Ανακαλύψτε τη ζωή του Αγίου Αντωνίου και τη σημασία της κληρονομιάς του στην ορθόδοξη παράδοση. Σήμερα, 17 Ιανουαρίου, τιμάται η μνήμη του Αγίου Αντωνίου, με τη μεταβυζαντινή εικόνα του που εκτίθεται στη Ζωοδόχο Πηγή της Κιμώλου. Αυτό το έργο του Μιχαήλ Δαμασκηνού, κορυφαίου εκπροσώπου της Κρητικής Σχολής και χρονολογημένο στο 16ο αιώνα, δωρήθηκε το 1904 στη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία από τον ιδιοκτήτη του ναού, Εμμανουήλ Ανδρουλακάκη. Η συλλογή της Εταιρείας αποτέλεσε τη βάση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.
Ο Άγιος Αντώνιος, ο καθηγητής της ερήμου, είναι από τους λίγους που έλαβαν την προσωνυμία μέγας. Πράγματι, υπήρξε σπουδαίος αθλητής του πνευματικού στίβου, θριαμβευτής στις μάχες κατά της πλάνης και των παθών. Το έργο του καταγράφεται από τον σύγχρονό του Άγιο Αθανάσιο, Αρχιεπίσκοπο Αλεξανδρείας, και έχει ενταχθεί στην πνευματική κληρονομιά της Ορθοδοξίας.
Η φήμη του Αγίου διαδόθηκε γρήγορα, και πολλοί χριστιανοί προσέρχονταν για να λάβουν την ευλογία του. Αφού υπηρέτησε ως πηγή δύναμης και ελπίδας κατά τον διωγμό του αυτοκράτορα Μαξιμίνου, επανήλθε στην έρημο και ίδρυσε νέες κοινότητες μοναχών, ενδυναμώνοντας την πνευματική ζωή της εποχής.
Ο Άγιος Αντώνιος κοιμήθηκε το 356 σε ηλικία 105 ετών, με απόλυτη σωματική και πνευματική υγεία, και η κληρονομιά του, που περιλάμβανε ένα χιτώνιο και δύο μηλωτές, παραμένει σημαντική στην Ορθόδοξη παράδοση. Σύμφωνα με την επιθυμία του, ο τόπος της ταφής του παρέμεινε μυστικός και αργότερα τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στην πόλη του Αγίου Αντωνίου στη Νότια Γαλλία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr