Αδ. Γεωργιάδης: Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτήν την θετική συγκυρία να πάει χαμένη

Αδ. Γεωργιάδης: Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτήν την θετική συγκυρία να πάει χαμένη

Πρόσκληση να εκμεταλλευθούν την θετική συγκυρία που προκύπτει για την ελληνική οικονομία με την συμβολή και των προσπαθειών της νέας κυβέρνησης, που αποτυπώνεται μεταξύ άλλων και στα νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου, απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. 

Στο συνέδριο της ΕΕΔΕ για το risk management και ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου από τραπεζικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και διοικητικά στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη αυτή η θετική συγκυρία και πως θα πρέπει ο καθένας από την μεριά του να βρει τρόπους να πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία.

Έχετε μπροστά σας μια κυβέρνηση που έχει διάθεση να βρίσκει λύσεις. Θέλουμε και εσείς από την πλευρά σας να συμβάλετε προς την κατεύθυνση αυτή με ταχύτητα, είπε ο κ.Γεωργιάδης, επικαλούμενος διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες με επιτυχή κατάληξη, όπως αυτή της «Βαρβαρέσος Α.Ε. Ευρωπαϊκά Νηματουργεία». 

Όπως επισήμανε, οι συμφωνίες δεν είναι σημαντικό μόνο να γίνονται, αλλά να γίνονται και στον κατάλληλο χρόνο. Γιατί όταν γίνονται μετά, καμιά φορά δεν έχει σημασία. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων, αναφέρθηκε και στην Creta Farm, επισημαίνοντας ότι ελπίζει να υπάρξει μια καλή πιθανότητα να ξεμπλέξει από την περιπέτεια της.
Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει το νέο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού σε συζήτηση με την ΕΕΤ και τις τράπεζες, ενώ μέσα στον Νοέμβριο θα είναι νόμος του κράτους και η διάταξη με την οποία θα παρέχεται  νομική κάλυψη στα τραπεζικά στελέχη, σε στελέχη που υπογράφουν τις αναδιαρθρώσεις δανείων: όχι για να τους δίνεται ασυλία και να μην ελέγχονται, αλλά για να προχωρούν νομικά με μεγαλύτερη ασφάλεια τις διαδικασίες. Έκαμε επίσης αναφορά και στο θέμα των χρεώσεων τραπεζών για συναλλαγές σε εναλλακτικά δίκτυα και σε κάρτες, λέγοντας πως από πλευράς κοινής γνώμης, «υπάρχει η αίσθηση – δεν λέω ότι έτσι έγινε – πως οι τράπεζες προχώρησαν σε αυξήσεις σε συνεννόηση μεταξύ τους». 

Στο πάνελ που ακολούθησε με την συμμετοχή των κ.κ Χρήστου Μεγάλου (διευθύνων σύμβουλος Τράπεζας Πειραιώς), Παύλου Μυλωνά (διευθύνων σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας), Αρτ. Θεοδωρίδη (αναπλ. διευθ. σύμβουλος καθυστερήσεων και διαθεσιμων της Alpha Bank) και Θοδωρή Καλαντώνη (αναπλ. διευθυνων σύμβουλο Eurobank) με συντονιστή τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, Μάρτιν Τσούρντα, έγινε αναφορά στην πρόοδο που έχει σημειώσει το τραπεζικό σύστημα, σε συνδυασμό με την έξοδο από την δεκαετή κρίση, αλλά και στις σημαντικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το εγχώριο και διεθνές τραπεζικό σύστημα.
Κοινό ήταν το συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη πρόκληση, εκτός από την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι οι τράπεζες να έχουν βιώσιμη κερδοφορία και να χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία.

Περιγράφοντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε μια τριετία από σήμερα, κοινή συνισταμένη όλων των διοικητικών στελεχών ήταν, ότι θα έχει μικρότερο δίκτυο φυσικών καταστημάτων και εργαζομένων καθώς τρέχουν προγράμματα εθελούσιας εξόδου, ενώ θα υπάρχει μεγαλύτερη χρήση εναλλακτικών ψηφιακών δικτύων. Τα καταστήματα θα έχουν αναβαθμισμένο, συμβουλευτικό ρόλο. Η κερδοφορία των τραπεζών θα προέλθει σε πρώτη φάση από το corporate banking (τομέας επιχειρήσεων) και σε δεύτερη φάση καθώς η οικονομία αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς και από την λιανική τραπεζική. Άλλοι τομείς που θα συνεισφέρουν στην κερδοφορία, είναι οι πωλήσεις τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων κλπ..
 
Στο πρωινό πάνελ με συμμετοχή επιτελικών στελεχών, επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι οι τράπεζες μέσω του NPL Forum της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών έχουν ήδη συμφωνήσει για ρυθμίσεις δανείων ονομαστικής αξίας 7,5 δισ. ευρώ επί συνόλου χορηγήσεων που ανήκουν στην περίμετρο του διατραπεζικού οργάνου, ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Μέρος των παραπάνω συμφωνιών δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί σε συμφωνίες με τις επιχειρήσεις, καθώς η σχετική συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Υπενθυμίζεται ότι έχουν δοθεί λύσεις σε μη εξυπηρετούμενα, μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια ύψους 7,5 δισ. ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μέσω του NPL Forum της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Ειδικότερα, όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη του τομέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των τραπεζών, η συνολική περίμετρος των δανείων του NPL Forum ανέρχεται σε 8,5 δισ. ευρώ, που αφορούν 100 μεγάλες υποθέσεις NPLs, και μέσω της στενής συνεργασίας τους οι τράπεζες έχουν καταλήξει σε λύσεις για τα 7,5 δισ. ευρώ.

©Πηγή: amna.gr

Loading