Η Ευρώπη αναγκαία προσαρμογή απέναντι στη ρωσική απειλή μέσω βαλλιστικών πυραύλων, διατηρεί χαμηλές δυνατότητες άμυνας. Συντρίμμια του Oreshnik, του νέου ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς (IRBM) που έπληξε την περασμένη Πέμπτη στρατιωτική εγκατάσταση στο Ντνίπρο, έδειξαν οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) σε μικρή ομάδα ξένων δημοσιογράφων, ενώ το ωστικό κύμα της επίθεσης εξακολουθεί να σαρώνει τις δυτικές στρατιωτικές διοικήσεις.
Το μήνυμα που έστειλε το Κρεμλίνο απευθυνόταν πρωτίστως στην Ευρώπη, υποδεικνύοντας την αδυναμία αντίστασης.
Ο πύραυλος Oreshnik, ικανός να καταστρέψει οποιαδήποτε πρωτεύουσα της Ευρώπης, σημειώνει την ανησυχία για την ασφάλεια της ηπείρου. Χωρίς την αμερικανική ασπίδα, καμία χώρα δεν μπορεί να σταματήσει τους ρωσικούς πυραύλους.
Η Γερμανία έχει προωθήσει πρωτοβουλία για την υιοθέτηση των ισραηλινών συστημάτων Arrow, με τη συμμετοχή άλλων 22 κρατών. Αντίθετα, η Ιταλία και η Γαλλία ακολουθούν εναλλακτικό σχέδιο με τα αναχαιτιστικά συστήματα Samp-T.
Η ρωσική στρατηγική στοχεύει στην επιστροφή της χώρας στη θέση της μεγάλης δύναμης στην Ευρώπη, ενισχύοντας τις διαπραγματεύσεις και την πολιτική επιρροή.