Γνωρίστε την αποστολή που μελετά τους υποθαλάσσιους ηφαιστειακούς κινδύνους στο Αιγαίο και τις πιθανές επιπτώσεις τους. Μια διεθνής ομάδα ερευνητών συμμετέχει σε νέα ωκεανογραφική αποστολή στο Αιγαίο με στόχο να εξερευνήσει τα υποθαλάσσια ηφαιστειακά κέντρα της Σαντορίνης και το υποθαλάσσιο ρήγμα της Αμοργού. Το σκοπό τους είναι να κατανοήσουν τις γεωλογικές διεργασίες που μπορούν να προκαλέσουν κατολισθήσεις, ηφαιστειακές εκρήξεις και τσουνάμι, αλλά και να αναπτύξουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για την ενίσχυση της ασφάλειας των παράκτιων περιοχών.
Επικεφαλής της ωκεανογραφικής αποστολής MSM132 είναι το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου στη Γερμανία, ενώ συνεργάζεται και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι ερευνητές όσον αφορά το υποθαλάσσιο ενεργό ηφαίστειο του Κολούμπου που εκράγη το 1650 μετά από έντονη σεισμικότητα, θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του στην αποστολή.
Τα κεντρικά ερωτήματα που θα οδηγήσουν την έρευνα περιλαμβάνουν:
– Μπορούν οι σεισμοί να προκαλέσουν κατολισθήσεις;
– Πώς επηρεάζει η ηφαιστειακή δραστηριότητα τη σταθερότητα του ηφαιστείου;
– Ποια είναι η σχέση μεταξύ των σεισμών και των ηφαιστειακών εκρήξεων;
– Πώς μπορεί να ανιχνευθεί έγκαιρα η ηφαιστειακή δραστηριότητα;
Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν σύγχρονους υποθαλάσσιους σεισμογράφους, οι οποίοι θα καταγράψουν τις μετακινήσεις του εδάφους και τις φυσικοχημικές παραμέτρους του νερού κατά τη διάρκεια της αποστολής. Η ωκεανογραφική αποστολή MSM132 είναι η πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες αποστολές στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος MULTI-MAREX, που μελετά τα θαλάσσια ακραία φαινόμενα και τους κινδύνους στην περιοχή της Μεσογείου.
Πηγή περιεχομένου: in.gr