Αναλύουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα και τις διαρκείς αποκλίσεις στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή. Η συνεχής πτώση της παραγωγής πολλών αγροτικών προϊόντων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με τις μειωμένες τιμές πώλησης και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση των αγροτών και κτηνοτρόφων. Παρά τις θετικές αναφορές για τις τιμές στον παραγωγό σε ορισμένα προϊόντα, οι υπερβολικές αυξήσεις στα κοστολόγια αφήνουν ελάχιστο εισόδημα, με αποτέλεσμα ο πρωτογενής τομέας να βιώνει συρρίκνωση.
Οι μεσάζοντες συνεχίζουν να διατηρούν υψηλό περιθώριο κέρδους σε προϊόντα όπως φρούτα, γάλα, ελαιόλαδο και κρέας, με τις διαφορές μεταξύ λιανικής τιμής και τιμής παραγωγού να είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις πιέσεις που ασκούν οι βιομηχανίες στους παραγωγούς να ρίξουν τις τιμές, καθώς και από τις κερδοσκοπικές πρακτικές των μεσαζόντων που διογκώνουν το κόστος για τον τελικό καταναλωτή.
Η διενέργεια αυστηρών ελέγχων και η επιβολή κυρώσεων είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας. Ωστόσο, η αποτυχία να επιλυθεί το πρόβλημα των μεγάλων αποκλίσεων μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή παραμένει κρίσιμο ζήτημα. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι προτεινόμενες λύσεις αποδεικνύονται αναποτελεσματικές, καθώς οι μεσάζοντες και τα κυκλώματα συνεχίζουν να κερδίζουν εις βάρος των αγροτών, που προσπαθούν να διατηρήσουν την παραγωγή τους και την ελληνική περιφέρεια ζωντανή.
Ο ΟΤ αναλύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα και την πορεία τους στο ελληνικό εμπόριο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr