Το παρών στο συνέδριο Ίμβρου και Τενέδου έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, ο οποίος εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση για την πρώτη μετά από δεκαετίες συνάντηση.
Αναφερόμενος στην ιστορία των δύο νησιών, σημείωσε τη συρρίκνωση των κοινοτήτων σε Ίμβρο και Τένεδο, επισημαίνοντας το ψήφισμα του 2008 της ΚΟ του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συνέστησε συγκεκριμένα μέτρα στην Τουρκία. «Αισιόδοξο ότι υπάρχει μία σημαντική αισθητή αναγέννηση» τόνισε ο Κώτσηρας. Αυτή η αναζωογόνηση στην Ίμβρο κατέστη δυνατή με τη συμβολή συλλόγων και του Οικουμενικού Πατριάρχη. Σημείωσε την ελπίδα ότι η Τένεδο σύντομα θα ακολουθήσει την ίδια πορεία.
Υπογράμμισε ότι το συνέδριο έχει σημασία καθώς θέλει να αναδείξει τις δυνατότητες που υπάρχουν για την επιστροφή των Ελλήνων στα νησιά, τονίζοντας την ανάγκη να χαρτογραφηθούν οι προοπτικές που ανοίγονται στους νέους. Αναφέρθηκε στις διαφορετικές συνθήκες αυτού του συνεδρίου σε σύγκριση με το προηγούμενο και επεσήμανε ότι το συνέδριο αναζητά το καλύτερο αύριο, ένα αύριο που η οικονομική ανάπτυξη θα βοηθήσει τους Ιμβρίους να ξαναστήσουν τις ζωές τους.
Με μία Παιδεία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του 21ου αιώνα, όπως είπε, και τη δυνατότητα των συμπατριωτών μας να απολαμβάνουν τις περιουσίες τους χωρίς περιορισμό, τόνισε την ανάγκη να στηριχθούν τα ελληνικά σχολεία. Διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών είναι μαζί με τους κατοίκους σε κάθε προσπάθεια και ευχήθηκε να ενισχυθούν τα θεμέλια του μέλλοντος που ονειρευόμαστε όλοι.