Αϊτή: Σοκαριστικά στοιχεία αποκαλύπτουν τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων

Αϊτή: Σοκαριστικά στοιχεία αποκαλύπτουν τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων

Σοκαριστική σφαγή στην Αϊτή, με εκατοντάδες θύματα, προειδοποιεί για την επιδείνωση της βίας στη χώρα. Η βία στην Αϊτή, η οποία έχει φτάσει σε απίστευτα επίπεδα, κορυφώθηκε με τη σφαγή περισσότερων από διακοσίων ανθρώπων στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς νωρίτερα αυτό το μήνα. Οι άνδρες μιας συμμορίας, υπό τις εντολές του αρχηγού τους, διέταξαν ανθρωποκυνηγητό και αρπαγή των θυμάτων από τα σπίτια τους. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, οι 134 άνδρες και 73 γυναίκες που δολοφονήθηκαν από την 6η έως την 11η Δεκεμβρίου υπήρξαν θύματα μιας απερίγραπτης βαρβαρότητας.

Οι επιθέσεις στόχευαν κυρίως ηλικιωμένους που κατηγορήθηκαν ότι ασχολούνταν με το βουντού και υποτίθεται ότι ευθύνονταν για την ασθένεια ενός μέλους της συμμορίας, του Μικανόρ Αλτέ. Αυτή η εντολή δόθηκε τη νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου, όταν η συμμορία εξαπέλυσε επιθέσεις σε δεκάδες δρόμους, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να βγουν από τα σπίτια τους. Στη συνέχεια, τα θύματα οδηγήθηκαν σε προπύργιο της συμμορίας, όπου κρατήθηκαν, ανακρίθηκαν και τελικά εκτελέστηκαν.

Μετά τις δολοφονίες, οι δράστες επιχείρησαν να εξαφανίσουν τα ίχνη των εγκλημάτων τους, καίγοντας τα πτώματα ή διαμελίζοντας τα και ρίχνοντάς τα στη θάλασσα. Επίσης, οι βίαιες επιθέσεις επεκτάθηκαν και σε μέλη των οικογενειών των θυμάτων και σε όποιον εκτιμήθηκε ότι είχε αποκαλύψει πληροφορίες για τις πράξεις της συμμορίας.

Η Μαρία Ισαβέλ Σαλβαδόρ, ειδική επιτετραμμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε πως η αϊτινή δικαιοσύνη πρέπει να διεξάγει μια διεξοδική έρευνα για τα φρικιαστικά εγκλήματα και να τιμωρήσει τους υπαίτιους. Η βία των συμμοριών, που είχε γίνει ήδη ενδημική στην Αϊτή, έχει κλιμακωθεί ραγδαία φέτος, με αναρίθμητους φόνους, βιασμούς και απαγωγές.

Κατά την έκθεση του ΟΗΕ, από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί πάνω από 5.350 θάνατοι και πάνω από 2.155 τραυματισμοί, ενδεικτικά της αυξανόμενης κρίσης. Το βουντού, μια θρησκεία που έχει τις ρίζες της στην Αφρική και αποτελεί πολιτιστικό πυλώνα της Αϊτής, παρέμεινε για χρόνια υπό διωγμό, ενώ αναγνωρίστηκε επίσημα μόλις το 2003.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play