51 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη Χούντα

51 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη Χούντα

Αναδρομή στην ιστορία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που καθόρισε την πορεία της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Πενήντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973. Από τις πρώτες ημέρες εκείνης της χρονιάς, οι φωνές κατά της Χούντας γίνονταν όλο και πιο έντονες. Στις 3 Νοεμβρίου 1973, η κηδεία του Γεώργιου Παπαδόπουλου μετατρέπεται σε διαδήλωση κατά της δικτατορίας, η οποία διαλύεται βίαια. Λίγες ημέρες μετά, φοιτητές καταλαμβάνουν το κτίριο του Πολυτεχνείου.

Το απόγευμα της Παρασκευής 16 Νοεμβρίου 1973, το συγκεντρωμένο πλήθος, εντός και εκτός του Πολυτεχνείου υπερβαίνει τις 30.000. Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο… Λαέ της Αθήνας, Λαέ της Ελλάδας… Αυτή τη στιγμή δεκάδες χιλιάδες λαού έχουν κατακλύσει όλους τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, όπως μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πολυτεχνείου.

Καταγγέλλουμε δύο θανάτους. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται πορεία από την οδό Σταδίου προς το Σύνταγμα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στη Σταδίου, και άλλες έχουν καταλάβει το οδόστρωμα της Σταδίου. Λίγη ώρα μετά, πέφτουν οι πρώτοι νεκροί διαδηλωτές στην οδό Σταδίου, ενώ οι συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της Αστυνομίας συνεχίζονται με ένταση.

Περίπου στις 9 το βράδυ, οι συγκρούσεις έχουν ενταθεί ακόμη περισσότερο. Ο σταθμός του Πολυτεχνείου καλει σε βοήθεια για την παραλαβή τραυματιών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, που έχει στείλει ελάχιστα ασθενοφόρα. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης, με τις πρώτες δυνάμεις στρατού να εμφανίζονται.

Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο. Τα τανκς αυτή τη στιγμή έχουν στραφεί προς το Πολυτεχνείο. Οι φοιτητές, με την ψυχή τους, δείχνουν τα στήθια τους, το μόνο όπλο που έχουν. Στις 2:45 καλούνται να εγκαταλείψουν το κτίριο του Πολυτεχνείου.

Αστυφύλακες και άνδρες των ΛΟΚ εισβάλλουν στο Πολυτεχνείο, ενώ γίνονται συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και σπουδαστών. Οι δραματικές αυτές στιγμές περιγράφουν την πιο ηρωική και ένδοξη σελίδα της ιστορίας του φοιτητικού κινήματος. Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου αναδεικνύουν τη σημασία της πολιτικοποίησης και του αγώνα ενάντια στη δικτατορία.

Loading

Play