Αναδείξτε την αποτρόπαιη ιστορία των Κλεμμένων Γενεών στην Αυστραλία, όπου οι γηγενείς απομακρύνθηκαν βίαια από τις οικογένειές τους. Απαράδεκτες ήταν οι συνθήκες που βιώθηκαν από τους γηγενείς Αυστραλούς κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας από ευρωπαϊκές χώρες. Η Αυστραλία δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς εδώ υλοποιήθηκε ένα απάνθρωπο σχέδιο απομάκρυνσης παιδιών από τις οικογένειές τους. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως Κλεμμένες Γενιές ή Κλεμμένα Παιδιά, αποτυπώνει τις σκληρές πραγματικότητες που επικρατούσαν στην Αυστραλία κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.
Πιο συγκεκριμένα, παιδιά γηγενών της Αυστραλίας και των νησιών Torres Strait απομακρύνθηκαν από τις αυστραλιανές αρχές και θρησκευτικές ιεραποστολές, ύστερα από κυβερνητικές αποφάσεις. Οι συγκεκριμένες απομακρύνσεις διαρκούσαν από το 1905 έως το 1967, με πληροφορίες για συνέχιση της πρακτικής και τη δεκαετία του 1970. Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, το ποσοστό απομάκρυνσης των παιδιών έφτασε σε ορισμένες περιοχές μέχρι και το 30%.
Η έκθεση Bringing Them Home έχει χαρακτηρίσει αυτές τις τακτικές ως γενοκτονία, αναδεικνύοντας τη σφοδρή πραγματικότητα που αντιμετώπισαν οι γηγενείς. Αρχεία που χρονολογούνται από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα υποδεικνύουν ότι η απόφαση για την απομάκρυνση παιδιών προήλθε από λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με την ύπαρξη των γηγενών, οι οποίοι θεωρούνταν ότι αποδυναμώνονταν και απειλούνταν με εξαφάνιση.
Αυτή η πρακτική, που χαρακτηριζόταν από τη βία και την καταπίεση, έβρισκε το έρεισμά της στην πεποίθηση ότι οι γηγενείς έπρεπε να ενταχθούν στην αγγλοσαξονική κοινωνία, με σκοπό τη σωτηρία τους από τον κίνδυνο της εξαφάνισης. Ωστόσο, οι τακτικές που χρησιμοποιούνταν για την απομάκρυνση των παιδιών ήταν καταστροφικές και οι συνέπειές τους συνεχίζουν να είναι ορατές μέχρι σήμερα.
Οι πρώτοι νόμοι που προέβλεπαν την απομάκρυνση των παιδιών υιοθετήθηκαν το 1869, επιτρέποντας στις αρχές να απομακρύνουν παιδιά από τις οικογένειές τους χωρίς τη συναίνεση των γονέων τους. Η έκθεση Bringing Them Home υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 100.000 παιδιά απομακρύνθηκαν, με κάποιες εκτιμήσεις να κυμαίνονται γύρω από τις 20.000 έως 25.000.
Η επαναλαμβανόμενη κακοποίηση και η κατάχρηση ήταν ευρέως διαδεδομένες στα ιδρύματα όπου αυτά τα παιδιά οδηγήθηκαν. Η σεξουαλική κακοποίηση, η σωματική βία και οι κακές συνθήκες διαβίωσης είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που αναδείχθηκαν. Οι γηγενείς μανάδες και πατέρες, συχνά πίεζαν να παραδώσουν τα παιδιά τους, πιστεύοντας ψευδώς ότι ήταν καλύτερα σε ιδρύματα.
Το 2008, ο πρωθυπουργός Kevin Rudd ζήτησε επίσημα συγγνώμη στους γηγενείς Αυστραλούς, αναγνωρίζοντας την τραγική ιστορία των Κλεμμένων Γενεών. Η αμφισβήτηση σχετικά με την κατηγοριοποίηση αυτής της απομάκρυνσης ως γενοκτονία παραμένει, με τις απόψεις να διίστανται ανάμεσα σε πολιτικούς και ιστορικούς.
Πηγή περιεχομένου: in.gr