«Να συνεργαστούμε με φορείς της ομογένειας»

«Να συνεργαστούμε με φορείς της ομογένειας»

«Kύριοs στόχος της θητείας μου είναι η δραστηριοποίηση των μελών του Δικτύου και η υλοποίηση των στόχων που έχουν δρομολογηθεί, όπως το άνοιγμα του Δικτύου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ανάπτυξη συνεργασίας με Ελληνικά Πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και η ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, όπου αυτή είναι απαραίτητη». Αυτά ανάμεσα σε άλλα τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ιωάννα Ζαχαράκη*, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης.

Συνέντευξη της Ιωάννας Ζαχαράκη στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον δημοσιογράφο Αποστόλη Ζώη

Για πρώτη φορά από την ίδρυση του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης το 2001, το 2018 εκλέχθηκε γυναίκα, στη θέση της προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής και αυτή είστε εσείς. Πόσο σημαντική είναι αυτή η θέση και ποιες ευθύνες δημιουργεί;

“Είναι ευχάριστο γεγονός να έχουμε στην Ευρώπη πολλές Ελληνίδες που δραστηριοποιούνται στα κοινά. Χαιρόμαστε να συναντούμε Ελληνίδες σε όλον τον κόσμο που να κατέχουν θέσεις κλειδιά. Φανταστείτε, αν είναι δύσκολο να εκλέγεται μία γυναίκα στην Ελλάδα, πόσο δυσκολότερο είναι να εκλεγεί μία συμπατριώτισσά μας στο εξωτερικό. Θα πρέπει αυτή να δραστηριοποιηθεί δύο ή και τρεις φορές περισσότερο από έναν άντρα συνάδελφό της, για να μπορεί να φανεί και να αναγνωριστεί η εργασία και η προσφορά της. Μπορεί να μιλάμε στην Δυτική Ευρώπη για ισότητα των φύλων, αλλά όταν πρόκειται για την κάλυψη υψηλών θέσεων ερχόμαστε εμείς οι γυναίκες αντιμέτωπες με ένα γυάλινο σκέπαστρο που δεν μας ανοίγει τον δρόμο να βγούμε μπροστά, δεν το βλέπουμε, αλλά αυτό υπάρχει. Εξαιτίας αυτού θεωρώ απαραίτητο καταρχήν να έχουν οι γυναίκες τη θέληση να μπουν στη διαδικασία εκλογής και δεύτερον, να έχουν δύναμη να αντιμετωπίσουν κάθε εμπόδιο που βρίσκουν στο δρόμο τους. Στην πόλη Solingen που εκλέγομαι το ποσοστό των γυναικών στο δημοτικό συμβούλιο είναι 28%. Στην ομοσπονδιακή βουλή είναι μόνο 36%. Πρέπει λοιπόν να πούμε, ότι ανεξάρτητα από το αντικείμενο, κάθε θέση, στην οποία εκλέχθηκε μία γυναίκα είναι σημαντική. Η θέση της προέδρου του Δικτύου μας έχει αρκετές απαιτήσεις, όπως πολλά ταξίδια, συζητήσεις, διαλέξεις σε διάφορες θεματικές σε σχέση με την αυτοδιοίκηση και πέρα αυτής, αντικείμενα όμως, που λόγω της εργασίας μου είναι για μένα εφικτά”.

Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει και πόσο εφικτοί είναι αυτοί;

“Kύριοs στόχος της θητείας μου είναι η δραστηριοποίηση των μελών του Δικτύου και η υλοποίηση των στόχων που έχουν δρομολογηθεί, όπως το άνοιγμα του Δικτύου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ανάπτυξη συνεργασίας με Ελληνικά Πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και η ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, όπου αυτή είναι απαραίτητη. Το δυναμικό των Ελλήνων αιρετών στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, πρέπει να δραστηριοποιηθεί και να συντονιστεί προς όφελος της καλύτερης προβολής της Ελλάδας και της ανάπτυξης μιας σταθερής γέφυρας, με τη χώρα καταγωγής. Ο αριθμός των εκλεγμένων αιρετών ελληνικής καταγωγής στην τοπική Αυτοδιοίκηση στη Γερμανία μειώνεται συνεχώς, γεγονός που μας λυπεί ιδιαίτερα. Σημαντικός στόχος είναι η ενημέρωση και σε συνεργασία με φορείς της ομογένειας, η ενθάρρυνση και η στήριξη της νεολαίας ελληνικής καταγωγής, ώστε να δραστηριοποιηθεί πολιτικά στη χώρα που διαμένει. Στην εποχή μας όπου ο θεσμός της Δημοκρατίας βρίσκεται σε κίνδυνο, η δραστηριοποίηση στα κοινά, με γνώμονα τις αξίες και τα μηνύματα του ελληνικού πολιτισμού, είναι καθήκον”.

Μπορείτε να μας κάνετε μια αναφορά στο Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης;

“Το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, είναι ένας θεσμός στον οποίο συμμετέχουν οι Έλληνες της Διασποράς, που εκλέγονται και δραστηριοποιούνται στις Τοπικές ή Περιφερειακές Αρχές των τόπων κατοικίας τους.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το φθινόπωρο του 2001, μετά από πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, του υπουργείου Εξωτερικών-Γενικής Γραμματείας απόδημου ελληνισμού και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού με την υποστήριξη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Μέλη του Δικτύου είναι οι εκτός ελληνικής επικράτειας ελληνικής καταγωγής πολίτες της Ευρώπης, που εκλέγονται και δραστηριοποιούνται στις τοπικές ή περιφερειακές αρχές και διοικήσεις των τόπων κατοικίας τους. Στο Δίκτυο συμμετέχουν μέχρι σήμερα αιρετοί της αυτοδιοίκησης, από το σύνολο σχεδόν των χωρών της ευρωπαϊκής ηπείρου. Μέσα από την καθημερινή του λειτουργία, φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν επιπλέον χώρο διαλόγου και ανάληψης πρωτοβουλιών, για την ενίσχυση και υποστήριξη των δράσεων της ελληνικής ομογένειας και της Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη. Στο Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης συμμετέχουν ενεργά πάνω από 400 Μέλη, από τις περιφέρειες Γερμανίας, Δυτική Ευρώπης, Ανατολικής Ευρώπης και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το δίκτυο αποτελεί χώρο διαλόγου και ανάληψης πρωτοβουλιών, για την ενίσχυση και υποστήριξη των δράσεων της ελληνικής ομογένειας και της Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη. Κύριοι στόχοι του Δικτύου είναι η ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων, μεταφορά τεχνογνωσίας, είτε με τη διοργάνωση θεματικών φόρουμ, συνεδρίων ή με την οργάνωση επισκέψεων σε συνεργασία με φορείς της Αυτοδιοίκησης της Ελλάδας και χωρών της Ευρώπης”.

Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το πιο σημαντικό αυτοδιοικητικό ζήτημα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί;

“Πέραν της επίλυσης των άμεσα τοπικών αναγκών, που από πόλη σε πόλη διαφέρουν, θεωρώ, λόγω των επίκαιρων προκλήσεων, αναγκαίο να θέσουν οι Δήμοι, ως κεντρικό στόχο, σε όλες τις τοπικές αποφάσεις την υλοποίηση των 17 στόχων για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπως αναφέρονται στην Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών. Αυτοί βασίζονται σε αξίες που μας οδηγούν σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό, ευημερούντα και σε έναν υγιή πλανήτη. Τίθεται το ερώτημα, πως οι Δήμοι θα πείσουν τους πολίτες, να ξεπεράσουν τις ανησυχίες ακόμη και τους φόβους που δημιουργούνται είτε λόγω της προσωπικής, οικογενειακής, ψυχολογικής, οικονομικής κατάστασης των, αλλά και λόγω των εξελίξεων στην κοινωνία με την υπερπληροφόρηση, το μεταναστευτικό, περιβαλλοντολογικό και άλλων θεμάτων. Η στενή επαφή με τον πολίτη, η αλληλοπληροφόρηση, η ανθρωπιστική παιδεία μπορούν να ευαισθητοποιήσουν τον πολίτη να διακρίνει τη σημασία και να προστατεύσει και εκείνος την κοινωνική συνοχή, την ειρήνη καθώς και την Δημοκρατία. Και γιατί να μην οραματιστούμε σήμερα από την Πολιτεία του Πλάτωνα ή από τις αρχές του Αριστοτέλη όπως μας επισημαίνει στο έργο του «Πολιτικά»; O άνθρωπος είναι ζώον πολιτικόν, διαφέρει από όλα τα άλλα όντα, γιατί μόνο αυτός είναι προικισμένος με λόγο, ο οποίος τον καθιστά ικανό να διακρίνει το δίκαιο από το άδικο, το αγαθό από το κακό, το ωφέλιμο από το βλαβερό». Μας τονίζει επίσης, ότι η πόλη δεν συστάθηκε μόνο για να εξασφαλίσει στους πολίτες το «ζην», αλλά το «ευ ζην». Ο σκοπός λοιπόν της πόλης είναι το πολιτικό αγαθό που ταυτίζεται με το δίκαιο και το κοινό συμφέρον. Για να μπορεί να αναπτύξει ο πολίτης αυτή τη στάση χρειάζεται παιδεία.

Η αριστοτελική παιδεία τονίζει την ηθική άσκηση, την ενεργητική και ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών σε πράξεις θάρρους, δικαιοσύνης, εγκράτειας, καλλιεργεί την αγάπη για το αγαθό και την αποφυγή οτιδήποτε κακού και να μεριμνά για τα κοινά. Ασκώντας τις αρετές τους οι πολίτες και καλλιεργώντας εσωτερικές τους δυνάμεις όπως τη θέληση, τη σκέψη και φρόνηση, φτάνουν στο «ευ ζην» όπου αυτό είναι το νόημα της ζωής. Για αυτές ακριβώς τις αναγκαιότητες έχω ιδρύσει την Ακαδημία Αξιών που βασίζεται στην ανθρωπιστική ελληνική φιλοσοφία καθώς και στην φιλοκαλία. Τα προγράμματά της έχουν στη Γερμανία μεγάλη ζήτηση. O ισχυροί και βιώσιμοι Δήμοι χρειάζονται επίσης οικονομικούς πόρους και αρμοδιότητες, να μην εξαρτώνται σε κάθε απόφαση από το κεντρικό κράτος, προκειμένου να μπορέσουν να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Οι δήμοι στην Ευρώπη όπως και στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν πολλά κοινά ζητήματα γι αυτό είναι σημαντική η ανταλλαγή εμπειριών και η μεταφορά τεχνογνωσίας, θέματα που θέτει ως στόχο το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης”.

*Η Ιωάννα Ζαχαράκη κατάγεται από την Χρυσομηλιά Καλαμπάκας Τρικάλων, είναι μητέρα δύο κοριτσιών και διαμένει στη Γερμανία από το 1981. Εκλέγεται δημοτική σύμβουλος στον δήμο Solingen της Γερμανίας από το 1999 μέχρι σήμερα. Με σπουδές σε Φιλολογία και Κοινωνιολογία, εργάζεται σε κοινωνικό φορέα ως εισηγήτρια στον τομέα Κοινωνικής Ένταξης και Διαπολιτισμικότητας ενώ συγχρόνως διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Bochum, θέματα διαπολιτισμικότητας, διανθρωπίνων σχέσεων, συμπεριφοράς, αντιμετώπισης διενέξεων και διαπαιδαγώγησης αξιών. Έχει εκδώσει επιστημονικά συγγράμματα στο θέμα της Διαπολιτισμικότητας και έχει ιδρύσει την Ακαδημία Αξιών – www.axion-akademie.de/el, η οποία βραβεύτηκε για το έργο της τον Οκτώβριο 2017, από το Ίδρυμα KNUPP. Η Ακαδημία Αξιών συνεργάζεται με εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Γερμανία και στην Ελλάδα. Παράλληλα συμμετείχε και συμμετέχει σε συνεργασία με τοπικούς κοινωνικούς φορείς, στην υποστήριξη προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος στη Λέσβο, όπου οργανώνει και παρέχει μέχρι σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου, ενώ εκλέγεται μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του, από το 2008 μέχρι σήμερα.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading