«Λίγο» έως «καθόλου ικανοποιημένοι» από την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν στη Χαλκιδική δηλώνουν πάνω από το 65% των επιχειρηματιών της περιοχής, ενώ το 52% εκτιμά ότι θα είναι χειρότερη σε σύγκριση με την περσινή χρονιά (με το 19% να ελπίζει ότι θα είναι καλύτερη και το 29% να αναμένει τα αποτελέσματα να παραμείνουν τα ίδια). Επιπλέον, σχεδόν το 68% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού, ενώ περίπου το 69% υπογραμμίζει ότι η κατασκευή του flyover στη Θεσσαλονίκη επηρεάζει τις μετακινήσεις προς τη Χαλκιδική.
Τα παραπάνω δεδομένα προκύπτουν από την έκθεση «Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής», που συντάσσει η εταιρεία «Interview» για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Η έρευνα διενεργήθηκε κατά τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο 2024, σε δείγμα 355 επιχειρήσεων-μελών του επιμελητηρίου.
Συνολικά, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας για τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής διαμορφώθηκε στις 4,1 μονάδες, εμφανίζοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (2,1%), αλλά μειωμένος συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα του Απριλίου-Μαΐου (5,8%). Το ποσοστό των επιχειρηματιών που εκτιμούν την οικονομική τους κατάσταση ως «μέτρια» ανέρχεται στο 46%, το 19% την θεωρεί «ικανοποιητική», το 18% «καλή» και το 17% «κακή». Σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα (Απρίλιος – Μάιος), έχει μειωθεί το ποσοστό των επιχειρηματιών που δηλώνουν αύξηση τζίρου (19% από 23%), ενώ το 45% των ερωτηθέντων (έναντι 49% στην προηγούμενη έρευνα) τονίζει ότι ο κύκλος εργασιών τους παρέμεινε σταθερός και το 36% (από 28%) ότι μειώθηκε.
Πάνω από το 82% των επιχειρήσεων (σε σύγκριση με το 69% στην προηγούμενη έρευνα) δηλώνει ότι θα διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό τους τον επόμενο μήνα και το 13% (έναντι του 30%) θα προχωρήσει σε προσλήψεις, ενώ το ποσοστό εκείνων που σχεδιάζουν απολύσεις φτάνει το 5% (από μόλις 1% στην προηγούμενη έρευνα). Αντίθετα, το ποσοστό όσων αναμένουν καλύτερα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις τους στο επόμενο εξάμηνο υποχωρεί σημαντικά στο 25% από 51% στην προηγούμενη έρευνα (Απρίλιος – Μαΐος). Το 49% αναμένει τα ίδια αποτελέσματα (από 41%), ενώ το 26% (σε σύγκριση με το 8%) εκτιμά ότι οι επιδόσεις θα είναι χειρότερες.