Ανακαλύψτε τα μυστικά για τον τέλειο τραγανό μπακαλιάρο με αυτή τη συνταγή και εντυπωσιάστε τους πάντες! Αν επιθυμείτε ο μπακαλιάρος σας να είναι τραγανός εξωτερικά, ζουμερός εσωτερικά και γεμάτος γεύση, τότε το τηγάνι θα αποδειχθεί ο καλύτερος σύμμαχός σας. Η προετοιμασία αυτού του φαγητού είναι καθοριστική. Ο σωστός χειρισμός του κουρκουτιού και της διαδικασίας τηγανίσματος είναι τα θεμέλια της επιτυχίας, αλλά υπάρχουν και άλλα χρήσιμα tips που θα ανεβάσουν το αποτέλεσμα σε άλλο επίπεδο.
Ξαλμύρισμα με υπομονή: Το ξαλμύρισμα είναι το πρώτο και ίσως το πιο σημαντικό βήμα της διαδικασίας. Ο παστός μπακαλιάρος περιέχει αρκετό αλάτι, και εάν δεν ξαλμυριστεί σωστά, το πιάτο θα είναι πολύ αλμυρό. Κόψτε τον μπακαλιάρο σε μερίδες και τοποθετήστε τον σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται από 24 έως 48 ώρες, ανάλογα με το πάχος του ψαριού. Μην ξεχνάτε να αλλάζετε το νερό τακτικά, κάθε 6-8 ώρες.
Το μυστικό κουρκούτι: Για να αποκτήσει ο μπακαλιάρος την τέλεια τραγανή κρούστα, χρησιμοποιήστε ένα κουρκούτι που συνδυάζει αλεύρι, μπύρα ή σόδα και λίγο ξίδι. Η μπύρα προσθέτει αεράτη υφή, ενώ το ξίδι ενισχύει την τραγανότητα και αποτρέπει το ρούφηγμα λαδιού κατά το τηγάνισμα. Αφήστε το κουρκούτι να ξεκουραστεί στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα για καλύτερο αποτέλεσμα.
Το σωστό τηγάνισμα: Η επιλογή του κατάλληλου λαδιού είναι καθοριστική. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο, ή ακόμα καλύτερα έναν συνδυασμό τους για την καλύτερη γεύση. Βεβαιωθείτε ότι το λάδι είναι καυτό, περίπου στους 180°C, πριν τηγανίσετε τον μπακαλιάρο. Μην παραγεμίζετε το τηγάνι με πολλά κομμάτια ταυτόχρονα, καθώς αυτό θα επηρεάσει την τραγανότητα. Γυρίστε τον μπακαλιάρο μόνο μία φορά και περιμένετε να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα πριν τον βγάλετε.
Σερβίρισμα με στυλ: Η σκορδαλιά είναι ο ιδανικός συνοδός για τον μπακαλιάρο, είτε με πατάτα είτε με ψωμί. Συνοδεύστε το πιάτο με μια δροσερή σαλάτα και προσθέστε λίγο φρεσκοστυμμένο λεμόνι και φρέσκο μαϊντανό για την τελευταία πινελιά.
Bonus Tip: Ο χρόνος είναι το παν. Η διαδικασία απαιτεί υπομονή και προσοχή, από το ξαλμύρισμα έως το τηγάνισμα, καθώς αυτό θα σας ανταμείψει με ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr