Αφιέρωμα στη Θεσσαλία

Αφιέρωμα στη Θεσσαλία

Ο Μύλος του Παππά, η γέφυρα Κεραμιδίου, το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού και η Ανάβρα Αλμυρού. H Θεσσαλία όπως αξίζει να την γνωρίσει κανείς. 

 

Ο Μύλος του Παππά

Του Ηλία Σκυλλάκου

Ο Μύλος του Παππά είναι ένα μουσείο που αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της Λάρισας.  Ο παλιός νερόμυλος, ατμόμυλος και κυλινδρόμυλος είναι σήμερα ένας χώρος ζωντανός και πόλος έλξης πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η λειτουργία του ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Στον χώρο στεγάζονται σήμερα  και λειτουργούν σχολή χορού, διάφορα εργαστήρια εικαστικών τεχνών, μικρό θέατρο, κινηματογραφική λέσχη, κουκλοθέατρο κ.α. Παράλληλα λειτουργεί και ένα σύγχρονο μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων  όπου παρουσιάζεται  η διαδικασία της παραγωγής του σιταριού κατά τους περασμένους αιώνες σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.

 

Η γέφυρα Κεραμιδίου

Του Αποστόλη Ζώη

Μπορεί να μην είναι γνωστός ο χρόνος κατασκευής της, ωστόσο, αποτελεί ένα μοναδικό και ξεχωριστό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Ο λόγος για τη γέφυρα Κεραμιδίου,  η οποία,  βρίσκεται στη νότια είσοδο του χωριού Κεραμιδίου στο Δήμο Φαρκαδόνας και απέχει από τα Τρίκαλα 31,5 χλμ. Μαζί με τη γέφυρα της Σαρακίνας αποτελεί μία από τις αξιολογότερες πολύτοξες λίθινες γέφυρες της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Πρόκειται για ένα τετράτοξο γεφύρι με ημικυκλικής μορφής ανοίγματα. Πιθανότατα, σύμφωνα με στοιχεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, χρονολογείται μεταξύ 13ου και 16ου αιώνα, όπως μαρτυρούν τα οξυκόρυφα τόξα των ανακουφιστικών ανοιγμάτων. 

Το γεφύρι στο Κεραμίδι προ εικοσαετίας. Πηγή: Τα πέτρινα Γεφύρια της Θεσσαλίας (Γαλεριδης κ.ά. Λάρισα 1995)

Κανάλια: Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού

Του Ηλία Παπαδημητρίου

Δεκατέσσερα χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε φέτος το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας, που βρίσκεται στα Κανάλια του Βόλου και καταδείχνει τον λιμναίο πολιτισμό της περιοχής. Μέχρι σήμερα έχει υποδεχτεί περίπου 25.000 επισκέπτες.

Στο Μουσείο ανήκει μια σειρά από Φωτογραφικές Συλλογές όπως αυτή του βολιώτη Δημήτρη Λέτσιου που καταγράφει τη ζωή του βάλτου, του λαρισαίου Τάκη Τλούπα, που απεικονίζει τη ζωή των ψαράδων, της Βούλας Παπαϊωάννου που απαθανατίζει γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου, του βολιώτη Νίκου Τσόγκα που αποτυπώνει τον αγώνα των ακτημόνων το 1983. 

Στους χώρους του μουσείου παρουσιάζονται επίσης ομοιώματα των αχυροκαλύβων των ψαράδων στους βάλτους της Κάρλας, καθώς και οι λιμναίες βάρκες που αποτελούσαν το απαραίτητο εργαλείο βιοπορισμού των κατοίκων της παραλίμνιας περιοχής.

Η λίμνη Κάρλα, επανασυστάθηκε τα τελευταία χρόνια και αποτελεί πλέον ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Ελλάδα, μετά την αποτυχημένη αποξήρανσή της το 1959.

 

Ανάβρα Αλμυρού

Αποτελεί χωριό πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Είναι μια απομονωμένη κοινότητα στο όρος Όθρυς, που περνά δύσκολους χειμώνες λόγω υψομέτρου και πυκνών χιονοπτώσεων, αλλά που τα τελευταία 25-30 χρόνια έχει καταφέρει να κρατά τους κατοίκους, να αυξάνεται ο πληθυσμός, να μην υπάρχει ανεργία και να λειτουργούν τα πάντα άψογα και προγραμματισμένα.

Η Ανάβρα αν και δεν βρίσκεται στους τουριστικούς χάρτες και προορισμούς, απέκτησε μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων πρότυπες κτηνοτροφικές μονάδες, σύγχρονα σφαγεία, πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, θερμοτηλεμετρία, πολυώροφο γκαράζ στην πλατεία του χωριού και διαθέτει γυμναστήριο, πολυιατρείο, πρότυπο σχολείο και χώρους διαμονής για τους εκπαιδευτικούς. Το χωριό που βρίσκεται στα όρια Μαγνησίας και Φθιώτιδας έχει και ένα καταπληκτικό άλσος.
 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play