust». Ώσπου το τέλος και ο θάνατός του μετατρέπουν τον Mercury σε μύθο.

Ο μύθος αυτός αναβιώνει τώρα και βιώνεται μέσα από την παράσταση που θα απολαύσουμε στο Ηρώδειο. Ο Βρετανός μαέστρος Richard Sidwell διευθύνει την εξαιρετική Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στα κορυφαία τραγούδια των Queen και του Freddie Mercury, τα οποία ερμηνεύουν, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, οι πρωταγωνιστές του μιούζικαλ «We will rock you», ενώ στη σκηνή θα βρίσκεται και μια ροκ μπάντα, υπό την καθοδήγηση του κιθαρίστα Adam Martin. Η παράσταση «Queen Symphonic: a rock and orchestra experience» έχει ήδη ταξιδέψει πολύ και την έχουν απολαύσει εκατοντάδες χιλιάδες φίλοι των Queen και του Freddie Mercury, ενώ έχει προγραμματιστεί κι ένα μεγάλο tour στο Ηνωμένο Βασίλειο τους πρώτους μήνες του 2020.

ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading