Η παχυσαρκία στην ηλικία 35-65 ετών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά περίπου 30% αργότερα στη ζωή, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη η τήρηση της Μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας έως και 23%. Τα αντιοξειδωτικά της Μεσογειακής διατροφής προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από βλάβες που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτού του τύπου η διατροφή μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της μνήμης και των γνωστικών λειτουργιών.
Η σχέση μεταξύ των μεταβολών του βάρους και του κινδύνου για άνοια είναι περίπλοκη
Μπορεί η απώλεια βάρους να βοηθήσει στην άνοια; ερωτάται ο διαιτολόγος. Μελέτες δείχνουν ότι η υγιής απώλεια βάρους στη μέση ηλικία μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα της μνήμης και της προσοχής. Ιδιαίτερα σε άτομα που ήταν υπέρβαρα, η απώλεια μόλις 2 κιλών μπορεί να είναι ωφέλιμη. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ των μεταβολών του βάρους και του κινδύνου για άνοια παραμένει πολύπλοκη, καθώς η απώλεια βάρους μπορεί να είναι προειδοποιητικό σύμπτωμα της νόσου.
Δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι η χαμηλή πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών επηρεάζει την εξέλιξη της νόσου
Για άτομα που έχουν διαγνωστεί με άνοια, είναι σημαντικό να προσέχουν τη διατροφή τους. Έχουν βρεθεί ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά που προκαλούν γνωστικές διαταραχές. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι η χαμηλή πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών επηρεάζει την εξέλιξη της νόσου. Παρόλα αυτά, η διατροφική υποστήριξη μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Δεν συστήνουμε συμπληρώματα ω-3 για πρόληψη ή διόρθωση της γνωστικής εξασθένησης
Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου, αλλά οι μελέτες δεν δείχνουν θετικά αποτελέσματα από τη χρήση τους σε άτομα με άνοια. Αν και η κατανάλωση ω-3 σχετίζεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία, δεν συστήνεται η χρήση συμπληρωμάτων ω-3 για τη διόρθωση της γνωστικής εξασθένησης. Είναι σημαντικό κάθε άτομο να εξετάζεται ξεχωριστά για την πιθανότητα ελλείψεων θρεπτικών συστατικών.
Μέτρηση βάρους τουλάχιστον κάθε 3 μήνες
Για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με άνοια καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες, απαιτείται τακτικός έλεγχος για την ανίχνευση υποσιτισμού. Συνιστάται μέτρηση βάρους τουλάχιστον κάθε 3 μήνες, καθώς η απώλεια βάρους είναι σημαντικός δείκτης υποσιτισμού. Η παρακολούθηση πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά, ειδικά αν παρατηρηθούν αλλαγές στην όρεξη ή τη διατροφή.
Γεύση, χρώματα, υφή ποικιλία και συμμετοχή
Η παροχή επαρκών ποσοτήτων ενέργειας και θρεπτικών συστατικών με ελκυστικό και ευχάριστο τρόπο είναι κρίσιμη. Η εμφάνιση, η γεύση, τα χρώματα, η υφή και η ποικιλία των τροφίμων παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενθάρρυνση της πρόσληψης τροφής. Γεύματα που έχουν σχεδιαστεί με βάση τις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις μπορούν να ενισχύσουν την επιθυμία για φαγητό.
Πρόληψη για περίπου 40% των περιπτώσεων με υγιεινό τρόπο ζωής
Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη της άνοιας είναι σημαντικός, καθώς περίπου το 40% των περιπτώσεων μπορεί να προληφθούν μέσω της διαχείρισης παραγόντων κινδύνου όπως η φυσική αδράνεια και η υπέρταση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ