«Έγκλημα η καταστροφή του Αμαζονίου»

«Έγκλημα η καταστροφή του Αμαζονίου»

«Τεράστιο έγκλημα», χαρακτήρισε τις στην περιοχή του Αμαζονίου, ο πρεσβευτής της Βραζιλίας στην Ελλάδα, Cesario Melantonio Neto, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής Προστασίας του Περιβάλλοντος, που είχε συγκληθεί με θέμα τις πυρκαγιές που πλήττουν τον Αμαζόνιο.

Συνεχίζοντας είπε πως εφέτος αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των μικρών πυρκαγιών που προσκλήθηκαν εσκεμμένα, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που συλλέγουν οι δορυφόροι της Βραζιλίας, της ΝΑΣΑ και του ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος «Κοπέρνικος».

Σύμφωνα με τον πρέσβη, οι πυρκαγιές αυτές πλήττουν κυρίως τις προστατευόμενες περιοχές και τις περιοχές που κατοικούν φυλές των αυτοχθόνων του Αμαζονίου. Τόνισε μάλιστα ότι το 25% των εδαφών της χώρας ανήκουν σε αυτόχθονες των οποίων ο πληθυσμός φθάνει σήμερα τις 500.000, από περίπου 5.000.000 που ήταν την εποχή των γεωγραφικών ανακαλύψεων.

Συνεχίζοντας είπε ότι η προστασία των δασών και των αυτοχθόνων κοινοτήτων, είναι σημαντική για την κυβέρνηση της Βραζιλίας η οποία έχει κινητοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις στις οποίες έχουν προστεθεί και 9.000 στρατιώτες και πρόσθεσε ότι υπάρχουν δυσκολίες, γιατί η εδαφική έκταση είναι πολύ μεγάλη και οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι δεν επαρκούν.

Αναφερόμενος στην κλιματική κρίση ο πρέσβης της Βραζιλίας είπε ότι η χώρα του έχει κάνει σημαντικά βήματα στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έχοντας ξεκινήσει την παραγωγή αιθανόλης από το 1974 και βιοντιζελ από το 2003 και σημείωσε ότι η Βραζιλία παράγει το 16,6% των βοοειδών που καταναλώνονται παγκοσμίως και το 38% των πουλερικών.

«Η Αμερική είναι ένας κήπος που πρέπει να προστατεύσουμε», ανέφερε από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Αργεντινής στην Ελλάδα, Juan Jose Arguri.

«Η κατάσταση απαιτεί άμεση αντίδραση και αλληλεγγύη», συνέχισε και πρόσέθεσε ότι η Αργεντινή, που έχει κοινά σύνορα με την Βραζιλία, συνεργάζεται στενά και έχει αποστείλει 700 πυροσβέστες εξειδικευμένους στην καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών «προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση των παράνομων πυρκαγιών που κατατρώγουν τον Αμαζόνιο».

Ο πρεσβευτής του Μεξικού στην Ελλάδα και επικεφαλής της Grulac, (ομάδα χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής), Daniel Hernández Joseph, ανέφερε ότι στη χώρα του δεν περιλαμβάνονται περιοχές του Αμαζονίου, «προσπαθούμε όμως να ενισχύσουμε τις χώρες που έχουν πληγεί. Το Μεξικό δεν έχει πολέμους από τον 19ο αιώνα και οι ένοπλες δυνάμεις του έχουν εξειδικευτεί στη διάσωση των ανθρώπων και του περιβάλλοντος», είπε ο πρέσβης και προσέθεσε ότι το Μεξικό θα έρθει σε επικοινωνία με τις κοινοβουλευτικές επιτροπές και τα Κοινοβούλια των ενδιαφερομένων χωρών για να υπάρξουν ευρύτερες συνεργασίες.

Στις προσπάθειες της κυβέρνηση της Κολομβίας για την μείωση της αποψίλωσης των δασών αναφέρθηκε ο επίτιμος πρόξενος Κολομβίας στην Ελλάδα, Μιχαήλ Σκούφαλος που τόνισε ότι ήδη κατά το 2018 επιτεύχθηκε 17% μείωση της αποψίλωσης.

«Θα πρέπει να μιλάμε για κλιματική κρίση αντί για κλιματική αλλαγή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οδυσσέας Γωγούσης.

Ο κ. Γεωργούσης υποστήριξε επίσης ότι η μεγαλύτερη συνέπεια της καταστροφής των δασών στον Αμαζόνιο δεν είναι ο περιορισμός της παραγωγής οξυγόνου αλλά η έκλυση στην ατμόσφαιρα τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρωπου η οποία θα επηρεάσει την βιοποικιλότητα και «θα κινδυνέψουν με εξαφάνιση είδη όπως ο εμβληματικής σημασίας ιαγουάρος».

Ανέφερε επίσης ότι ο ΟΗΕ υπολογίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για την προστασία των δασών από 60 δισ. ευρώ έως 40 δισ. ευρώ ανά έτος ενώ οι αντίστοιχες προβλέψεις της ΕΕ είναι αισθητά μικρότερες.

«Μόνο τον Αύγουστο εφέτος έχουμε τριπλασιασμό των πυρκαγιών σε προστατευόμενες περιοχές του Αμαζονίου σε σχέση με πέρυσι είπε ο εκπρόσωπος της Greenpeace, Παναγιώτης Γρηγορίου.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου η βασική αιτία της καταστροφής είναι η αποψίλωση του Αμαζονίου με σκοπό να μετατραπούν σε βοσκοτόπια για βοοειδή και καλλιέργειες σόγιας, το 90% της οποίας προορίζεται για ζωοτροφή και να καλυφθούν οι αυξανόμενες παγκοσμίως ανάγκες για κατανάλωση κρέατος.

«Η λύση είναι η μείωση των ορυκτών καυσίμων και της αλόγιστης κατανάλωσης κρέατος», είπε ο κ. Γρηγορίου και προσέθεσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να στραφεί σε πιο βιώσιμες μεθόδους κτηνοτροφικής πολιτικής και να μειώσει την στήριξη στην βιομηχανική κτηνοτροφία.

Για αύξηση των πυρκαγιών στην περιοχή του Αμαζονίου κατά 85%, τον Αύγουστο φέτος σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018, έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι της WWF- Ελλάς Κωνσταντίνος Λιαρίκος και Θεοδοσία Νάντσου, οι οποίοι επίσης τόνισαν ότι πρέπει να αλλάξει το διατροφικό μοντέλο στις ανεπτυγμένες χώρες προκειμένου να σταματήσει η αποψίλωση δασών όπως του Αμαζονίου.

Ο κ. Λιαρίκος ανέφερε μάλιστα, ότι για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού απαιτούνται οκτώ κιλά ζωοτροφής για την παραγωγή ενός κιλού πουλερικών 1,5 κιλά τροφής ενώ για τα ψάρια της ιχθυοκαλλιέργειας η αναλογία είναι ένα προς ένα.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play