Την αντίδραση του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, προκάλεσαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για «πιλοτικό» πρόγραμμα ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα) σε τρία νοσοκομεία του ΕΣΥ, στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020.
Ο Α. Ξανθός αναφέρει στη δήλωσή του για το θέμα, ότι είναι ενδιαφέρον το γεγονός, πως την ανακοίνωση του προγράμματος δεν την κάνει ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός και συνεχίζει: «Ίσως γιατί θέλει να δώσει το “σήμα” προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές (επιχειρηματίες υγείας, ασφαλιστικές εταιρείες, διαγνωστικές αλυσίδες) ότι η υπόθεση αυτή είναι υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνηση, αλλά και για να στείλει ένα “μήνυμα” αποφασιστικότητας».
Κι αυτό έγινε, όπως εκτιμά, γιατί «καταλαβαίνει πολύ καλά ότι είναι μια κίνηση πολύ επιθετική προς τη δημόσια περίθαλψη που θα προκαλέσει κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις».
«Οι πολίτες που συνεχίζουν να εμπιστεύονται τη δημόσια περίθαλψη, παρά τα προβλήματα και τις παθογένειές της, θα αντιληφθούν πολύ σύντομα ότι οι ΣΔΙΤ που προωθεί η κυβέρνηση δεν στοχεύουν στην ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και στην ενίσχυση της πολιτικής της καθολικής κάλυψης με περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες, αλλά στην εκχώρηση των “φιλέτων” του ΕΣΥ στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στη δημιουργία “ζωτικού χώρου” κερδοφορίας για τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα» συνεχίζει ο Α. Ξανθός.
Η απάντηση σ’ αυτό το νεοφιλελεύθερο σχέδιο είναι ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης, υπογραμμίζει και επισημαίνει πως «η “γραμμή” των ιδιωτικοποιήσεων στην υγεία δεν έχει κοινωνικές συμμαχίες στην Ελλάδα. Ούτε πρόκειται να υπάρξουν συναινέσεις στην “αγοραία” μετάλλαξη του ΕΣΥ, στην ακύρωση της διαρκούς προσπάθειας για ένα δημόσιο σύστημα προσβάσιμο και αξιόπιστο».