Αισθήματα απαισιοδοξίας για την τουριστική σεζόν στη Χαλκιδική, σύμφωνα με έρευνα

Αισθήματα απαισιοδοξίας για την τουριστική σεζόν στη Χαλκιδική, σύμφωνα με έρευνα

«Λίγο» έως «καθόλου ικανοποιημένοι» από την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν στη Χαλκιδική δηλώνουν πάνω από το 65% των επιχειρηματιών της περιοχής, ενώ το 52% εκτιμά ότι θα είναι χειρότερη σε σύγκριση με την περσινή χρονιά (με το 19% να ελπίζει ότι θα είναι καλύτερη και το 29% να αναμένει τα αποτελέσματα να παραμείνουν τα ίδια). Επιπλέον, σχεδόν το 68% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού, ενώ περίπου το 69% υπογραμμίζει ότι η κατασκευή του flyover στη Θεσσαλονίκη επηρεάζει τις μετακινήσεις προς τη Χαλκιδική.

Τα παραπάνω δεδομένα προκύπτουν από την έκθεση «Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής», που συντάσσει η εταιρεία «Interview» για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Η έρευνα διενεργήθηκε κατά τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο 2024, σε δείγμα 355 επιχειρήσεων-μελών του επιμελητηρίου.

Συνολικά, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας για τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής διαμορφώθηκε στις 4,1 μονάδες, εμφανίζοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (2,1%), αλλά μειωμένος συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα του Απριλίου-Μαΐου (5,8%). Το ποσοστό των επιχειρηματιών που εκτιμούν την οικονομική τους κατάσταση ως «μέτρια» ανέρχεται στο 46%, το 19% την θεωρεί «ικανοποιητική», το 18% «καλή» και το 17% «κακή». Σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα (Απρίλιος – Μάιος), έχει μειωθεί το ποσοστό των επιχειρηματιών που δηλώνουν αύξηση τζίρου (19% από 23%), ενώ το 45% των ερωτηθέντων (έναντι 49% στην προηγούμενη έρευνα) τονίζει ότι ο κύκλος εργασιών τους παρέμεινε σταθερός και το 36% (από 28%) ότι μειώθηκε.

Πάνω από το 82% των επιχειρήσεων (σε σύγκριση με το 69% στην προηγούμενη έρευνα) δηλώνει ότι θα διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό τους τον επόμενο μήνα και το 13% (έναντι του 30%) θα προχωρήσει σε προσλήψεις, ενώ το ποσοστό εκείνων που σχεδιάζουν απολύσεις φτάνει το 5% (από μόλις 1% στην προηγούμενη έρευνα). Αντίθετα, το ποσοστό όσων αναμένουν καλύτερα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις τους στο επόμενο εξάμηνο υποχωρεί σημαντικά στο 25% από 51% στην προηγούμενη έρευνα (Απρίλιος – Μαΐος). Το 49% αναμένει τα ίδια αποτελέσματα (από 41%), ενώ το 26% (σε σύγκριση με το 8%) εκτιμά ότι οι επιδόσεις θα είναι χειρότερες.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play