Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου απορρέει από την πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων και τις επιβαρυντικές κυβερνητικές πολιτικές. Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, ενισχυμένες από τα κυβερνητικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου και καυσίμων στις ΗΠΑ μειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει ανησυχίες για περιορισμένη παγκόσμια προσφορά, ιδιαίτερα μετά την απειλή των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις χώρες που προμηθεύονται αργό από τη Βενεζουέλα. Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανακοίνωσε μείωση στα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 77 σεντς ή 1,05%, φτάνοντας τα 73,79 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate παρουσίασαν άνοδο κατά 65 σεντς ή 0,94%, με την τιμή να ανέρχεται στα 69,65 δολάρια το βαρέλι. Στις υψηλότερες τιμές της συνεδρίασης, και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωναν άνοδο που ξεπερνούσε το 1 δολάριο το βαρέλι.
Η πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου επήλθε καθώς τα διυλιστήρια αύξησαν την παραγωγή, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε μείωση και στα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων. Σύμφωνα με την EIA, αυτή η μείωση υπερβαίνει τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι είχαν υπολογίσει μείωση μόλις 956.000 βαρελιών.
Την Τρίτη, οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα προς την Κίνα, τον μεγαλύτερο αγοραστή πετρελαίου παγκοσμίως, σταμάτησαν λόγω της απειλής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς στις χώρες που προμηθεύονται από το Καράκας. Μερικές ημέρες νωρίτερα, οι αμερικανικές κυρώσεις είχαν στοχεύσει τις εισαγωγές της Κίνας από το Ιράν.
Στις 21 Μαρτίου, ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που επιτρέπει την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές από χώρες που αγοράζουν αργό πετρέλαιο και υγρά καύσιμα από τη Βενεζουέλα. Οι δασμοί αυτοί ενδέχεται να οδηγήσουν τη Βενεζουέλα σε απώλεια εσόδων ύψους 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσοστό άνω του 10% του ΑΕΠ της χώρας.
Η μείωση στις εξαγωγές της Βενεζουέλας θα μπορούσε να φτάσει έως και 35%, γεγονός που πιθανόν να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η παραγωγή μπορεί να διακοπεί κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως, περισσότερο από το ήμισυ των εξαγωγών της χώρας. Η Κίνα και η Ινδία ενδέχεται να στραφούν σε άλλες πηγές αργού πετρελαίου, ενδεχομένως και σε ρωσικές προμήθειες, αντί να αγοράσουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, το οποίο υπόκειται σε έντονες αμερικανικές επιβαρύνσεις.
Πηγή περιεχομένου: in.gr