Αναγνωρίστε την τραγική ιστορία των αγνοουμένων στην Κύπρο και τη σημασία της μνήμης. Εμένα θα με βρείτε στον Πενταδάχτυλο μικρό δεντρί μες στα πολλά, καταπράσινο, μπροστά στον ήλιο την αυγή γεμάτο χρυσοστάλες. Το ζήτημα των αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας παραμένει χαίνουσα πληγή για ολόκληρο τον ελληνισμό.
Ο λογοτέχνης Άντης Κανάκης (ψευδώνυμο του Ανδρέα Κουκουμά), που γεννήθηκε στην Αγκαστίνα, ένα κατεχόμενο χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου το 1946, υπηρέτησε τη λογοτεχνία από νεαρή ηλικία. Αποφοίτησε από το Β’ Γυμνάσιο Αμμοχώστου και σπούδασε ιστορία στη Μόσχα.
Ο Κανάκης έχει δημοσιεύσει ποιήματα και διηγήματα, με τη πρώτη ποιητική συλλογή του, Στη Ματωμένη Κύπρο, να κυκλοφορεί το 1975. Τα προσφιλή του θέματα περιλαμβάνουν τη ζωή της κυπριακής υπαίθρου και τους αγώνες της εργατο-αγροτικής τάξης, καθώς και την Κυπριακή Τραγωδία.
Σύμφωνα με απόφαση της Κυπριακής Βουλής το 2010, η 29η Οκτωβρίου ορίστηκε ως Παγκύπρια Ημέρα Αγνοουμένων, τιμώντας τους τελευταίους αιχμάλωτους που επέστρεψαν στις οικογένειές τους. Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, χιλιάδες Ελληνοκύπριοι συνελήφθησαν, και ένας μεγάλος αριθμός παραμένει αγνοούμενος έως σήμερα.
Η αποστολή της ανάκτησης και ταυτοποίησης των λειψάνων των σχεδόν 2.000 αγνοουμένων έχει αναληφθεί από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο, ένα δικοινοτικό σώμα που ιδρύθηκε το 1981 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.