Αγουρέλαιο Πτελεού, παράδοση, ελαιοκομία, ΠΟΠ, τοπική παραγωγή Αξιοποιώντας τις πλούσιες ευκαιρίες της περιοχής τους και με εμβληματική τη φυσική κληρονομιά της ελιάς, ελαιοπαραγωγοί από το Πτελεό του Βόλου έχουν ξεκινήσει, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μια προκλητική προσπάθεια για την ανάδειξη και υποστήριξη της τοπικής ελαιοκομίας. Στις διαδρομές τους φέρνουν την αφοσίωση και τον σεβασμό τους για το ελαιόλαδο και ειδικά το αγουρέλαιο Πτελεού, καθώς και το μεράκι τους να συνεχίσουν.
Η αξία των ελληνικών ελαιώνων είναι ανεκτίμητη, και το μέλλον τους φαίνεται απαιτητικό. Αντί να παραμείνουμε παθητικοί, πρέπει να σκεφτούμε, να δοκιμάσουμε λύσεις και να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που προσφέρει ο τόπος μας, όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Παραδοσιακών Ελαιώνων Νοτιοδυτικής Μαγνησίας, Αγαπητός Χριστέλλος. Η προτεραιότητα είναι η ανάδειξη των προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας που παράγονται στην περιοχή, αποτέλεσμα του ευνοϊκού μικροκλίματος και των καλλιεργητικών πρακτικών.
Ο Σύνδεσμος, αν και ιδρύθηκε πρόσφατα, έχει ήδη πραγματοποιήσει δράσεις για την προστασία του παραδοσιακού ελαιώνα, της τοπικής οικονομίας και των παραγωγών. Στις προτεραιότητές του περιλαμβάνεται η προώθηση του αγουρέλαιου Πτελεού, με στόχο την ένταξή του στη λίστα των ΠΟΠ. Επιπλέον, μια ομάδα παραγωγών προγραμματίζει ταξίδι στο Μαρόκο, προκειμένου να εξερευνήσει νέες αγορές.
Η ιστορία του Συνδέσμου ξεκίνησε από μια τυχαία συνάντηση σε ελαιοτριβείο, όπου οι παραγωγοί αποφάσισαν ότι είναι απαραίτητη η συλλογική εκπροσώπηση των ελαιοπαραγωγών. Από την ίδρυσή του το 2021, ο Σύνδεσμος αριθμεί 130 μέλη και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς διάφορους φορείς, διεκδικώντας την υποστήριξη και την αναγνώριση των προϊόντων τους.
Η διαδικασία αναγνώρισης του αγουρέλαιου Πτελεού ως ΠΟΠ είναι σε εξέλιξη και περιλαμβάνει αναλύσεις και συνεργασίες με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Καθώς η περιοχή παράγει υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει λόγω κλιματικής αλλαγής και έλλειψης υποδομών θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητά της. Η ανάγκη για προσαρμογή και εκσυγχρονισμό είναι επιτακτική, με τον Σύνδεσμο να επισημαίνει τη σημασία της παραγωγής προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας που ανταγωνίζονται σε επίπεδο ποιότητας και προσιτότητας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr