Η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια μια ολοένα και μεγαλύτερη «στροφή» στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων, προσπαθώντας να ακολουθήσει το «ρεύμα» που θέλει ολοένα και περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες να καταναλώνουν βιολογικά τρόφιμα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο έως το 2030 να καλλιεργεί τουλάχιστον το 25% της γεωργικής γης με βιολογικές μεθόδους.
Η 23η Σεπτεμβρίου, Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μας δίνει την ευκαιρία να επαναλάβουμε τη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα βιολογικά προϊόντα και στους βιοκαλλιεργητές.
Ως κυβέρνηση δίνουμε προτεραιότητα στην βιολογική παραγωγή, γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένας τομέας που η Ελλάδα μπορεί να καταστεί πρωτοπόρα.
Η βιολογική παραγωγή στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην ιχθυοκαλλιέργεια και στη μελισσοκομία, αποτελεί την επιστροφή στη φύση και στην αγνότητα.
Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε ότι στόχος είναι η ενίσχυση των προϊόντων που έχουν προστιθέμενη αξία και μπορούν να εξαχθούν στο εξωτερικό.
Στις 23 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση όπου οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για τη σημασία της παραγωγής και κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων.
Η εορταστική εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον αυτοδιαχειριζόμενο φορέα των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων Αθήνας, η οποία είναι θεσμοθετημένη αγορά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στη χώρα μας, οι εκτάσεις που έχουν «χαρακτηριστεί» ως βιολογικές έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, φτάνοντας στα 9.248.520 στρέμματα το 2022.
Η χώρα μας έχει εκπονήσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης, προσαρμοσμένο στην εθνική στρατηγική για τον τομέα, με σκοπό την αύξηση της παραγωγής βιολογικών προϊόντων.
Οι δράσεις για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας περιλαμβάνουν παρεμβάσεις των άμεσων ενισχύσεων και της αγροτικής ανάπτυξης.
Η παρέμβαση Π3-70-2.1 αφορά στις ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους για νεοεισερχόμενους στην βιολογική γεωργία.
Η παρέμβαση Π3-70-1.6 αφορά στις ενισχύσεις για την προστασία των μελισσοσμηνών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας.