«Όταν αναλαμβάνει ένας Έλληνας ένα σημαντικό πόστο, πρέπει να το θεωρήσουμε ως θετική εξέλιξη», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την ανάληψη αντιπροεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Μαργαρίτη Σχοινά.
«Ο κ. Σχοινάς είναι ένας μετριοπαθής πολιτικός της Δεξιάς, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν αμφιταλαντεύτηκε ως προς το να προβάλει τη Συμφωνία των Πρεσπών ως ένα θετικό επίτευγμα, που σταθεροποίησε την εν γένει περιοχή, αντίθετα με άλλους -αντίθετα με το ίδιο το κόμμα της ΝΔ, για να είμαστε ειλικρινείς και ακριβείς, που εκείνη την περίοδο δημαγωγούσε και στην πραγματικότητα δίχαζε τον ελληνικό λαό», παρατήρησε ο κ. Κατρούγκαλος.
Σε ό,τι αφορά τους τομείς που περιλαμβάνει η αντιπροεδρία για την «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» σημείωσε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι σημαίνει «όταν αναφερόμαστε σε αυτά που πρέπει να προστατεύσουμε σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες». «Υπάρχει μια έντονη πολιτική σύγκρουση αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη σε σχέση με την κατεύθυνσή της. Έχουμε την άποψη αυτών που θέλουν την Ευρώπη “φρούριο”, “λευκή”, “χριστιανική” και προσκολλημένη σε ένα “χρυσό” παρελθόν που ποτέ δεν υπήρχε, σαν τον πρόεδρο Όρμπαν για παράδειγμα ή τον κ. Σαλβίνι κι έχουμε αυτούς που θέλουν την Ευρώπη ανοιχτή και τις κοινωνίες της ανοιχτές με προσκόλληση σε αυτά που έκαναν την Ευρώπη λαμπερό παράδειγμα και όχι “μαύρη” ήπειρο», εξήγησε.
Αναφερόμενος στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και το μήνυμα που εξέπεμψαν μέσα από τις δηλώσεις τους προς την Άγκυρα, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Αυτό που είχαμε καταφέρει εμείς το προηγούμενο διάστημα και με τη θετική ατζέντα που είχαμε διαμορφώσει -κυρίως με άξονα το ενεργειακό και τα τριμερή σχήματα συνεργασίας με άλλες σημαντικές χώρες της περιοχής, αλλά και με τις κυρώσεις που για πρώτη φορά δέχθηκε να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία- αφορά ακριβώς την ισχυροποίηση της θέσης της χώρας μας και την πλήρη απομόνωση της άλλης πλευράς. Πρέπει να συνεχιστεί αυτή η πολιτική, προφανώς με προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, αλλά και ενεργητικές πρωτοβουλίες. Αυτές δε βλέπω να υπάρχουν, λείπουν το τελευταίο διάστημα. Υπήρξε μεν συνέχεια πρωτοβουλιών που είχαμε αναλάβει, καλοδεχτήκαμε και χειροκροτήσαμε, γιατί ήταν ουσιαστικά δική μας πολιτική, τον ερχομό του Αμερικανού υφυπουργού Ενέργειας και τη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα, από εκεί και μετά όμως δεν έχουμε δει σημαντικά πράγματα. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να διαβάζει πιο προσεκτικά τα σημειώματα που του ετοιμάζει το υπουργείο Εξωτερικών, γιατί στη διπλωματία που όλες οι λέξεις μετρούν, χθες μίλησε για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας “στα ανοιχτά της Κυπριακής Δημοκρατίας”, χωρίς να ακριβολογήσει, όπως θα έπρεπε, “εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης”».
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis και το γραπτό υπόμνημα που κατέθεσε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σημείωσε: «Βλέπουμε να μη μιλάει για γεγονότα, αλλά να θέλει να κατασκευάσει φαντάσματα, μια δική του ατζέντα που κινείται στο γνωστό ακροδεξιό πλαίσιο που πάντα κινείτο ο κ. Σαμαράς, σε διαφοροποίηση από ό,τι φαίνεται με την ισχύουσα και νυν πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και κυρίως χωρίς καμία επαφή με την πραγματικότητα». «Η δικαιοσύνη είναι καλή όταν απαλλάσσει τον κ. Σαμαρά και είναι κακή όταν προχωρά στην ποινική δίωξη σε άλλους; Είναι καλή όταν ανταποκρίνεται μόνο στις δικές του προσδοκίες κι είναι κακή σε κάθε άλλη περίπτωση;», διερωτήθηκε ο κ. Κατρούγκαλος.
Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τη συνταγματική αναθεώρηση επισήμανε: «Εμείς προτείναμε […] να υπάρχει μια παράταση των σχετικών προθεσμιών που προβλέπει το Σύνταγμα για να μπορέσουν να πειστούν οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν σε μια προσωπικότητα που θα είναι γενικότερης αποδοχής και αν όλα αυτά αποτύχουν, να πάμε σε άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Η πρώτη θεσμική υποκρισία που θέλω να επισημάνω ως προς τη Νέα Δημοκρατία, είναι ότι αυτή είναι ακριβώς η πρότασή της που είχε καταθέσει ενόψει προετοιμαζόμενης πρότασης αναθεώρησης το 2014, που δεν προχώρησε. Αυτή η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε την υπογραφή του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, είχε όμως και την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι συνέβη έκτοτε και υπαναχώρησε από αυτή τη λογική και ορθή πρόταση; Το χειρότερο όμως που κάνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία είναι να θέλει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με 151 ψήφους. Ένας τέτοιος Πρόεδρος, που ουσιαστικά εργαλειακά θα έχει επιλεγεί από το εκάστοτε κυβερνητικό κόμμα, δεν μπορεί να ανταποκρίνεται σε αυτές τις προδιαγραφές που το Σύνταγμά μας θέτει».
Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει μια δεύτερη θητεία για τον Προκόπη Παυλόπουλο απάντησε: «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τοποθετηθεί για τον κ. Παυλόπουλο, προφανώς θα πρέπει να συνεδριάσουν και τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Η προσωπική μου άποψη συμπίπτει απολύτως με αυτή του πρώην πρωθυπουργού, του προέδρου μας, ότι δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος, είναι ένας καλός Πρόεδρος».
*Τη συνέντευξη πήρε η Σοφία Παπαδοπούλου