Καραγκούνης: Η κ. Θάνου ήταν στενή συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού

Καραγκούνης: Η κ. Θάνου ήταν στενή συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού

«Είναι μία πολύ σοβαρή και ουσιαστική πρωτοβουλία ανεξαρτησίας της κεντρικής διοίκησης του κράτους από την κυβέρνηση», δήλωσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», για το νομοσχέδιο «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης», που εισήλθε προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής.

«Γίνονται πραγματικά αρκετά βήματα στο να απεμπλακεί η πολιτική εξουσία, η ηγεσία του κάθε υπουργείου από το ίδιο το κράτος, να αρχίσει το κράτος να δρα αυτόνομα, ανεξάρτητα και χωρίς κάθε φορά που θα έχουμε εκλογές και θα αλλάζουν οι κυβερνήσεις να υπάρχει πρόβλημα», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως το νομοσχέδιο προωθεί ένα υπερσυγκεντρωτικό και πρωθυπουργικό μοντέλο διοίκησης, ο κ. Καραγκούνης σημείωσε: «Ακριβώς το αντίθετο γίνεται με αυτό το νομοσχέδιο. Η τοποθέτηση υπηρεσιακών γενικών γραμματέων, οι οποίοι θα έχουν εξουσία τόσο στην υπηρεσιακή κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στα οικονομικά, γίνεται με τη διαδικασία ΑΣΕΠ. Πραγματικά γίνεται αποκέντρωση της εξουσίας και ανεξαρτητοποίηση του κράτους από την κυβέρνηση και βεβαίως με την αρχή διαφάνειας […] όχι κάτω από την αρμοδιότητα ενός υπουργού, που γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά από την αρμοδιότητα μίας ανεξάρτητης Αρχής, που κανένας κυβερνητικός παράγοντας και κανένας υπουργός δεν θα μπορεί να ελέγχει αυτές τις υπηρεσίες, που είναι πολύ ευαίσθητες και σημαντικές παρά μόνο, όπως το Σύνταγμα ορίζει, η ίδια η Βουλή».

«Η κριτική που γίνεται από την αντιπολίτευση είναι και άδικη αλλά και ψευδής. Θα περίμενα μία γενικότερη συναίνεση γύρω από αυτό το νομοσχέδιο, που πραγματικά φέρνει κάποιες πολύ σημαντικές τομές στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης», παρατήρησε.

«Η κ. Θάνου όσο και άλλοι υπήρξαν στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού»

Σε ό,τι αφορά το διυπουργικό νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα», που επίσης θα τεθεί στην κρίση της Ολομέλειας αυτήν την εβδομάδα, ο κ. Καραγκούνης τόνισε πως «περιλαμβάνει πολλές και σημαντικές ρυθμίσεις και για το άσυλο και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κυβερνησιμότητα των περιφερειών και των δήμων, που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα […] και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα φάρμακα για τους βαριά πάσχοντες […] αλλά και για την ψηφιακή έκδοση των συντάξεων και τη μείωση στο επιτόκιο για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, μία πλειάδα ρυθμίσεων, οι οποίες είναι πολύ ουσιαστικές και σημαντικές».

Ερωτηθείς σχετικά με το άρθρο 101, όπου προβλέπονται ασυμβίβαστα για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μεταξύ των οποίων είναι και η προηγούμενη θητεία με οποιαδήποτε μορφή σε γραφείο πρωθυπουργού ή μελών της κυβέρνησης, ειδικού ή γενικού γραμματέα υπουργείου με τη συγκεκριμένη απαγόρευση να ισχύει για πέντε χρόνια από την προηγούμενη θητεία του υπηρετούντος και κληθείς να σχολιάσει τον ισχυρισμό από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΝΔ επιχειρεί να παύσει την επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Αικατερίνη Θάνου, ο βουλευτής απάντησε: «Είχαμε δεσμευθεί ως αντιπολίτευση -και το επιτελικό κράτος προς αυτήν την κατεύθυνση βαδίζει- στο ότι πρέπει πραγματικά να υπάρξουν τοποθετήσεις ανεξάρτητες, ουσιαστικές και να μη συνδέονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με οποιαδήποτε κυβερνητική λογική και παρέμβαση, διότι τόσο η κυρία Θάνου όσο και άλλοι υπήρξαν στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Εκεί που πραγματικά υπήρξε στον δημόσιο βίο μία ανεξαρτησία κάποιων ανθρώπων και μία λειτουργία σωστή και αξιόπιστη η νυν κυβέρνηση κράτησε πολλούς γενικούς γραμματείς, οι οποίοι πραγματικά κάναν δουλειά. Υπήρξαν, όμως, και κάποιες τοποθετήσεις, οι οποίες εξέθεταν τη χώρα διεθνώς […] οπότε επιλογές οι οποίες δημιουργούσαν πρόβλημα όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και ευρύτερα είχαμε δεσμευτεί πριν τις εκλογές ότι θα προχωρούσαμε στην αλλαγή τέτοιων τοποθετήσεων. Το βάρος δεν το φέρνει η Νέα Δημοκρατία ή η νυν κυβέρνηση, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση με τις επιλογές που έκανε σε πάρα πολλούς τομείς […] Δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν ανώτατες δικαστικές ενώσεις να καταφέρονται εναντίον κυβέρνησης -και μάλιστα και προσωπικά εναντίον του κ. Κοντονή, του τότε υπουργού Δικαιοσύνης- για παρεμβάσεις του υπουργού και της κυβέρνησης προς τη Δικαιοσύνη […] Είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να απεμπλακεί από τη λειτουργία του κράτους και γενικά από τις παρεμβάσεις και στη Δικαιοσύνη και σε άλλους τομείς».

Σχετικά με τους στόχους της κυβέρνησης ενόψει ΔΕΘ, ο κ. Καραγκούνης επισήμανε: «Αυτό που έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε ως κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα -και πιστεύω σε έναν βαθμό το έχουμε ήδη πετύχει μέχρι τώρα- είναι να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς το εξωτερικό και στις αγορές κυρίως και αποτυπώνεται αυτό με τα αποτελέσματα στα επιτόκια και στις εκδόσεις που κάνουμε. Έχουμε να περάσουμε αυτό το ισχυρό μήνυμα ότι στην Ελλάδα πραγματικά αλλάζει το οικονομικό κλίμα, αποδεικνύεται πια -και με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που φέρνουμε, αλλά και με την αντιμετώπιση που έχουμε- ότι γινόμαστε πιο φιλικοί στις επενδύσεις, μειώνουμε τη φορολογία, τα βάρη […] με αυτόν τον τρόπο εκπέμπεται προς το εξωτερικό ένα μήνυμα αισιοδοξίας και οικονομικής ανάταξης της χώρας και […] αυτή η οικονομική φιλοσοφία που έχουμε, οι συγκεκριμένες αλλαγές που κάνουμε, θα δώσουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε αυτόν τον πολύ μεγάλο στόχο για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play