84η ΔΕΘ: Εξαρτημένα, σε ποσοστό άνω του 80%, από το πετρέλαιο τα Μη Διασυνδεμένα Νησιά, σύμφωνα με τον ερευνητή Αλ. Περέλλη

84η ΔΕΘ: Εξαρτημένα, σε ποσοστό άνω του 80%, από το πετρέλαιο τα Μη Διασυνδεμένα Νησιά, σύμφωνα με τον ερευνητή Αλ. Περέλλη

Σε πάνω από 80% διαμορφώνεται η εξάρτηση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) από το πετρέλαιο, με το κόστος να καταγράφεται υψηλό και τις εκπομπές αερίων ρύπων μεγάλες, επισήμανε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), Αλέξανδρος Περέλλης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης λύσης τουλάχιστον για τα Καστελόριζο, Αγ. Ευστράτιος, Οθωνοί και Ερεικούσσα, που όπως διευκρίνισε, δεν πρόκειται να διασυνδεθούν στο ηπειρωτικό σύστημα.

   «Σήμερα, όλα τα ΜΔΝ εξαρτώνται συντριπτικά, κατά περισσότερο από 80%, για την ηλεκτροπαραγωγή τους από αυτόνομους σταθμούς με πετρελαϊκές θερμικές μονάδες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Περέλλης, μιλώντας σε χθεσινοβραδινή εσπερίδα που διοργάνωσε στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με θέμα «Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά και καινοτομίες στην ηλεκτρική αγορά».

   Ο ίδιος υπενθύμισε ότι έχει τεθεί σε ισχύ Ευρωπαϊκή Οδηγία (2015/2193/ΕΕ) για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων από μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης που θα οδηγήσει στην οριστική απόσυρση πετρελαϊκών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων από τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.

   Υπογραμμίζοντας το υψηλό κόστος λειτουργίας των αυτόνομων θερμικών πετρελαϊκών σταθμών ηλεκτοπαραγωγής στα μικρά ΜΔΝ, ο κ. Περέλλης τόνισε ότι το μέσο ετήσιο πλήρες κόστος παραγωγής για το 2018 ανήρθε σε 1.387,5 Euro/MWh στο νησί με την μικρότερη ζήτηση (Αντικύθηρα) και σε 483,4 Euro/MWh στο νησί με τη μεγαλύτερη ζήτηση, με τα μέση ετήσια κόστη ηλεκτροπαραγωγής για την πενταετία 2014 – 2018 να κυμαίνονται από 1.283,9 Euro/MWh (Αντικύθηρα) με 451.15 Euro/MWh (Μεγίστη) αντιστοίχως. Το «μέσο μηνιαίο μεταβλητό κόστος παραγωγής κυμαίνεται από 239 έως 443 Euro/MWh για το 2018 και από 188 έως 686 Euro/MWh για την περίοδο 2014 – 2018, τη στιγμή που η μέση ετήσια οριακή τιμή συστήματος στο διασυνδεδεμένο σύστημα να διαμορφώνεται στα 60,39 Euro/MWh για το 2018», σημείωσε.

   Ειδικότερα για το Καστελόριζο, ο ίδιος επισήμανε ότι είναι αντιμετωπίσιμα τα προβλήματα του υψηλού κόστους ηλεκτροπαραγωγής και των υψηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Παρουσιάζοντας την περίπτωση του Καστελόριζου, ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρόσφατα ολοκληρωθείσα μελέτη του ΙΕΝΕ «Η Ενεργειακή Αυτάρκεια του Καστελόριζου». Συγκεκριμένα, μίλησε για τα κριτήρια σχεδιασμού ενός νέου ενεργειακού συστήματος για τη νήσο, τα οποία διαμόρφωσαν και ένα σενάριο βάσης για την εξέλιξη της ζήτησης με εκτενή εξηλεκτρισμό των αναγκών της νήσου και έτος αναφοράς το 2025.

   Ακολούθως, παρουσίασε τη μεθοδολογία διαστασιολόγησης του συστήματος ΑΠΕ και αποθήκευσης, αλλά και το πλήρες σύστημα με τα μεγέθη απόδοσης του, καθώς και προτάσεις για την τοποθέτηση και τοπολογία σύνδεσής του με το υπάρχον δίκτυο.

   Το προτεινόμενο σύστημα αποτελεί ένα μικροδίκτυο με διασπαρμένη ηλεκτροπαραγωγή από τρείς ανεμογεννήτριες (3x Α/Γ DWE 250kW) και τρία φωτοβολταϊκά πάρκα (2.300kWpμονοκρυσταλικά Φ/Β) και την χρήση δύο μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες λιθίου (2 Χ 2.000 kWh / 2 Χ 1.000 kW).

   Επίσης, προτείνεται η τεχνική απόκρισης ζήτησης, DSMστα ηλεκτρικά φορτία αφαλάτωσης ύδατος, και η συμμετοχή των καταναλωτών στην ηλεκτροπαραγωγή με φωτοβολταϊκά, με το ολοκληρωμένο σύστημα ΑΠΕ-Αποθήκευσης να επιτυγχάνει διείσδυση 93,3% στην ηλεκτροπαραγωγή της νήσου.  

   Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η προαναφερόμενη λύση χαρακτηρίζεται από το υψηλό αρχικό κεφάλαιο 5,5 εκατ. ευρώ της επένδυσης αλλά πολύ χαμηλές δαπάνες λειτουργίας, σταθερό κόστος παραγωγής για μια μακρά χρονική περίοδο και ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού». 

   Αναφερόμενος στις προσαρμογές του θεσμικού πλαισίου για τα ενεργειακά συστήματα των ΜΔΝ, ο ίδιος τόνισε ότι αυτές θα πρέπει να γίνουν μέσω ειδικών μελετών για κάθε νησί ξεχωριστά, με κύριους άξονες την ασφάλεια εφοδιασμού, την απεξάρτηση από το πετρέλαιο, την υψηλή διείσδυση ΑΠΕ (70% – 90%) και επομένως την δραστική μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

   Ε.Α.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play