10 Σημαντικά Ζητήματα Δημόσιας Υγείας που Επηρεάζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

10 Σημαντικά Ζητήματα Δημόσιας Υγείας που Επηρεάζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

Ο Ολυμπισμός είναι μια φιλοσοφία ζωής που θέτει τον αθλητισμό στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι το καλοκαίρι του 2024, πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά, μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα θα κάνουν εκτενείς αφιερώσεις σχετικά με τα κερδισμένα ή χαμένα στοιχεία στον τομέα της υγείας.

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος και καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, αναφέρει 10 ζητήματα που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη Δημόσια Υγεία.

1. Σημασία της σωματικής δραστηριότητας: Σύμφωνα με τα περιοδικά Lancet και BMJ, σε συστηματικές αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μετά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων δεν διαπιστώθηκε μετρήσιμη αύξηση της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας στον πληθυσμό. Για να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία, προτείνονται μακροχρόνιες αθλητικές πρωτοβουλίες, όπως η εισαγωγή 30 λεπτών καθημερινής φυσικής δραστηριότητας στα σχολεία σε όλη τη Γαλλία.

2. Συνέργειες για την πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων: Η επέκταση του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επικεντρώνεται στην προαγωγή της υγείας μέσω της πρόληψης μη μεταδοτικών ασθενειών, οι οποίες είναι κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο.

3. Αντιμετώπιση εκτάκτων λοιμωδών εξάρσεων: Ο ΠΟΥ και το ECDC έχουν εκδώσει συστάσεις για τον πλήρη εμβολιασμό των επισκεπτών των Ολυμπιακών Αγώνων, με στόχο την πρόληψη νοσημάτων όπως η ιλαρά και η COVID-19.

4. Προαγωγή υγιεινής διατροφής: Μια πρόσφατη δημοσίευση στο Lancet υπογραμμίζει τη σημασία της υγιεινής διατροφής κατά τη διάρκεια των Αγώνων στο Παρίσι, προτείνοντας τη μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων και αλκοολούχων ποτών.

5. Δημιουργία υγιούς περιβάλλοντος: Η κλιματική κρίση και η μόλυνση των περιβαλλοντικών συνθηκών επηρεάζουν την απόδοση των αθλητών, όπως παρατηρήθηκε στα κολυμβητικά αθλήματα στον Σηκουάνα.

6. Συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη: Το Παρίσι 2024 στοχεύει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με τη χρήση υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων, μειώνοντας τις εκπομπές CO2.

7. Διασφάλιση υγείας μέσω του πρωταθλητισμού: Ο προγραμματισμός δοκιμών ντόπινγκ θεωρείται ο πιο ολοκληρωμένος στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, με στόχο την υγεία των αθλητών.

8. Στόχευση στην ψυχοπνευματική ενδυνάμωση: Η ψυχική υγεία έχει αναγνωριστεί ως σημαντικός παράγοντας, με αυξημένη στήριξη από επαγγελματίες για την αντιμετώπιση ψυχικών προβλημάτων στους αθλητές.

9. Υποστήριξη των Παραολυμπιακών Αγώνων: Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες απαιτούν περισσότερη υποστήριξη και τεχνολογία που διευκολύνει την πρόσβαση των αθλητών.

10. Διασφάλιση της υγείας μέσω της Ειρήνης: Η Ολυμπιακή Εκεχειρία είναι θεμελιώδους σημασίας για την ειρηνική συνύπαρξη και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

©

Loading