Στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Γερμανία, καθώς και στην ανάγκη επανεξοπλισμού της Ευρώπης για να ανταποκριθεί στις εξωτερικές απειλές, αναφέρθηκε ο Γερμανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, Αντρέας Κιντλ, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κιντλ τόνισε ότι «έχουμε όλες αυτές τις προκλήσεις ως Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τώρα με τη νέα μας κυβέρνηση ή την επόμενη κυβέρνηση, ως Γερμανία, έχουμε μια φάση οικονομικής στασιμότητας και σχεδιάζουμε να κοιτάξουμε προς τα εμπρός όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύω ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη ενότητα. Χρειαζόμαστε περισσότερη ενότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή είμαστε ένας ισχυρός οικονομικός και πολιτικός παράγοντας, αλλά πρέπει και να το δείξουμε αυτό».
Αναφορικά με τον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, ο Γερμανός πρέσβης επεσήμανε ότι ελπίζει πως η Ευρώπη «δεν είναι μόνη της, γιατί ό,τι κάνουμε, ό,τι θέλουμε να κάνουμε αναφορικά με τον επανεξοπλισμό, δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Χρειαζόμαστε χρόνο, ειδικά σε αμυντικά θέματα».
Αναφερόμενος στην ευκαιρία επανεξοπλισμού της Ευρώπης, σημείωσε ότι «η πρόταση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας είναι εξαιρετικά σημαντική και θα συζητηθεί στις επόμενες εβδομάδες στις Βρυξέλλες. Αυτό μας δίνει μια δυναμική για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας που θα έπρεπε να έχουμε προχωρήσει ήδη στο παρελθόν».
Ο κ. Κιντλ επισήμανε επίσης τη σημαντικότητα της ενιαίας φωνής της Ευρώπης στις εξωτερικές υποθέσεις, αναφέροντας ότι «στο 95% των θεμάτων συμφωνούμε πλήρως, αν και σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα έχουμε διαφορετικές απόψεις». Η ανάγκη να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση πιο αποτελεσματική με την έγκριση αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία υπήρξε μια από τις προτάσεις του, σημειώνοντας τη σημασία της κατάργησης του βέτο σε τομείς όπως η άμυνα και οι εξωτερικές υποθέσεις.
Όσον αφορά το μέλλον των γερμανο-ρωσικών σχέσεων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι «η Ρωσία θα δοκιμάσει τις κόκκινες γραμμές του ΝΑΤΟ, και δεν περιμένουμε να είναι ικανοποιημένη με οποιαδήποτε συμφωνία με την Ουκρανία».
Κλείνοντας, ο Γερμανός πρέσβης εξέφρασε την ελπίδα του για μια ομαλή διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία και τις προσδοκίες που υπάρχουν από την ΕΕ για την υλοποίηση του προγράμματος της νέας κυβέρνησης. «Προσβλέπουμε σε μια κυβέρνηση φιλική προς την οικονομία, που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις και αναμένεται να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ